heal.creatorName | Αρβανίτη, Μαρία Θηρεσία | el |
heal.creatorName | Arvaniti, Maria Thiresia | en |
heal.publicationDate | 2020-06-11 | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/9508 | |
heal.abstract | Οι τρούφες είναι ένας είδος μανιταριών, που αναπτύσσονται κάτω από το έδαφος, με υψηλή εμπορική αξία και ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομία, λόγω του έντονου αρώματός τους και της ευχάριστης γεύσης τους. Παράλληλα, οι τρούφες παρουσιάζουν πολλές επιπλέον ιδιότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών στον άνθρωπο. Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των τρουφών στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πολλές τρούφες έχουν υψηλή διατροφική αξία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, και της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος. Επιπλέον, πολλές τρούφες παρουσιάζουν υψηλή αντιοξειδωτική, αντιβακτηριακή, και αντικαρκινική δράση, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, την αντιμετώπιση μολύνσεων που προκαλούνται από συγκεκριμένα βακτήρια, και για την πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, παρά τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα, χρειάζεται η διεξαγωγή περισσότερων σχετικών μελετών, προκειμένου να αποδειχθεί εάν πράγματι οι τρούφες μπορούν να αξιοποιηθούν ως θεραπευτικό μέσο για την προαγωγή της ανθρώπινης υγείας και την αντιμετώπιση ασθενειών. | el |
heal.abstract | Truffles are a mushroom-like species, which are grown under the ground with high commercial value and a unique place in gastronomy, due to their rife flavor and their pleasant taste. At the same time, the truffles exhibit also additional properties which they could be used to prevent or confront different human diseases. The main purpose of this thesis was the investigation of truffles’ effect in human health. According to results, many truffles possess high nutritional value, due to their high concentration in proteins and carbohydrates and their low content in fat. In additional, many truffles exhibit high antioxidant, antimicrobial and anti-tumor activity and they could be used to prevent oxidative stress associated diseases, to confront bacterial infections and to prevent cancer. That said, despite the current findings, the conduction of relevant studies are needed in order to confirm if truffles may be used as therapeutic agent for human’s health improvement and diseases’ treatment. | en |
heal.language | Ελληνικά | el |
heal.language | Greek | en |
heal.academicPublisher | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisher | Η.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept. | en |
heal.title | Οι επιδράσεις των τρουφών στην ανθρώπινη υγειά. | el |
heal.title | The effects of truffles in human health. | en |
heal.type | Πτυχιακή Εργασία | el |
heal.type | Bachelor thesis | en |
heal.keyword | τρούφες, ανθρώπινη υγεία, διατροφική αξία, αντιοξειδωτική δράση, αντιβακτηριακή δράση. | el |
heal.keyword | truffles, human health, nutritional value, antioxidant activity, antibacterial activity. | en |
heal.access | free | el |
heal.advisorName | Λαπιδάκης, Νικόλαος | el |
heal.advisorName | Lapidakis, Nikolaos | en |
heal.academicPublisherID | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο | el |
heal.academicPublisherID | Η.Μ.U Hellenic Mediterranean University | en |
heal.fullTextAvailability | true | el |
tcd.distinguished | false | el |
tcd.survey | false | el |