• Αύξηση της HDL χοληστερόλης μέσω της διατροφής και παράγοντες που την επηρεάζουν.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραντώνη, Χρυσούλα; Πιπερτζή, Βάγια
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Οι λιποπρωτεΐνες είναι μακρομοριακά σωματίδια από λιπίδια και πρωτεΐνη, των οποίων η πιο σημαντική λειτουργία είναι η μεταφορά λίπους δια μέσω των αγγειακών και εξωαγγειακών σωματικών υγρών. Οι λιποπρωτεΐνες ταξινομούνται ...
  • Ο ρόλος της Μικρής Ετεροδιμερούς Συνεργού Πρωτεΐνης ( Short Heterodimer Partner ή SHP) στο μεταβολισμό των χoλικών οξέων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσουμάνη, Ναταλία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η βιοσύνθεση των χολικών οξέων λαμβάνει χώρα στο συκώτι και αποτελεί το κύριο μεταβολικό μονοπάτι καταβολισμού της χοληστερόλης. Η αύξηση της συγκέντρωσης λίπους στον οργανισμό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της έκκρισης ...