Show simple item record

Socioeconomic status and dietary behaviour of adults aged 25 to 65 years in Attika.

Dublin Core metadata

dc.creatorΔημοπούλου, Χριστίναel
dc.creatorΚουμή, Κωνσταντίναel
dc.creatorDimopoulou, Christinaen
dc.creatorKoumi, Konstatninaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:20:46Z
dc.date.available2016-03-15T12:20:46Z
dc.date.issued2010-10-20T11:49:05Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/144
dc.description.abstractΣκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου (ΚΟΕ) και επιμέρους κριτηρίων του (μόρφωση, εισόδημα) στη συμμόρφωση και στην υιοθέτηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής καθώς επίσης και στον επιπολασμό της παχυσαρκίας (μέσω του δείκτη μάζας σώματος- ΔΜΣ). Μεθοδολογία: Σε τυχαιοποιημένο δείγμα 194 ατόμων ηλικίας 25-65 ετών και των δυο φύλων του νομού Αττικής μοιράστηκαν 3 ερωτηματολόγια (Ύψους- βάρους το 2009 και το 2014 - φύλο – ηλικία - εισόδημα 2009, ερωτηματολόγιο κατάταξης κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και Med Diet Score). Αποτελέσματα: Συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του Med Diet Score υπήρξε μόνο στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Υπήρξε μιά μικρή αρνητική σχέση μεταξύ των δύο μεταβλητών. Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ ΚΟΕ και ΔΜΣ στο γενικό σύνολο και στις επι μέρους ομάδες μελέτης. Θετική σχέση εμφανίζεται μεταξύ του ΚΟΕ και του Med Diet Score. Μελετώντας τα επιμέρους κριτήρια εισόδημα και μόρφωση φάνηκε ότι: Το ύψος του εισοδήματος δε επηρεάζει το ΔΜΣ. Αντιθέτως το μορφωτικό επίπεδο επηρεάζει το ΔΜΣ κυρίως στις γυναίκες. Το μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται θετικά με το Med Diet Score. Τέλος, δεν φάνηκε να σχετίζεται η διαφορά εισοδήματος προ και μετά οικονομικής κρίσης με το βάρος του ατόμου. Συμπεράσματα: Το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των κατοίκων της Αττικής και ιδιαίτερα το μορφωτικό τους επίπεδο επηρεάζουν τη συμμόρφωσή τους στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής.el
dc.description.abstractPurpose: The purpose of this study is to evaluate the socioeconomic status (SES) as well as some of its individual sub-criteria (education, income) on what effect they have on compliance to and adoption of the Mediterranean dietary pattern as well as on the prevalence of obesity (by use of the body-mass index - BMI). Subjects: People aged 25-65 years of both genders, resident in Attica. Methodology: A randomized sample of 194 individuals was given three questionnaires (Height-weight in 2009 and 2014 - gender – age - income 2009, questionnaire ranking SES and Med Diet Score). Results: Correlation between BMI and the Med Diet Score existed only in the 25-34 age group. There was a small negative correlation between the two variables. There was no correlation between BMI and SES in the general population and the individual groups. Positive relationship appears between the SES and the Med Diet Score. Studying of individual income and education criteria showed that: The level of income not affect BMI. The educational level affects the BMI, mainly in women. The level of education is positively correlated with the Med Diet Score. Finally, there appeared to be no association between the income difference before and after the economic crisis to the weight of the individual. Conclusions: Socioeconomic status of the inhabitants of Attica and especially their educational level affect their compliance to the Mediterranean dietary pattern.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΚοινωνικοοικονομικό επίπεδο και διατροφική συμπεριφορά ενηλίκων ηλικίας 25 έως 65 ετών στην Αττική.el
dc.titleSocioeconomic status and dietary behaviour of adults aged 25 to 65 years in Attika.en

healMeta

heal.creatorNameΔημοπούλου, Χριστίναel
heal.creatorNameΚουμή, Κωνσταντίναel
heal.creatorNameDimopoulou, Christinaen
heal.creatorNameKoumi, Konstatninaen
heal.publicationDate2010-10-20T11:49:05Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/144
heal.abstractΣκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου (ΚΟΕ) και επιμέρους κριτηρίων του (μόρφωση, εισόδημα) στη συμμόρφωση και στην υιοθέτηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής καθώς επίσης και στον επιπολασμό της παχυσαρκίας (μέσω του δείκτη μάζας σώματος- ΔΜΣ). Μεθοδολογία: Σε τυχαιοποιημένο δείγμα 194 ατόμων ηλικίας 25-65 ετών και των δυο φύλων του νομού Αττικής μοιράστηκαν 3 ερωτηματολόγια (Ύψους- βάρους το 2009 και το 2014 - φύλο – ηλικία - εισόδημα 2009, ερωτηματολόγιο κατάταξης κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και Med Diet Score). Αποτελέσματα: Συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του Med Diet Score υπήρξε μόνο στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Υπήρξε μιά μικρή αρνητική σχέση μεταξύ των δύο μεταβλητών. Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ ΚΟΕ και ΔΜΣ στο γενικό σύνολο και στις επι μέρους ομάδες μελέτης. Θετική σχέση εμφανίζεται μεταξύ του ΚΟΕ και του Med Diet Score. Μελετώντας τα επιμέρους κριτήρια εισόδημα και μόρφωση φάνηκε ότι: Το ύψος του εισοδήματος δε επηρεάζει το ΔΜΣ. Αντιθέτως το μορφωτικό επίπεδο επηρεάζει το ΔΜΣ κυρίως στις γυναίκες. Το μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται θετικά με το Med Diet Score. Τέλος, δεν φάνηκε να σχετίζεται η διαφορά εισοδήματος προ και μετά οικονομικής κρίσης με το βάρος του ατόμου. Συμπεράσματα: Το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των κατοίκων της Αττικής και ιδιαίτερα το μορφωτικό τους επίπεδο επηρεάζουν τη συμμόρφωσή τους στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής.el
heal.abstractPurpose: The purpose of this study is to evaluate the socioeconomic status (SES) as well as some of its individual sub-criteria (education, income) on what effect they have on compliance to and adoption of the Mediterranean dietary pattern as well as on the prevalence of obesity (by use of the body-mass index - BMI). Subjects: People aged 25-65 years of both genders, resident in Attica. Methodology: A randomized sample of 194 individuals was given three questionnaires (Height-weight in 2009 and 2014 - gender – age - income 2009, questionnaire ranking SES and Med Diet Score). Results: Correlation between BMI and the Med Diet Score existed only in the 25-34 age group. There was a small negative correlation between the two variables. There was no correlation between BMI and SES in the general population and the individual groups. Positive relationship appears between the SES and the Med Diet Score. Studying of individual income and education criteria showed that: The level of income not affect BMI. The educational level affects the BMI, mainly in women. The level of education is positively correlated with the Med Diet Score. Finally, there appeared to be no association between the income difference before and after the economic crisis to the weight of the individual. Conclusions: Socioeconomic status of the inhabitants of Attica and especially their educational level affect their compliance to the Mediterranean dietary pattern.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΚοινωνικοοικονομικό επίπεδο και διατροφική συμπεριφορά ενηλίκων ηλικίας 25 έως 65 ετών στην Αττική.el
heal.titleSocioeconomic status and dietary behaviour of adults aged 25 to 65 years in Attika.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordεισόδημα, μόρφωση, μεσογειακή διατροφή, δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), παχυσαρκία, ενήλικοςel
heal.keywordincome, education, mediterranean diet, body mass index (BMI), obesity, adulten
heal.advisorNameΜπορμπουδάκη, Ελένηel
heal.advisorNameBormpoudaki, Elenien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)