Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στη σύσταση σώματος αθλητών καράτε πριν και μετά τον αγώνα, προκειμένου να επιτευχθεί η κατηγορία στόχος.
Changes in eating habits and body composition of karate athletes before and after the race in order to achieve the goal category.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-06-01Συγγραφέας
Ψαρρά, Αικατερίνη
Psarra, Aikaterini
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι αθλητές καράτε προκαλούν βίαιη απώλεια βάρους πριν τους αγώνες, προκειμένου
προκειμένου να πετύχουν την κατηγορία που επιθυμούν. Στην έρευνα αυτή, σκοπός είναι να
είναι να παρατηρηθεί η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και στην σύσταση σώματος των
σώματος των αθλητών καράτε πριν πραγματοποιηθεί η ζύγιση σε ένα πρωτάθλημα και αφού
διεξαχθεί η διοργάνωση. Συμμετείχαν οκτώ άντρες αθλητές της εθνικής ομάδας καράτε,
ηλικίας (23,8750 ± 1,48128) και ύψους (1,7550 cm± 0,02625). Μετρήθηκαν τα
ανθρωπομετρικά και η σύσταση του σώματος πριν και μετά την συμμετοχή τους στον αγώνα.
Για την μέτρηση των ανθρωπομετρικών στοιχείων, χρησιμοποιήθηκε μία μη εκτατή μεζούρα,
μία ζυγαριά βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA), καθώς και ένα αναστημόμετρο. Για την
αξιολόγηση των στοιχείων αυτών, χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Soma Pro και Soma
Nutri. Από την μέτρηση της σύστασης του σώματος προέκυψαν ποσοστό υγρών σώματος
πριν τον αγώνα (60,6000 % ± 2,66565) και μετά (64,0375 %± 2,88342), όπου φαίνεται ότι
προκαλούσαν στον εαυτό τους έντονη αφυδάτωση πριν τον αγώνα, ενώ μετά
υπερκατανάλωναν για την αναπλήρωσή της, και των υγρών που χάθηκαν κατά την διάρκεια
του αγώνα. Βάρος πριν τον αγώνα (71,3500 kg± 9,14893) και μετά (72,7875 kg± 8,68174),
ποσοστό λίπους πριν (8,0125 % ± 1,64268) και μετά (9,7375 % ± 0,88469) και BMI πριν
(22,9400 kg/m2± 1,37913) και μετά (23,6438 kg/m2± 1,28767) όπου σε όλα φάνηκε να έχουν
στατιστικά σημαντική διαφορά, αφού p-value < 0,05. Όσον αφορά την κατανάλωση τους σε
θρεπτικά συστατικά φάνηκε η ενέργεια πριν τον αγώνα (819,5875 ± 667,3254) και μετά
(2574,463 ± 637,8957), οι υδατάνθρακες πριν (85,0375 ± 105,5238) και μετά (276,6125 ±
89,00436), τα λίπη πριν (26,75 ± 22,04262) και μετά (113,2875 ± 30,96807), το ασβέστιο
πριν (218,9875 ± 249,5779) και μετά (945,4 ± 596,4191), οι φυτικές ίνες πριν (7,4875 ±
6,986403) και μετά (22,2125 ± 7,300771), το νάτριο πριν (336,0875 ± 272,1018) και μετά
(2491,375 ± 2431,883), το κάλιο πριν (1368,525 ± 877,5727) και μετά (3043,888 ±
1260,673), τα σάκχαρα πριν (21,875 ± 22,49043) και μετά (57,75 ± 22,51622) και το νερό
πριν (1,5 ± 1,195229) και μετά (4,875 ± 1,552648) , να έχουν στατιστικά σημαντική
διαφορά, αφού p-value < 0,05, όπου φαίνεται έλλειψη στην διατροφή τους, από
μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά πριν από την ζύγιση του πρωταθλήματος, ενώ
μετά τον αγώνα, υπερκατανάλωναν τρόφιμα, καθώς και φαστ-φουντ τροφές. Η πρακτική
αυτή είναι επικίνδυνη για την υγεία των αθλητών και πρέπει να ενημερωθούν ώστε να
επιτυγχάνουν την απώλεια βάρους σε μεγαλύτερα διαστήματα. Απαιτούνται περαιτέρω
έρευνες για την διαπίστωση μακροχρόνιων προβλημάτων στην υγεία των αθλητών. Karate athletes cause violent weight loss before competitions in order to
achieve the category they desire. In this study, the aim is to observe the change in the eating
habits and body composition of the karate athletes before the weigh-in takes place in a
championship and after the event. Eight male athletes of the national karate team participated,
aged (23.8750. 1.48128) and tall (1.7550 cm ± 0.02625). Anthropometrics and body
composition were measured before and after their participation in the race. A non-tensile
measuring tape, a bioelectrical impedance scale (BIA) and a statimeter were used to measure
the anthropometric data. Soma Pro and Soma Nutri were used to evaluate these data. The
measurement of body composition showed a percentage of body fluids before the race
(60.6000% ± 2.66565) and after (64.0375% ± 2.88342), where it seems that they caused
intense dehydration before the race, and then over-consumed to replenish it, and the fluids
lost during the race. Weight before the race (71.3500 kg ± 9.14893) and after (72.7875 kg ±
8.68174), percentage of fat before (8.0125% ± 1.64268) and after (9.7375% ± 0, 88469) and
BMI before (22.9400 kg / m2 ± 1.37913) and after (23.6438 kg / m2 ± 1.28767) where
everything seemed to have a statistically significant difference, since p-value <0.05.
Regarding their consumption of nutrients, the energy was seen before the race (819.5875 ±
667.3254) and after (2574.463 ± 637.8957), the carbohydrates before (85.0375 ± 105.5238)
and after ( 276.6125 ± 89.00436), fats before (26.75 ± 22.04262) and after (113.2875 ±
30.96807), calcium before (218.9875 ± 249.5779) and after (945, 4 ± 596,4191), fiber before
(7.4875 ± 6.986403) and after (22.2125 ± 7.300771), sodium before (336.0875 ± 272.1018)
and after (2491.375) 31 2431,883), potassium before (1368,525 ± 877,5727) and after
(3043,888 ± 1260,673), sugars before (21,875 ± 22,49043) and after (57,75 ± 22,51622 ) and
water before (1.5 ± 1.195229) and after (4.875 ± 1.552648), to have a statistically significant
difference, since p-value <0.05, where there is a lack in their diet, of macronutrients and
micronutrients ingredients before the championship weigh-in, while after the match, they
overeat, as well as fast food. This practice is dangerous for the health of athletes and they
need to be informed in order to achieve weight loss over longer periods. Further research is
needed to identify long-term health problems in athletes.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες