• Αλκοόλ και ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γεωργαδάκης, Στέφανος; Πελαγίδου, Μαρία-Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Αυγουστινάκη, Καλλιόπη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή είναι σημαντική στη ζωή και κυρίως κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης. Η διατροφή της μητέρας πρέπει να παρέχει επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις ανάγκες της ίδιας, ...
  • Αλκοόλ, κάπνισμα και καφεϊνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Θανάση, Ηρένα; Σουλτάνη, Κυριακή; Τζαφέρη, Στέλλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-05-2009
    Μια υγιής εγκυμοσύνη είναι εκείνη που διακρίνεται χωρίς φυσική ή ψυχολογική παθολογία στη μητέρα ή το έμβρυο και οδηγεί στην γέννηση ενός υγιούς μωρού. Η εγκυμοσύνη είναι μια κρίσιμη περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας η ...
  • Αρνητικές συμπεριφορές υγείας (χρήση τσιγάρου, αλκοόλ και εξαρτησιογόνων ουσιών) των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε δείγμα του δήμου Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
    Συγγραφείς: Οικονόμου, Παρασκευή; Φακάρου, Λεμονιά
    Επιβλέπων καθηγητής: Κούτρα, Κλειώ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-07-2010
    Κάθε γυναίκα πριν αποφασίσει να γίνει μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει και να είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες που απαιτεί ο ρόλος αυτός. Πέραν όμως του να γνωρίζει τις ανάγκες ενός παιδιού όταν το φέρει στον κόσμο, θα ...
  • Γνώση αντισυλληπτικών μεθόδων και πρόληψης ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και πως εφαρμόζονται από σπουδαστές ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Τσιχλάκη, Παγώνα; Χατζησοφία, Ειρήνη; Παπαδάκη, Ευαγγελία
    Επιβλέπων καθηγητής: Λυδάκης, Εμμανουήλ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Για να αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, που θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια έκτρωση, χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους που ονομάζονται αντισυλληπτικές. Ποιές όμως είναι αυτές; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά ...
  • Διατροφή και φυσική δραστηριότητα κατά τα διαφορετικά στάδια εγκυμοσύνης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπιλάλι, Κλέα
    Επιβλέπων καθηγητής: Βενιαμάκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2024-02-09
    Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις περιόδους με το μεγαλύτερο ενθουσιασμό, αλλά και πολλές ανησυχίες στη ζωή της γυναίκας τόσο για την καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου όσο και για την ίδια την υγεία της κυοφορούσας. Παρουσιάζεται ...
  • Διατροφή κατά την κύηση γυναικών 19-40 ετών και συσχέτιση της με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μενελάου, Βαρβάρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Αρκετοί ερευνητές, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη διατροφή της εγκύου, τα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά, τη φυσική δραστηριότητα και την πιθανή συσχέτιση τους με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού. ...
  • Διατροφή κατά την κύηση και καταγραφή στο νομό Βοιωτίας και στο νομό Λασιθίου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ευγενίδη, Παρασκευή; Κορωνάκη, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Κακαβελάκης, Κυριάκος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η έρευνα μας είχε ως σκοπό να αναλύσει την συμπεριφορά των εγκύων Ελληνίδων μητέρων ως προς την διατροφή τους. Το δείγμα αποτελείται από 121 γυναίκες . Οι 91 γυναίκες ήταν κάτοικοι του Ν. Βοιωτίας και οι υπόλοιπες 30 του ...
  • Διατροφή στην προεκλαμψία.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παπακώστα, Δέσποινα; Στεφανίδη, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Μουρατίδου, Θεοδώρα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-18
    Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται από σημαντικές μεταβολικές και αιμοδυναμικές αλλαγές που ξεκινούν νωρίς κατά την περίοδο της κύησης. Σημαντικές αιμοδυναμικές μεταβολές περιλαμβάνουν: αύξηση της καρδιακής παροχής κατά τη διάρκεια ...
  • Διατροφικές συνήθειες και αντιλήψεις των εγκύων στο νομό Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βολωνάκη, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η διατροφή της μητέρας έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού. Η σωστή διατροφή αυτής, εξασφαλίζει μια όσο το δυνατό ομαλή εγκυμοσύνη και εύκολη γεννά καθώς επίσης και ...
  • Διατροφικές συνήθειες των γυναικών στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Η σχέση της αύξησης βάρους της εγκύου μητέρας με το βάρος του νεογνού και την έκβαση της εγκυμοσύνης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Ανδρουλάκη, Νεκταρία; Κριτσωτάκης, Εμμανουήλ; Τιτάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Αγγελάκης, Εμμανουήλ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Στην παρούσα υπό εκπόνηση πτυχιακή εργασία θα γίνει προσπάθεια καταγραφής των διατροφικών συνηθειών στην εγκυμοσύνη - λοχεία και η σχέση τους με την έκβαση της κυήσεως.
  • Διατροφική παρέμβαση σε εγκύους με διαβήτη κύησης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μάλλιου, Ευγενία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-11-05
    Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η ανάδειξη της αποτελεσματικότητας της διατροφικής παρέμβασης στον έλεγχος του σακχάρου των εγκύων σε διάστημα δυο εβδομάδων, ώστε να αποφύγουν τη χρήση ινσουλίνης, καθώς και επίτευξη ...
  • Διερεύνηση των επιπτώσεων της σκλήρυνσης κατά πλάκας στην εγκυμοσύνη.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Αλεξανδράκη, Χρυσή; Βασιλείου, Βασίλειος
    Επιβλέπων καθηγητής: Μπαστάκη, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-11-09
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) αποτελεί μια από τις πιο συχνές χρόνιες εκφυλιστικές αυτόνομες νευροπάθειες ενηλίκων. Είναι μια χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος η οποία αναλύθηκε πριν από έναν αιώνα, ...
  • Εγκυμοσύνη: παράγοντες που επηρεάζουν την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και διατροφικές συνήθειες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κέκια, Δήμητρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Η απόκτηση μωρού είναι κάτι θαυμάσιο και η πραγματοποίησή του μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο αξιόλογα γεγονότα της ζωής του ανθρώπου. Συνεπώς, όλοι εκείνοι ...
  • Είδη και επιπλοκές τοκετού σε δύο ηλικιακές ομάδες εγκύων <21 και >40 ετών.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Καρελλά, Κυριακή; Παπαγεωργίου, Χάιδω
    Επιβλέπων καθηγητής: Πατελάρου, Αθηνά
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-07-06
    Εισαγωγή - Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, σε βιβλιογραφικό επίπεδο, η αύξηση της ηλικίας της μητέρας για απόκτηση παιδιού, συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Όχι μόνο είναι η αυθόρμητη ...
  • Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και η εικόνα σώματος της εγκύου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κονταξάκη, Ειρήνη; Μπαντουβάκη, Κατερίνα; Νάτσο, Μαρινέλλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-04
    Οι γυναίκες σήμερα αλλά και διαχρονικά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλούς ρόλους, πέραν όμως από την πίεση της εργαζόμενης, της μητέρας, της συντρόφου και της φίλης καλούνται πάνω από όλα να είναι πάντοτε κομψές και να ...
  • Η επιρροή της ψυχοσωματικής κατάστασης της εγκύου στην ψυχολογία του εμβρύου.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Ατσαλάκη, Στυλιανή; Παναγιώτου, Ελένη; Παπαδάκη, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ρίκος, Νικόλαος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-07-16
    Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή της γυναίκας που περιγράφεται από εντυπωσιακές και απότομες αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές είναι τόσο σωματικές, όσο και ψυχικές. Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι το έμβρυο επηρεάζεται ...
  • Η μεσογειακή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα ως παράγοντες εμφάνισης προγεννητικής κατάθλιψης σε έγκυες γυναίκες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βιβιλάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-03-2013
    Η εργασία χωρίζεται στο γενικό και ειδικό μέρος. Στο πρώτο μέρος αφού δοθούν οι απαραίτητοι ορισμοί, γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας όσον αφορά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών σε σχέση με την διάθεση της εγκύου ...
  • Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης σιδήρου και φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μουρατίδου, Μαγδαληνή; Κοτζαγερίδου, Μαρία; Kotzageridou, Maria
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-04
    Μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για μια ανώδυνη εγκυμοσύνη και για έναν φυσιολογικό τοκετό, όπου η υγεία και η ευεξία μητέρας και νεογέννητου φτάνουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια ...
  • Η συμβολή της ψυχολογίας και της διατροφής της γυναίκας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και ένα χρόνο μετά τον τοκετό στο βάρος σώματος του εμβρύου και του νεογνού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Νικολάου, Χρυστάλλα; Κοντολέων, Αλεξάνδρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Η εγκυμοσύνη είναι ένα κομμάτι αλληλένδετο τόσο με τη διατροφή όσο και με την ψυχοπαθολογία της γυναίκας. Το άγχος, η κατάθλιψη και τα ψυχοτραυματικά γεγονότα είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της εγκύου. Η γυναίκα σε αυτό ...
  • Η συνήθεια του καπνίσματος, η χρήση του αλκοόλ και άλλων εθιστικών ουσιών,τηνπερίοδο της εγκυμοσύνης, της λοχείας και του θηλασμού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Καναβάκη, Βικτωρία; Ψαράκη, Αργυρώ-Ελευθερία
    Επιβλέπων καθηγητής: Αγγελάκης, Εμμανουήλ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης. Ο ερχομός του όμως, εκτός από χαρά συνεπάγεται και ευθύνες, οι οποίες ξεκινούν από τη στιγμή της σύλληψης, αλλά και πριν απ αυτήν. Το μεγαλύτερο ...