Εμφάνιση απλής εγγραφής

The traditional Mediterranean diet in Crete today: Elderly eating habits in two regions of Crete.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΛερατάκη, Κλειώel
dc.creatorΠανουργιά, Παναγιώταel
dc.creatorLerataki, Kleioen
dc.creatorPanourgia, Panagiotaen
dc.date.accessioned2017-07-24T11:09:29Z
dc.date.available2017-07-24T11:09:29Z
dc.date.issued2017-07-21
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8329
dc.description.abstractΣτην αρχή της διατροφικής πορείας του ανθρώπου, οι διατροφικές συνήθειες και επιλογές εξαρτιόνταν κατά κύριο λόγο από το κλίμα, την αυτοφυή χλωρίδα και την γηγενή πανίδα. Σε μεταγενέστερη φάση, με την ανάπτυξη των κοινωνιών, του εμπορίου κτλ, οι διατροφικές συνήθειες και επιλογές εμπλουτίστηκαν, φέρνοντας τους ανθρώπους σε επαφή με νέα είδη τροφίμων. Ωστόσο, ακόμα και στις μέρες μας είναι δυνατόν να παρατηρηθούν εθνικά διατροφικά πρότυπα. Η μεσογειακή διατροφή, έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως, ως το διατροφικό πρότυπο που προστατεύει και προάγει την υγεία του ανθρώπου. Όμως στις μέρες μας, η διατήρησή του αφορά περισσότερο τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ οι νεότεροι τείνουν προς το δυτικό πρότυπο διατροφής. Πληθώρα παλιότερων μελετών έχουν δείξει ότι, στη πλειοψηφία τους οι υπερήλικες ακολουθούν το παραδοσιακό μεσογειακό πρότυπο διατροφής, μειώνοντας έτσι πολλούς δείκτες υγείας και παρατείνοντας το προσδόκιμο ζωής. Η παρούσα μελέτη θα διερευνήσει αν συνεχίζεται αυτό και στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, συλλέγοντας και συγκρίνοντας στοιχεία πληθυσμιακών ομάδων (60 ετών και άνω) από δύο περιοχές της ανατολικής Κρήτης (Νύβριτος Ηρακλείου και Σητεία). Για τη συλλογή των στοιχείων διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, τα οποία εμπλουτίσαμε με ερωτήσεις, οι οποίες βοήθησαν στη διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών, σχετικά με τα μεσογειακά πρότυπα στη σημερινή ανατολική Κρήτη. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συλλογή παραδοσιακών συνταγών, ώστε να έχουμε και μια επιπλέον εικόνα των συνηθειών. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι, οι σημερινοί υπερήλικες της ανατολικής Κρήτης τείνουν να ακολουθούν το παραδοσιακό μεσογειακό μοντέλο διατροφής, με σημαντικά όμως διαφορετικά σημεία. Παρατηρήθηκε επίσης ότι, σημαντικό ρόλο στη τήρηση του παραδοσιακού μεσογειακού μοντέλου διατροφής έπαιξε πιθανώς η γεωγραφική θέση της περιοχής, κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι, η ελλιπής επιστημονική ενημέρωση ή / και η παραπληροφόρηση για το παραδοσιακό μεσογειακό μοντέλο διατροφής κ.ά.el
dc.description.abstractAt the beginning of man's nutritional course, eating habits and choices depended largely on climate, native flora and native fauna. At a later stage, with the development of societies, commerce, etc., eating habits and choices were enriched, bringing people into contact with new types of food. However, even nowadays it is possible to observe national dietary standards. The Mediterranean diet has been recognized globally as a nutritional model that protects and promotes human health. But nowadays, its retention is more about older people, while younger tend to Western diet. A number of older studies have shown that, for the most part, elderly people follow the traditional Mediterranean diet model, thus reducing many health indicators and prolonging life expectancy. This study will investigate whether this continues in the second decade of the 21st century, compiling and comparing elements of population groups (60 years old and over) from two regions of eastern Crete (Nyvritos in Heraklion and Sitia). Data collection questionnaires were distributed for the collection of data, which we enriched with questions that helped to investigate eating habits about Mediterranean standards in today's eastern Crete. Also, a collection of traditional recipes was held so that we could have an extra image of the habits. The results of this study have shown that today's elderly people in eastern Crete tend to follow the traditional Mediterranean diet model, with important but different points. It was also noticed that an important role in maintaining the traditional Mediterranean diet model probably played the geographic location of the area, social and economic reasons, inadequate scientific information and / or disinformation of the traditional Mediterranean diet model, etc.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΗ παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή στην Κρήτη σήμερα: Διατροφικές συνήθειες υπερηλίκων σε δύο περιοχές της Κρήτης.el
dc.titleThe traditional Mediterranean diet in Crete today: Elderly eating habits in two regions of Crete.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΛερατάκη, Κλειώel
heal.creatorNameΠανουργιά, Παναγιώταel
heal.creatorNameLerataki, Kleioen
heal.creatorNamePanourgia, Panagiotaen
heal.publicationDate2017-07-21
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8329
heal.abstractΣτην αρχή της διατροφικής πορείας του ανθρώπου, οι διατροφικές συνήθειες και επιλογές εξαρτιόνταν κατά κύριο λόγο από το κλίμα, την αυτοφυή χλωρίδα και την γηγενή πανίδα. Σε μεταγενέστερη φάση, με την ανάπτυξη των κοινωνιών, του εμπορίου κτλ, οι διατροφικές συνήθειες και επιλογές εμπλουτίστηκαν, φέρνοντας τους ανθρώπους σε επαφή με νέα είδη τροφίμων. Ωστόσο, ακόμα και στις μέρες μας είναι δυνατόν να παρατηρηθούν εθνικά διατροφικά πρότυπα. Η μεσογειακή διατροφή, έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως, ως το διατροφικό πρότυπο που προστατεύει και προάγει την υγεία του ανθρώπου. Όμως στις μέρες μας, η διατήρησή του αφορά περισσότερο τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ οι νεότεροι τείνουν προς το δυτικό πρότυπο διατροφής. Πληθώρα παλιότερων μελετών έχουν δείξει ότι, στη πλειοψηφία τους οι υπερήλικες ακολουθούν το παραδοσιακό μεσογειακό πρότυπο διατροφής, μειώνοντας έτσι πολλούς δείκτες υγείας και παρατείνοντας το προσδόκιμο ζωής. Η παρούσα μελέτη θα διερευνήσει αν συνεχίζεται αυτό και στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, συλλέγοντας και συγκρίνοντας στοιχεία πληθυσμιακών ομάδων (60 ετών και άνω) από δύο περιοχές της ανατολικής Κρήτης (Νύβριτος Ηρακλείου και Σητεία). Για τη συλλογή των στοιχείων διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, τα οποία εμπλουτίσαμε με ερωτήσεις, οι οποίες βοήθησαν στη διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών, σχετικά με τα μεσογειακά πρότυπα στη σημερινή ανατολική Κρήτη. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συλλογή παραδοσιακών συνταγών, ώστε να έχουμε και μια επιπλέον εικόνα των συνηθειών. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι, οι σημερινοί υπερήλικες της ανατολικής Κρήτης τείνουν να ακολουθούν το παραδοσιακό μεσογειακό μοντέλο διατροφής, με σημαντικά όμως διαφορετικά σημεία. Παρατηρήθηκε επίσης ότι, σημαντικό ρόλο στη τήρηση του παραδοσιακού μεσογειακού μοντέλου διατροφής έπαιξε πιθανώς η γεωγραφική θέση της περιοχής, κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι, η ελλιπής επιστημονική ενημέρωση ή / και η παραπληροφόρηση για το παραδοσιακό μεσογειακό μοντέλο διατροφής κ.ά.el
heal.abstractAt the beginning of man's nutritional course, eating habits and choices depended largely on climate, native flora and native fauna. At a later stage, with the development of societies, commerce, etc., eating habits and choices were enriched, bringing people into contact with new types of food. However, even nowadays it is possible to observe national dietary standards. The Mediterranean diet has been recognized globally as a nutritional model that protects and promotes human health. But nowadays, its retention is more about older people, while younger tend to Western diet. A number of older studies have shown that, for the most part, elderly people follow the traditional Mediterranean diet model, thus reducing many health indicators and prolonging life expectancy. This study will investigate whether this continues in the second decade of the 21st century, compiling and comparing elements of population groups (60 years old and over) from two regions of eastern Crete (Nyvritos in Heraklion and Sitia). Data collection questionnaires were distributed for the collection of data, which we enriched with questions that helped to investigate eating habits about Mediterranean standards in today's eastern Crete. Also, a collection of traditional recipes was held so that we could have an extra image of the habits. The results of this study have shown that today's elderly people in eastern Crete tend to follow the traditional Mediterranean diet model, with important but different points. It was also noticed that an important role in maintaining the traditional Mediterranean diet model probably played the geographic location of the area, social and economic reasons, inadequate scientific information and / or disinformation of the traditional Mediterranean diet model, etc.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή στην Κρήτη σήμερα: Διατροφικές συνήθειες υπερηλίκων σε δύο περιοχές της Κρήτης.el
heal.titleThe traditional Mediterranean diet in Crete today: Elderly eating habits in two regions of Crete.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordμεσογειακή διατροφή, παραδοσιακή διατροφή, υγεία, ηλικιωμένος, Κρήτηel
heal.keywordmediterranean diet, traditional diet, health, elderly, Creteen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής