Οι σημαντικότεροι εντομολογικοί εχθροί της ελιάς στην περιοχή της Μεσσαράς και οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους.
The most important entomological enemies of olive in the area of Messara and methods to address them.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2010-03-17Συγγραφέας
Βασιλάκης, Αλέξανδρος
Vasilakis, Alexandros
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η καλλιέργεια της ελιάς έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μεσσαράς. Η περιοχή αυτή είναι καθαρά γεωργική και η ελαιοκαλλιέργεια καλύπτει μια μεγάλη έκταση στρεμμάτων και αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα στους κατοίκους. Την καλλιέργεια ευνοούν οι κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες που επικρατούν. Η κύρια ελαιοποιήσιμη ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσσαράς είναι η Κορωνέικη. Εξαιτίας, όμως, των συγκεκριμένων κλιματολογικών συνθηκών αλλά και των ποικιλιών που καλλιεργούνται, οι ελαιώνες της Μεσσαράς είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε διάφορους εντομολογικούς εχθρούς. Οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι ο δάκος, ο πυρηνοτρήτης, το λεκάνιο κτλ. Αυτά τα έντομα προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην απόδοση της παραγωγής των ελαιώνων. Προσβάλλουν το ελαιόδεντρο και τον καρπό και προκαλούν σημαντικά ποσοστά καρπόπτωσης. Η ακόμα και αν δεν προκληθεί καρπόπτωση, το ελαιόλαδο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε οξύ που το κάνει λιγότερο ανταγωνιστικό με το ελαιόλαδο άλλων περιοχών. Η καταπολέμηση αυτών των εντομολογικών εχθρών γίνεται με την παρέμβαση του κράτους. Δηλαδή, πραγματοποιούνται ψεκασμοί με χημικά εντομοκτόνα το καλοκαίρι ώστε να γίνει πρόληψη, ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, αντιμετώπιση της ζημιάς. Σημαντική είναι και η παρέμβαση των ίδιων των ελαιοκαλλιεργητών ώστε να προστατεύσουν την παραγωγή και συνεπώς το εισόδημά τους. Σε ορισμένες ελαιοκαλλιέργειες η αντιμετώπιση γίνεται με βιολογικές μεθόδους. Μια τέτοια μέθοδος είναι η εξαπόλυση παρασιτικών εχθρών αυτών των εντόμων (αυτό, όμως, γίνεται κυρίως σε βιολογικές καλλιέργειες).
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες