Έλληνες γυναικολόγοι και διατροφική συμβουλευτική: αλληλεπιδράσεις φαρμάκων τροφών.
Greeks gynecologists and nutritional counseling: food and drug interactions.
Στοιχεία Dublin Core
dc.creator | Ντάγγα, Χρυσαυγή | el |
dc.creator | Danga, Xrysavgi | en |
dc.date.accessioned | 2016-03-15T12:21:18Z | |
dc.date.available | 2016-03-15T12:21:18Z | |
dc.date.issued | 2015-02-18T10:25:00Z | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12688/162 | |
dc.description.abstract | Υπόβαθρο : Η αρνητική αλληλεπίδραση φαρμάκου –τροφής είναι ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο. Για το λόγο αυτό γίνονται έρευνες ώστε να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο και να μειωθούν οι περιπτώσεις δυσαπορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Σκοπός : Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετηθεί κατά πόσο οι γυναικολόγοι παρέχουν συμβουλές υγείας και διατροφικές συμβουλές στους ασθενείς τους και επίσης αν τα εργαλεία που χρησιμοποιούν είναι βοηθητικά για αυτούς . Μεθοδολογία: θα διατεθεί η βάση δεδομένων σε 10 γυναικολόγους της Αττικής του ιδιωτικού τομέα για μια δοκιμαστική περίοδο χρήσης 15 ημερών Η χρονική περίοδος που θα διεξαχθεί η έρευνα είναι οι θερινοί μήνες του 2013.Γίνεται χρήση μόνο αυτού του δείγματος γιατί η έρευνα πραγματοποιείται πιλοτικά. Όλες οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με την χρήση του στατιστικού πακέτου Statistical Package for the Sosia lSciences (SPSS for Windows 2007). Αποτελέσματα: Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η πλειοψηφία των γυναικολόγων παρέχει συμβουλές διατροφής στους πελάτες- ασθενείς (περίπου το 90%) , ενώ όσο αφορά στη χρήση του προγράμματος και την ικανοποίηση αυτών το μισό του πληθυσμού υποστήριξε ότι το λογισμικό ήταν αρκετά χρήσιμο και τους βοήθησε να δώσουν συμβουλές διατροφής. Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει θετική στατιστικώς σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση του λογισμικού και στο συμβουλευτικό ρόλο των γιατρών, το οποίο σημαίνει ότι ο συμβουλευτικός ρόλος των γιατρών ενισχύεται με την αυξημένη χρήση του λογισμικού. Συμπερασματικά : Διαπιστώθηκε ότι όσο αυξάνεται η χρήση του προγράμματος από τους γιατρούς τόσο πιο ικανοί γίνονται ,ώστε να παράσχουν διατροφικές συμβουλές ,όσον αφορά την αλληλεπίδραση φαρμάκου με τροφή . | el |
dc.description.abstract | Background: The drug – food interaction is becoming a more and more common phenomenon. For this reason investigations for this phenomenon to be prevented and for instances of malabsorption of nutrients to be reduced are being carried out. Objectives: The purpose of this study was to examine whether gynaecologists provide their patients with dietary tips and if the tools they use are of any help to them . Methodology: A database was given to in ten private doctors in Attiki for a trial period of 20 days. This trial period was the summer months of 2013.We use only this sample because the program is a pilot one. All of the statistics were performed by using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS for Windows 2007). Results : The statistical analysis showed that the majority of gynecologists provide customerspatients (a percentage close to 90%) with dietary advice, while this concerning the program and the customers’ satisfaction, half of the population of doctors that constitute the survey team supported that the software was useful enough and helped them give the appropriate nutrition advice. Furthermore, statistical analysis showed that there is a strong positive correlation between the use of the software and the advisory role of the gynecologists, which means that the doctors’ advisory role is enhanced with the increased use of software. Conclusion: It was found out that the more the program is used by the doctors, the more capable they become of providing their patient- customers with nutrition advice, as far as the drug – food interaction is concerned. | en |
dc.language | el | |
dc.publisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
dc.publisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dietetics | en |
dc.rights | Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ | |
dc.title | Έλληνες γυναικολόγοι και διατροφική συμβουλευτική: αλληλεπιδράσεις φαρμάκων τροφών. | el |
dc.title | Greeks gynecologists and nutritional counseling: food and drug interactions. | en |
Στοιχεία healMeta
heal.creatorName | Ντάγγα, Χρυσαυγή | el |
heal.creatorName | Danga, Xrysavgi | en |
heal.publicationDate | 2015-02-18T10:25:00Z | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/162 | |
heal.abstract | Υπόβαθρο : Η αρνητική αλληλεπίδραση φαρμάκου –τροφής είναι ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο. Για το λόγο αυτό γίνονται έρευνες ώστε να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο και να μειωθούν οι περιπτώσεις δυσαπορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Σκοπός : Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετηθεί κατά πόσο οι γυναικολόγοι παρέχουν συμβουλές υγείας και διατροφικές συμβουλές στους ασθενείς τους και επίσης αν τα εργαλεία που χρησιμοποιούν είναι βοηθητικά για αυτούς . Μεθοδολογία: θα διατεθεί η βάση δεδομένων σε 10 γυναικολόγους της Αττικής του ιδιωτικού τομέα για μια δοκιμαστική περίοδο χρήσης 15 ημερών Η χρονική περίοδος που θα διεξαχθεί η έρευνα είναι οι θερινοί μήνες του 2013.Γίνεται χρήση μόνο αυτού του δείγματος γιατί η έρευνα πραγματοποιείται πιλοτικά. Όλες οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με την χρήση του στατιστικού πακέτου Statistical Package for the Sosia lSciences (SPSS for Windows 2007). Αποτελέσματα: Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η πλειοψηφία των γυναικολόγων παρέχει συμβουλές διατροφής στους πελάτες- ασθενείς (περίπου το 90%) , ενώ όσο αφορά στη χρήση του προγράμματος και την ικανοποίηση αυτών το μισό του πληθυσμού υποστήριξε ότι το λογισμικό ήταν αρκετά χρήσιμο και τους βοήθησε να δώσουν συμβουλές διατροφής. Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει θετική στατιστικώς σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση του λογισμικού και στο συμβουλευτικό ρόλο των γιατρών, το οποίο σημαίνει ότι ο συμβουλευτικός ρόλος των γιατρών ενισχύεται με την αυξημένη χρήση του λογισμικού. Συμπερασματικά : Διαπιστώθηκε ότι όσο αυξάνεται η χρήση του προγράμματος από τους γιατρούς τόσο πιο ικανοί γίνονται ,ώστε να παράσχουν διατροφικές συμβουλές ,όσον αφορά την αλληλεπίδραση φαρμάκου με τροφή . | el |
heal.abstract | Background: The drug – food interaction is becoming a more and more common phenomenon. For this reason investigations for this phenomenon to be prevented and for instances of malabsorption of nutrients to be reduced are being carried out. Objectives: The purpose of this study was to examine whether gynaecologists provide their patients with dietary tips and if the tools they use are of any help to them . Methodology: A database was given to in ten private doctors in Attiki for a trial period of 20 days. This trial period was the summer months of 2013.We use only this sample because the program is a pilot one. All of the statistics were performed by using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS for Windows 2007). Results : The statistical analysis showed that the majority of gynecologists provide customerspatients (a percentage close to 90%) with dietary advice, while this concerning the program and the customers’ satisfaction, half of the population of doctors that constitute the survey team supported that the software was useful enough and helped them give the appropriate nutrition advice. Furthermore, statistical analysis showed that there is a strong positive correlation between the use of the software and the advisory role of the gynecologists, which means that the doctors’ advisory role is enhanced with the increased use of software. Conclusion: It was found out that the more the program is used by the doctors, the more capable they become of providing their patient- customers with nutrition advice, as far as the drug – food interaction is concerned. | en |
heal.language | el | |
heal.academicPublisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dietetics | en |
heal.title | Έλληνες γυναικολόγοι και διατροφική συμβουλευτική: αλληλεπιδράσεις φαρμάκων τροφών. | el |
heal.title | Greeks gynecologists and nutritional counseling: food and drug interactions. | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.keyword | διατροφή, αλληλεπίδραση τροφής-φαρμάκου, δυσαπορρόφηση | el |
heal.keyword | nutrition, food–drug interaction, malabsorption | en |
heal.advisorName | Μπορμπουδάκη, Ελένη | el |
heal.advisorName | Φραγκιαδάκης, Γεώργιος | el |
heal.advisorName | Bormpoudaki, Eleni | en |
heal.advisorName | Fragkiadakis, Georgios | en |
heal.academicPublisherID | teicrete | |
heal.fullTextAvailability | true | |
tcd.distinguished | false | |
tcd.survey | false |