Αντίληψη εικόνας σώματος σε άνδρες ηλικίας 20-40 ετών, με βάση την προσωπικότητα τους και τις διατροφικές τους συνήθειες.
Conception of body image of men aged 20 - 40, based on their personality and their eating habits.
Στοιχεία Dublin Core
dc.creator | Γριμπαβιώτη, Αναστασία | el |
dc.creator | Ζήντρος, Βασίλης | el |
dc.creator | Gribavioti, Anastasia | en |
dc.creator | Zintros, Vasilis | en |
dc.date.accessioned | 2016-03-15T12:20:16Z | |
dc.date.available | 2016-03-15T12:20:16Z | |
dc.date.issued | 2010-10-18T13:21:37Z | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12688/123 | |
dc.description.abstract | Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας, ήταν να διερευνήσει τον τρόπο που αξιολογούν σήμερα το σώμα τους οι άντρες ηλικίας 20-40 ετών. Επιλέχθηκαν 200 άτομα για την έρευνά μας, τα 100 από το Ηράκλειο και τα άλλα 100 από τη Σητεία. Στο ερευνητικό μέρος, για την συγκεκριμένη έρευνα επιλέχτηκαν τρία ερωτηματολόγια, με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, τα οποία είναι τα εξής: 1) EAT-26 (D.M. Garner and P.E. Garfinkel, 1979) 2) Eysenck Personality Questionnaire (Eysenck, H.J., 1965) και 3) B-WISE (Awand, A.G., Voruganti, L. N., 2004). Αφού χορηγήθηκαν τα παραπάνω ερωτηματολόγια, έγινε συσχέτιση της προσωπικότητας, των διατροφικών συνηθειών και του ψυχοκοινωνικού αντίκτυπου. Τα αποτελέσματα της έρευνάς αναλύθηκαν με βάση το πρόγραμμα του Spss. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας παρατηρήθηκε ότι υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία και την κλίμακα ψεύδους (,226**), δηλαδή όσο αυξάνεται το ηλικιακό όριο, τόσο μεγαλώνει και η κλίμακα ψεύδους. Ανάμεσα στο νευρωτισμό και το επάγγελμα υπάρχει απλή θετική συσχέτιση (,148*). Συγκεκριμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι εμφάνισαν το μικρότερο βαθμό νευρωτισμού, ενώ οι φοιτητές και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εμφάνισαν το μεγαλύτερο βαθμό νευρωτισμού, μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια σύμφωνα με τον Eysenck. Επίσης και ανάμεσα στον ψυχωτισμό και το επάγγελμα υπάρχει απλή θετική συσχέτιση (,173*), το οποίο σημαίνει ότι αυτοί που ασχολούνται με κάτι άλλο εκτός των επαγγελμάτων που εμφανίζονται στο ερωτηματολόγιο, εμφάνισαν τον μεγαλύτερο βαθμό ψυχωτισμού. Ακόμα παρατηρήθηκε ότι ανάμεσα στο επάγγελμα και τις διατροφικές συνήθειες υπήρχε αρνητική ισχυρή συσχέτιση (,-189**). Συγκεκριμένα οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, εμφάνισαν αυξημένο ποσοστό καλών διατροφικών συνηθειών, ενώ τα υπόλοιπα επαγγέλματα εμφάνισαν χαμηλότερο ποσοστό. Ακόμα διαπιστώθηκε, ότι ανάμεσα στον τόπο διαμονής και το ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο υπήρχε αρνητική συσχέτιση (,-144*). Συγκεκριμένα όσοι δήλωσαν τόπο διαμονής το Ηράκλειο εμφάνισαν υψηλότερο ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο σε σχέση με αυτούς που δήλωσαν τόπο διαμονής τη Σητεία. Ανάμεσα στον τόπο διαμονής και την κλίμακα ψεύδους, παρατηρήθηκε ισχυρή αρνητική συσχέτιση (,-216**) και συγκεκριμένα αυτοί που μένουν στο Ηράκλειο εμφάνισαν μεγαλύτερη κλίμακα ψεύδους, σε σχέση με αυτούς που μένουν στη Σητεία. Ανάμεσα στις σπουδές και το ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο υπήρχε απλή θετική συσχέτιση (,157*). Συγκεκριμένα αυτοί που έχουν τελειώσει μια ανώτερη και ανώτατη σχολή, καθώς και αυτοί που έχουν τελειώσει το λύκειο και μια τεχνική/επαγγελματική σχολή, εμφάνισαν μεγαλύτερο ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο. Επίσης, ανάμεσα στην κλίμακα ψεύδους και στο αν μένουν μόνοι, υπήρχε αρνητική ισχυρή συσχέτιση (,-216**). Αυτό σημαίνει ότι όσοι μένουν μόνοι εμφάνισαν μεγαλύτερη κλίμακα ψεύδους από αυτούς που δεν μένουν μόνοι. Ανάμεσα στη σωματική άσκηση και τον νευρωτισμό, παρατηρήθηκε ισχυρή αρνητική συσχέτιση (,-204**), δηλαδή όσοι δεν ασκούνταν είχαν υψηλότερο σκορ νευρωτισμού από αυτούς που ασκούνταν. Επίσης, ανάμεσα στη σωματική άσκηση και την εξωστρέφεια, υπήρχε ισχυρή θετική συσχέτιση (,211**), δηλαδή παρατηρήθηκε ότι όσοι αθλούνταν είχαν μεγαλύτερο βαθμό εξωστρέφειας από αυτούς που δεν αθλούνταν. Ανάμεσα στο ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο και στο αν βρίσκονταν σε κάποια δίαιτα, παρατηρήθηκε ισχυρή θετική συσχέτιση (,343**). Συγκεκριμένα, όσοι βρίσκονταν σε κάποια δίαιτα κατά τη διάρκεια της έρευνας, εμφάνισαν καλύτερη κοινωνική προσαρμογή, όπως επίσης εμφάνισαν και καλύτερες διατροφικές συνήθειες από αυτούς που δεν βρίσκονταν σε κάποια δίαιτα. Ανάμεσα στο νευρωτισμό και τη διάθεση υπήρχε ισχυρή αρνητική συσχέτιση (,-334**). Δηλαδή αυτοί που έχουν μέτρια διάθεση, παρουσίασαν τον μεγαλύτερο βαθμό νευρωτισμού και αυτοί που έχουν άριστη διάθεση παρουσίασαν τον μικρότερο βαθμό νευρωτισμού. Τα άτομα του δείγματός μας που ήταν πιο εξωστρεφή, εμφάνισαν καλύτερη κοινωνική προσαρμογή. Ανάμεσα στη βουλιμία και την κλίμακα ψεύδους υπήρχε αρνητική ισχυρή συσχέτιση (,-245**). Δηλαδή, όσο αυξάνονταν τα βουλιμικά επεισόδια, μειωνόταν η κλίμακα ψεύδους. Επίσης, βρέθηκε ότι ανάμεσα στο νευρωτισμό και τα βουλιμικά επεισόδια υπήρχε ισχυρή θετική συσχέτιση (,230**). Δηλαδή, όσο αυξανόταν ο νευρωτισμός, τόσο αυξάνονταν και τα βουλιμικά επεισόδια και το αντίθετο. Άτομα με καλές διατροφικές συνήθειες, παρουσίασαν καλύτερη κοινωνική προσαρμογή. Τέλος, ανάμεσα στο ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο και τη βουλιμία υπήρχε ισχυρή θετική συσχέτιση (,242**), δηλαδή όσο αυξανόταν η κοινωνική προσαρμογή, αυξάνονταν και τα βουλιμικά επεισόδια. | el |
dc.description.abstract | The aim of this thesis was to make a research on the way the men of 20 – 40 years old estimate their body today. Specifically, 200 persons were chosen, 100 from Heraklion and 100 from Sitia. As far as the research is concerned, three questionnaires with high reliability were chosen: 1) EAT – 26 (D.M. Garner and P.E. Garfinkel, 1979) 2) Eysenck Personality Questionnaire (Eysenck, H.J., 1965) and 3) B – WISE (Awand, A.G., Voruganti, L. N., 2004). Also, through a series of questionnaires, a correlation took place between personality, eating habits and psychological adjustment. The analyses of the results were carried out using the SPSS programme. As referred to Spss, where our analyses were based on, we have made the following observations: there is a correlation between the age and the Lie scale (,266**), which means that as the individual grows up, he tends to lie more. There is also a correlation between the professions and the neuroticism (,148*) and more specifically, the more uncertain or non permanent, the profession is (employees, students), the bigger the neuroticism gets. The same occurs with psychoticism (,173*). The professions that have uncertain future present a higher grade of psychoticism. Also, it was obvious that there is a negative correlation between the professions and the healthy eating habits (,-189**). Specifically, the professions that follow a specific timetable, have better eating habits. Furthermore, we came to the conclusion that in Heraklion there is a better social adjustment (,-144*), but higher Lie scale compared to Siteia (,-216**). Regarding studies and the psychological impact, there is a positive correlation (,157*). The persons who have a higher educational level, have a better social adjustment as a consequence. Single persons, presented a higher Lie Scale as well (,-216**). Regarding the physical exercise and neuroticism, it was observed that the persons who did not exercise, had a higher neuroticism score than the ones who did (,-204**). On the other hand, referring to the physical exercise and extroversion, the ones who exercised had a higher grade of extraversion than those who didn’t (,211**). The persons who were on a diet at the time of our research, had a better social adjustment (,343**), as well as better eating habits compared to those who were not on a diet. We also noticed that people who were not in a very good mood, had a higher grade of neuroticism (,-334**), while people who were in an excellent mood had a higher level of extroversion. The more the bulimic episodes, the less the Lie Scale (,-245**). The better the eating habits were, the better the social adjustment was. Finally, the higher the social adjustment was, the higher the bulimic episodes were (,242**). | en |
dc.language | el | |
dc.publisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
dc.publisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dietetics | en |
dc.rights | Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ | |
dc.title | Αντίληψη εικόνας σώματος σε άνδρες ηλικίας 20-40 ετών, με βάση την προσωπικότητα τους και τις διατροφικές τους συνήθειες. | el |
dc.title | Conception of body image of men aged 20 - 40, based on their personality and their eating habits. | en |
Στοιχεία healMeta
heal.creatorName | Γριμπαβιώτη, Αναστασία | el |
heal.creatorName | Ζήντρος, Βασίλης | el |
heal.creatorName | Gribavioti, Anastasia | en |
heal.creatorName | Zintros, Vasilis | en |
heal.publicationDate | 2010-10-18T13:21:37Z | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/123 | |
heal.abstract | Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας, ήταν να διερευνήσει τον τρόπο που αξιολογούν σήμερα το σώμα τους οι άντρες ηλικίας 20-40 ετών. Επιλέχθηκαν 200 άτομα για την έρευνά μας, τα 100 από το Ηράκλειο και τα άλλα 100 από τη Σητεία. Στο ερευνητικό μέρος, για την συγκεκριμένη έρευνα επιλέχτηκαν τρία ερωτηματολόγια, με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, τα οποία είναι τα εξής: 1) EAT-26 (D.M. Garner and P.E. Garfinkel, 1979) 2) Eysenck Personality Questionnaire (Eysenck, H.J., 1965) και 3) B-WISE (Awand, A.G., Voruganti, L. N., 2004). Αφού χορηγήθηκαν τα παραπάνω ερωτηματολόγια, έγινε συσχέτιση της προσωπικότητας, των διατροφικών συνηθειών και του ψυχοκοινωνικού αντίκτυπου. Τα αποτελέσματα της έρευνάς αναλύθηκαν με βάση το πρόγραμμα του Spss. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας παρατηρήθηκε ότι υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία και την κλίμακα ψεύδους (,226**), δηλαδή όσο αυξάνεται το ηλικιακό όριο, τόσο μεγαλώνει και η κλίμακα ψεύδους. Ανάμεσα στο νευρωτισμό και το επάγγελμα υπάρχει απλή θετική συσχέτιση (,148*). Συγκεκριμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι εμφάνισαν το μικρότερο βαθμό νευρωτισμού, ενώ οι φοιτητές και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εμφάνισαν το μεγαλύτερο βαθμό νευρωτισμού, μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια σύμφωνα με τον Eysenck. Επίσης και ανάμεσα στον ψυχωτισμό και το επάγγελμα υπάρχει απλή θετική συσχέτιση (,173*), το οποίο σημαίνει ότι αυτοί που ασχολούνται με κάτι άλλο εκτός των επαγγελμάτων που εμφανίζονται στο ερωτηματολόγιο, εμφάνισαν τον μεγαλύτερο βαθμό ψυχωτισμού. Ακόμα παρατηρήθηκε ότι ανάμεσα στο επάγγελμα και τις διατροφικές συνήθειες υπήρχε αρνητική ισχυρή συσχέτιση (,-189**). Συγκεκριμένα οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, εμφάνισαν αυξημένο ποσοστό καλών διατροφικών συνηθειών, ενώ τα υπόλοιπα επαγγέλματα εμφάνισαν χαμηλότερο ποσοστό. Ακόμα διαπιστώθηκε, ότι ανάμεσα στον τόπο διαμονής και το ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο υπήρχε αρνητική συσχέτιση (,-144*). Συγκεκριμένα όσοι δήλωσαν τόπο διαμονής το Ηράκλειο εμφάνισαν υψηλότερο ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο σε σχέση με αυτούς που δήλωσαν τόπο διαμονής τη Σητεία. Ανάμεσα στον τόπο διαμονής και την κλίμακα ψεύδους, παρατηρήθηκε ισχυρή αρνητική συσχέτιση (,-216**) και συγκεκριμένα αυτοί που μένουν στο Ηράκλειο εμφάνισαν μεγαλύτερη κλίμακα ψεύδους, σε σχέση με αυτούς που μένουν στη Σητεία. Ανάμεσα στις σπουδές και το ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο υπήρχε απλή θετική συσχέτιση (,157*). Συγκεκριμένα αυτοί που έχουν τελειώσει μια ανώτερη και ανώτατη σχολή, καθώς και αυτοί που έχουν τελειώσει το λύκειο και μια τεχνική/επαγγελματική σχολή, εμφάνισαν μεγαλύτερο ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο. Επίσης, ανάμεσα στην κλίμακα ψεύδους και στο αν μένουν μόνοι, υπήρχε αρνητική ισχυρή συσχέτιση (,-216**). Αυτό σημαίνει ότι όσοι μένουν μόνοι εμφάνισαν μεγαλύτερη κλίμακα ψεύδους από αυτούς που δεν μένουν μόνοι. Ανάμεσα στη σωματική άσκηση και τον νευρωτισμό, παρατηρήθηκε ισχυρή αρνητική συσχέτιση (,-204**), δηλαδή όσοι δεν ασκούνταν είχαν υψηλότερο σκορ νευρωτισμού από αυτούς που ασκούνταν. Επίσης, ανάμεσα στη σωματική άσκηση και την εξωστρέφεια, υπήρχε ισχυρή θετική συσχέτιση (,211**), δηλαδή παρατηρήθηκε ότι όσοι αθλούνταν είχαν μεγαλύτερο βαθμό εξωστρέφειας από αυτούς που δεν αθλούνταν. Ανάμεσα στο ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο και στο αν βρίσκονταν σε κάποια δίαιτα, παρατηρήθηκε ισχυρή θετική συσχέτιση (,343**). Συγκεκριμένα, όσοι βρίσκονταν σε κάποια δίαιτα κατά τη διάρκεια της έρευνας, εμφάνισαν καλύτερη κοινωνική προσαρμογή, όπως επίσης εμφάνισαν και καλύτερες διατροφικές συνήθειες από αυτούς που δεν βρίσκονταν σε κάποια δίαιτα. Ανάμεσα στο νευρωτισμό και τη διάθεση υπήρχε ισχυρή αρνητική συσχέτιση (,-334**). Δηλαδή αυτοί που έχουν μέτρια διάθεση, παρουσίασαν τον μεγαλύτερο βαθμό νευρωτισμού και αυτοί που έχουν άριστη διάθεση παρουσίασαν τον μικρότερο βαθμό νευρωτισμού. Τα άτομα του δείγματός μας που ήταν πιο εξωστρεφή, εμφάνισαν καλύτερη κοινωνική προσαρμογή. Ανάμεσα στη βουλιμία και την κλίμακα ψεύδους υπήρχε αρνητική ισχυρή συσχέτιση (,-245**). Δηλαδή, όσο αυξάνονταν τα βουλιμικά επεισόδια, μειωνόταν η κλίμακα ψεύδους. Επίσης, βρέθηκε ότι ανάμεσα στο νευρωτισμό και τα βουλιμικά επεισόδια υπήρχε ισχυρή θετική συσχέτιση (,230**). Δηλαδή, όσο αυξανόταν ο νευρωτισμός, τόσο αυξάνονταν και τα βουλιμικά επεισόδια και το αντίθετο. Άτομα με καλές διατροφικές συνήθειες, παρουσίασαν καλύτερη κοινωνική προσαρμογή. Τέλος, ανάμεσα στο ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο και τη βουλιμία υπήρχε ισχυρή θετική συσχέτιση (,242**), δηλαδή όσο αυξανόταν η κοινωνική προσαρμογή, αυξάνονταν και τα βουλιμικά επεισόδια. | el |
heal.abstract | The aim of this thesis was to make a research on the way the men of 20 – 40 years old estimate their body today. Specifically, 200 persons were chosen, 100 from Heraklion and 100 from Sitia. As far as the research is concerned, three questionnaires with high reliability were chosen: 1) EAT – 26 (D.M. Garner and P.E. Garfinkel, 1979) 2) Eysenck Personality Questionnaire (Eysenck, H.J., 1965) and 3) B – WISE (Awand, A.G., Voruganti, L. N., 2004). Also, through a series of questionnaires, a correlation took place between personality, eating habits and psychological adjustment. The analyses of the results were carried out using the SPSS programme. As referred to Spss, where our analyses were based on, we have made the following observations: there is a correlation between the age and the Lie scale (,266**), which means that as the individual grows up, he tends to lie more. There is also a correlation between the professions and the neuroticism (,148*) and more specifically, the more uncertain or non permanent, the profession is (employees, students), the bigger the neuroticism gets. The same occurs with psychoticism (,173*). The professions that have uncertain future present a higher grade of psychoticism. Also, it was obvious that there is a negative correlation between the professions and the healthy eating habits (,-189**). Specifically, the professions that follow a specific timetable, have better eating habits. Furthermore, we came to the conclusion that in Heraklion there is a better social adjustment (,-144*), but higher Lie scale compared to Siteia (,-216**). Regarding studies and the psychological impact, there is a positive correlation (,157*). The persons who have a higher educational level, have a better social adjustment as a consequence. Single persons, presented a higher Lie Scale as well (,-216**). Regarding the physical exercise and neuroticism, it was observed that the persons who did not exercise, had a higher neuroticism score than the ones who did (,-204**). On the other hand, referring to the physical exercise and extroversion, the ones who exercised had a higher grade of extraversion than those who didn’t (,211**). The persons who were on a diet at the time of our research, had a better social adjustment (,343**), as well as better eating habits compared to those who were not on a diet. We also noticed that people who were not in a very good mood, had a higher grade of neuroticism (,-334**), while people who were in an excellent mood had a higher level of extroversion. The more the bulimic episodes, the less the Lie Scale (,-245**). The better the eating habits were, the better the social adjustment was. Finally, the higher the social adjustment was, the higher the bulimic episodes were (,242**). | en |
heal.language | el | |
heal.academicPublisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dietetics | en |
heal.title | Αντίληψη εικόνας σώματος σε άνδρες ηλικίας 20-40 ετών, με βάση την προσωπικότητα τους και τις διατροφικές τους συνήθειες. | el |
heal.title | Conception of body image of men aged 20 - 40, based on their personality and their eating habits. | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.keyword | διατροφική συνήθεια, εικόνα σώματος, άνδρας | el |
heal.keyword | food habit, body image, man | en |
heal.advisorName | Χαρωνιτάκη, Κατερίνα | el |
heal.advisorName | Charonitaki, Katerina | en |
heal.academicPublisherID | teicrete | |
heal.fullTextAvailability | true | |
tcd.distinguished | false | |
tcd.survey | false |