Συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή (Κοκκίνη Χάνι) του νομού Ηρακλείου.
Comparative study of food habits among a rural (Tylisos) and a tourist area (Kokkini Chani) of Heraklion prefecture.
Date
2013-12-09Author
Ερωτοκριτάκη, Μαρία
Μαρκάκη, Στυλιανή
Ματσαμάκη, Γεωργία-Ελένη
Erotokritaki, Maria
Markaki, Styliani
Matsamaki, Georgia-Eleni
Metadata
Show full item recordAbstract
Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων γίνονται όλο και πιο δύσκολες, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας ενισχύουν τη μοναχική διαβίωση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει τη χρήση νέων μορφών τεχνολογίας με συνέπεια τα τεχνολογικά επιτεύγματα να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Επιπλέον, τα ΜΜΕ με τις καθημερινές διαφημίσεις και τα διαφημιστικά μηνύματα της βιομηχανίας τροφίμων «βομβαρδίζουν» καθημερινά τον κόσμο προκειμένου να προωθήσουν το γρήγορο και εύκολο φαγητό με τις πολλές θερμίδες και την χαμηλή θρεπτική αξία. Είναι ευρέως γνωστό ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους έχει πρωταρχική σημασία, αφού η αυξημένη πρόσληψη βάρους συνδέεται με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, το σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τις υπερλιπιδεμίες, την υπέρταση κ.ά.. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες του ευρύτερου πληθυσμού μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες, ακόμα και σε αυξημένη θνησιμότητα, γεγονός που αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αξίζει να μελετηθεί η ποιότητα των διατροφικών συνηθειών, καθώς η κακή διατροφή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση μιας πεδινής τουριστικής περιοχής με μια ορεινή αγροτική, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρχουν διαφορές στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής των κατοίκων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες. Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων μιας τουριστικής και αγροτικής περιοχής. Συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη σημασία της διατροφής, της ισορροπημένης διατροφής και της δίαιτας, και στο πως οι άνθρωποι με απλά βήματα μπορούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Το δεύτερο εστιάζει στην έννοια και τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής. 6 Το τρίτο αναφέρεται στο πως επηρεάζονται και διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων, από το εύρυτερο οικογενειακό περιβάλλον, τον κοινωνικό περίγυρο και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Το τέταρτο κεφάλαιο θα εστιάσει στις επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών των ατόμων στην υγεία τους ενώ στο τελευταίο θα αναφερθούν οι διαφορές ανάμεσα στον αστικό και τον αγροτικό τρόπο ζωής.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info