• Αξιολόγηση οργανικών υλικών σε καλλιέργεια πατάτας στο οροπέδιο Λασιθίου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Γραμματικάκης, Γιώργος; Σιγανού, Όλγα
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσικαλάς, Πλούταρχος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-01-2009
    Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου. Το πείραμα έγινε σε φυτά πατάτας, τα οποία καλλιεργήθηκαν σε διάφορα οργανικά υλικά, ώστε να διαπιστωθεί η επίδραση των ...
  • Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της βερτισιλλίωσης της πατάτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Κουγιέντης, Γεώργιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Λιγοξυγκάκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Η βερτισιλλίωση είναι σήμερα μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια που προσβάλλει πλήθος καλλιεργούμενων και αυτοφυών φυτών και μία από τις κυριότερες ασθένειες εδάφους των ετησίων καλλιεργειών της χώρας μας. Η βερτισιλλίωση της ...
  • Βιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Μπαμιεδάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Λιγοξυγκάκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Η βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα διαχείρησης της γεωργικής εκμετάλλευσης, στο οποίο εφαρμόζονται καλλιεργητικές πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον, ελαττώνονται οι εξωτερικές εισροές που αφορούν τα αγροχημικά και τους ...
  • Επίδραση του χρόνου τηγανίσματος και του πάχους δισκιών πατάτας (c.v.hermes) στην αφυδάτωση και καραμελοπίηση του μεταποιημένου προϊόντος.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Γεωργίου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σκουλή, Άννα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-03-2011
    Μελετήθηκε η επίδραση του χρόνου τηγανίσματος στους 180° C σε σπορέλαιο και η επίδραση του πάχους των δισκίων πατάτας στην υγρασία και το χρώμα του μεταποιημένου προϊόντος ως αποτέλεσμα της καραμελοποίησης. Η κύρια μεταβολή ...
  • Η διατροφική αξία της πατάτας και η θέση της στη Μεσογειακή διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αυγουλά, Ανθή; Κάσσου, Κωνσταντίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-12-14
    Η πατάτα έχει αποτελέσει και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο καλλιεργητικής και εμπορικής δραστηριότητας ανά τα χρόνια. Το παραγόμενο λαχανικό, η πατάτα, είναι διαχρονικά ένα από τα κύρια τρόφιμα στην διατροφή των ...
  • Η εκμηχάνιση της παραγωγής πατάτας, κρεμμυδιού και καρότου στην περιοχή Θηβών Βοιωτίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Βυλλιώτης, Επαμεινώνδας
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπανάκης, Ιωάννης
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-04-2009
    Η εργασία αυτή έχει σκοπό να αναδείξει κατά πρώτων την καλλιεργητική τεχνική γύρω από την παραγωγή της πατάτας, του κρεμμυδιού και του καρότου, καθώς και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργειά τους , κατά ...
  • Η επίδραση του γιββεριλλικού οξέος στην πατάτα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Βορδοναράκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ασκιανάκης, Χρήστος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Σε όλες τις περιπτώσεις μετά την επέμβαση με το διάλυμα της γιββεριλλίνης στα φυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγόμενων κονδύλων είναι μεσαίου μεγέθους σε σχέση με τους παραγόμενους κονδύλους των φυτών του μάρτυρα, ...
  • Η πατατοκαλλιέργεια στη Νάξο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Λιοφάγου, Δέσποινα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μπαριτάκης, Δημήτριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Σε αυτή την πτυχιακή εργασία αναφερόμαστε στην πατατοκαλλιέργεια στη Νάξο και την παραγωγή πιστοποιημένου πατατόσπορου που χρησιμοποιείται ως πολλαπλασιαστικό υλικό σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Περιγράφονται συνοπτικά ...
  • Μελέτη ελαιοκαλλιέργειας, αμπελοκαλλιέργειας και πατατοκαλλιέργειας, σε ότι αφορά καλλιεργητικές τεχνικές και πρακτικές εφαρμογές με επιπτώσεις, στο παραγόμενο προϊόν και στο περιβάλλον, μέσω ερωτηματολογίων και στατιστικής ανάλυσης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία
    Συγγραφείς: Στιβακτάκη, Καλλιόπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Κολλάρος, Δημήτριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-05-15
    Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό, την εξέταση του αγροτικού χώρου ερευνώντας δύο βασικές καλλιέργειες της Κρήτης, που είναι η ελιά και το αμπέλι, καθώς και μια τρίτη, που είναι σημαντική κυρίως για το οροπέδιο ...
  • Μια νέα ασθένεια της πατάτας: Χαρακτηρισμός του παθογόνου αίτιου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Σταύρου, Δέσποινα
    Επιβλέπων καθηγητής: Γκούμας, Δημήτριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-12-2011
    Το νέο παθογόνο βακτήριο, με τη δόκιμη ονομασία Dickeya solani, φαίνεται να αποτελεί μία αναδυόμενη απειλή για την καλλιέργεια της πατάτας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για συγγενικό είδος του βακτηρίου D. dianthicola. ...
  • Μοριακή ταυτοποίηση απομονώσεων του βακτηρίου Dickeya spp. από πατάτα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Παγουλάτου, Μαριάνθη
    Επιβλέπων καθηγητής: Γκούμας, Δημήτριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-12-2011
    Το Dickeya solani (δόκιμη ονομασία), είναι ένα αναδυόμενο, έντονα μολυσματικό παθογόνο βακτήριο, το οποίο προσβάλλει κυρίως φυτά πατάτας προκαλώντας τεράστιες απώλειες στην παραγωγή. Πρόκειται για αρκετά συγγενικό είδος ...
  • Φυτοπροστατευτικά προβλήματα στη βιολογική καλλιέργεια πατάτας στο oροπέδιο Λασιθίου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Διαλυνά, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαηλιάκης, Μιχάλης
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Στις 1 και 15 Μαΐου 2004 στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Κωνσταντίνου, σε δύο αγροτεμάχια (Α και Β) στην περιοχή με τοπωνύμια Αμοναχός Μώλος και Καψάλι , έκτασης 1,85 και 5 στρεμμάτων το καθένα, τα ...