• Ανεπάρκεια βιταμίνης D και χορήγηση συμπληρωμάτων στα παιδιά.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ηλιάδου, Ειρήνη; Πλαγάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ταβλαδάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-12-14
    Η βιταμίνη D είναι μια βασική ορμόνη στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου και παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, όταν μπορεί να εμφανιστεί διατροφική ...
  • Αυτοάνοσα νοσήματα και διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μελισσοπούλου, Βαρβάρα; Φασούλα, Ελισάβετ
    Επιβλέπων καθηγητής: Ταβλαδάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-12-09
    Η διατροφή στην παθογένεση των αυτοάνοσων νοσημάτων έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της αλλαγής που μπορεί να επιφέρει στο ανθρώπινο μικροβίωμα. Τα συγκεκριμένα νοσήματα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς ...
  • Διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία και οι ασυνήθεις διατροφικές συμπεριφορές στην πρώιμη παιδική ηλικία. Υπάρχει συσχέτιση;

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παππά, Μυρσίνη; Σκαλίδου, Φωτεινή
    Επιβλέπων καθηγητής: Ταβλαδάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-12-09
    Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ψυχιατρικές ασθένειες με ιδιαίτερο αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική λειτουργία. Η εφηβεία, μια κρίσιμη περίοδος συναισθηματικής ...
  • Διατροφικές και όχι μόνο αλλαγές σε παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου I κατά την περίοδο του εγκλεισμού. Επετεύχθη ο στόχος;

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πετροπούλου, Ζωή; Ταμπακάκη, Μαρίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ταβλαδάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-12-09
    Η δεδομένη έρευνα έγινε με σκοπό να εξακριβωθεί εάν η πανδημία του COVID 19 και ο εγκλεισμός προκάλεσαν επιπλοκές στην υγεία των διαβητικών, καθώς και ποιες αλλαγές παρατηρήθηκαν στις συνήθειες των ενηλίκων και των παιδιών ...
  • Διερεύνηση του επιπολασμού των τροφικών αλλεργιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λαμπαούνα, Ασημίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ταβλαδάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-12-14
    Οι τροφικές αλλεργίες της παιδικής ηλικίας εμφανίζουν μια συνεχή αύξηση του επιπολασμού τους κατά τις τελευταίες δεκαετίες διεθνώς, εγείροντας την ανησυχία των γονέων και των ειδικών. Ο ακριβής επιπολασμός τους είναι ...
  • Η γλουτένη στη διατροφή μας και ο ρόλος της στα αυτοάνοσα νοσήματα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σπανού, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ταβλαδάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-12-14
    Η γλουτένη αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου. Δεν είναι καινούριο συστατικό αφού καταναλώνεται από την αρχαιότητα. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έρχεται στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο καθώς ...
  • Χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά. Ποια η θέση της στην διατροφή των παιδιών;

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσεκερίδου, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ταβλαδάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2023-01-12
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύει πως επιδρούν οι χορτοφαγικές διατροφές στα παιδιά. Στόχος της εργασίας είναι να αποδειχθεί, αν η κατανάλωση χορτοφαγικών διατροφών ελλοχεύει κινδύνους ή είναι ωφέλιμες για τα παιδιά. ...