Ψυχική υγεία και διατροφή σε άτομα με καρκίνο του μαστού.
Psychological health and nutrition in breast cancer patien.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2010-10-20Συγγραφέας
Τσαπράζη, Τριάδα
Tsaprazi, Triada
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Στη σύγχρονη κοινωνία, εξαιτίας της ανάπτυξης της τεχνολογίας των προϊόντων διατροφής, της αύξησης της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στην αύξηση αυτή συντελούν πολλοί παράγοντες όπως είναι η κληρονομική προδιάθεση, οι γενετικές μεταβολές που υφίστανται φυσιολογικά κύτταρα σε έναν υγιή οργανισμό, διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. το χρόνιο άγχος, η μειωμένη εξωτερίκευση συναισθημάτων, η πίεση της κοινωνίας), οι διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα και η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ. Μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ο ασθενής περνά από διάφορα ψυχολογικά στάδια (άρνηση, θυμός, συνδιαλλαγή, κατάθλιψη, αποδοχή) και χρειάζεται άμεση ψυχολογική υποστήριξη ώστε να συνεχίσει να ζει με τη γνώση της ασθένειάς του και να προσαρμοστεί στη νέα εικόνα του σώματός του. Όσον αφορά τη διατροφή, έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να εξηγήσει την αιτία πρόκλησης του 30% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου στις δυτικές χώρες και έως και το 20% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι πρόσφατες συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου συμπεριλαμβάνουν τη διατήρηση ενός υγι¬ούς σωματικού βάρους, τη συμμετοχή σε προγράμματα φυσικής δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, την κατανάλωση πέντε ή περισσοτέ¬ρων μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τη μείωση της πρόσληψης λίπους από τη διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης παστών και αλατισμένων τροφίμων, την αποθήκευση τροφίμων για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων, και για εκείνους που καταναλώνουν αλκοόλ, τον περιορισμό της κατανάλωσης του. In the modern society, because of the growth of technology of products of diet, the increase of pollution of environment and adoption of western way of life, the frequency of appearance of cancer is increased rapidly. In this increase contribute a lot of factors as is the hereditary inclination, the genetic changes that suffer physiologic cells in a healthy organism, various psychological factors (eg the chronic stress, the decreased expression of sentiments, the pressure of society), the alimentary habits, the smoking and the chronic consumption of alcohol. Afterwards the diagnosis of cancer, the patient passes from various psychological stages (refusal, anger, reconcilliation, depression, acceptance) and needs direct psychological support so that she continues living with the knowledge of his illness and be adapted in the new picture of his body. With regard to the diet, it has been appreciated that can explain the cause of challenge of the 30% of cases of appearance of cancer in the western countries and up to the 20% in the developing countries. The recent constitution for the reduction of danger of appearance of cancer includes the maintenance of healthy body weight, the attendance in program of natural activity most days of week, the consumption five or more portions of fruits and vegetables the day, with decrease of engagement of grease from the diet, the restriction of consumption of pastries and salted foods, the storage of foods in order to minimize the danger of infections, and for those that consume alcohol, the restriction of his consumption.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες