Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου παραγωγής κρέατος.
Financial analysis of the meat industry.
Date
2015-03-06Author
Γιαννακούρος, Δημήτριος
Δημητράκης, Βασίλειος
Τζέλεσης, Παντελής
Giannakouros, Dimitrios
Dimitrakis, Vasileios
Tzelesis, Pantelis
Metadata
Show full item recordAbstract
Στην παρούσα εργασία, θα διενεργηθεί ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο παραγωγής κρέατος στην Ελλάδα, για τέσσερα έτη, από το 2009 έως το 2012. Η ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων έχει σαν βασικό σκοπό την αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια ενός ικανού αναλυτή, ο οποίος θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία της επιχείρησης και θα μπορεί να διαπιστώσει αν η πολιτική που ακολουθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι επιτυχής και αποδοτική. Για την εξαγωγή σωστών και αξιόπιστων συμπερασμάτων από την χρηματοοικονομική ανάλυση μιας επιχείρησης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι αριθμοδείκτες. Ο υπολογισμός τους είναι εύκολος αλλά η ερμηνεία τους αρκετά δύσκολη κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τα στοιχεία τους προέρχονται από οικονομικές καταστάσεις των οποίων η αξιοπιστία τους αμφισβητείται. Αριθμοδείκτης είναι μια σχέση δύο μεγεθών μιας επιχείρησης, τα οποία πρέπει να επιλεχθούν ενδελεχώς και με μια λογική και με τον οποίο μπορεί να γίνει η εκτίμηση της φερεγγυότητας και της ποιότητας της διοίκησης των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου. Σκοπός της εργασίας είναι η ανάλυση, ξεχωριστά, των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο παραγωγής κρέατος στην Ελλάδα με την χρήση αριθμοδεικτών και να διαπιστωθεί κατά πόσο οι διοικήσεις τους είναι ικανές να ανταποκριθούν στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρήσεις αυτές. Επίσης, θα αναλυθούν συνοπτικά οι ισολογισμοί και οι καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης τους, παρατηρώντας την πορεία τους διαχρονικά και διαμέσου της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα. Τέλος, στην παρούσα εργασία ασχολήθηκαν και οι τρεις σπουδαστές ισόποσα. Συγκεκριμένα, με το πρώτο κεφάλαιο «Ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων» έως την παράγραφο 1.5 «Είδη χρηματοοικονομικής ανάλυσης» ασχολήθηκε ο Γιαννακούρος Δημήτριος. Η επιμέλεια της παραγράφου 1.6 «Μέθοδοι χρηματοοικονομικής ανάλυσης» του πρώτου κεφαλαίου και όλου του δεύτερου κεφαλαίου «Παρουσίαση αριθμοδεικτών» έως και την παράγραφο 2.4 «Προβλήματα χρήσης των αριθμοδεικτών» έγινε από τον Δημητράκη Βασίλειο, ενώ η παράγραφος 2.5 «Παρουσίαση αριθμοδεικτών» του δεύτερου κεφαλαίου και το τρίτο κεφάλαιο "Ανάλυση του κλάδου παραγωγής κρέατος" διενεργήθηκε από τον σπουδαστή Τζέλεση Παντελή. Όσο αφορά στο ερευνητικό μέρος της εργασίας "Χρηματοοικονομική ανάλυση στον κλάδο παραγωγής κρέατος", η συμβολή του κάθε σπουδαστή υπήρξε καθοριστική, καθώς με ομαδικό πνεύμα συνεργασίας, ανέλυσαν μέσω της χρήσης αριθμοδεικτών τον κλάδο παραγωγής κρέατος στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας τα στοιχεία που παρέθεσαν στο θεωρητικό μέρος της εργασίας, και κυρίως την σημαντικότητα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης μιας επιχείρησης. In this project, we will deal with the analysis of financial statements of small and large companies in the meat industry in Greece, for four years, from 2009 to 2012. The analysis of financial statements has as main purpose to capture the economic situation of a company in a given period. It is an important tool in the hands of a competent analyst, who will be able to identify the strengths and weaknesses of the company and to determine whether the policy of this company is successful and profitable. To extract accurate and reliable conclusions from the financial analysis of a company, financial ratios play an important role. The calculation is easy but their interpretation is quite difficult mainly due to the fact that the data come from financial statements whose reliability is disputed. Ratio is a relationship between two sizes of a company, which should be selected carefully and with a reasonable way and which may be assessing the solvency and the quality of the management of the companies in the same industry. The purpose of this project is to analyze separately the small and large companies in the meat industry in Greece using ratios and observe how their administrations are able to respond to the issues they face and what are the economical situation of these companies. We will also analyze briefly the balance sheets and income statements, observing their progress over time and through the economic crisis faced by Greece. Finally, this work involved all three students equally. Specifically, with the first section "Analysis of financial statements" addressed the Giannakouros Dimitrios. The editing of the second chapter "Presentation ratios" up to paragraph 2.4 was made by Dimitraki Vasilio and paragraph 2.5 of the second chapter and the third chapter "Analysis of the meat sector" conducted by the student Tzelesi Pantelis. As for the research part of the work "Financial analysis in the meat industry," the contribution of each student was determinative, as team spirit, analyzed through the use of ratios in the meat sector in Greece, proving the elements cited in theoretical part of the work, especially the significance of the financial analysis of a business.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info