• Ορμόνες της όρεξης με έμφαση στη γκρελίνη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σκαρλέα, Δήμητρα; Χρυσού, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Γαλάνης, Χρήστος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-02-2015
    Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανασκόπηση των διαθέσιμων βιβλιογραφικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση των ορμονών στην όρεξη, με έμφαση στη γκρελίνη . Στον άνθρωπο, ο μηχανισμός της όρεξης αποτελεί μια αυστηρά ...
  • Παράγοντες κινδύνου και καρδιοαγγειακά νοσήματα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Γιαννοπούλου, Αγγελική; Σπανού, Ζωή; Τζερνιά, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσουμάνη, Ναταλία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 10-06-2009
    Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ καρδιοαγγειακών νοσημάτων, δείκτες παχυσαρκίας, διατροφή, σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμία. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη βασική αιτία θνησιμότητας ...
  • Παχυσαρκία και δείκτης κωνικότητας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αναστασάκη, Σταματίνα; Καρούσου, Αικατερίνη-Κλεοπάτρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 26-06-2012
    Η παχυσαρκία είναι μια από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ασθένειες στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο υποσιτισμός θεωρείται το κυριότερο διατροφικό πρόβλημα και το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων ...
  • Παχυσαρκία και κληρονομικότητα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζαζάτη, Παρασκευή; Μπιτσάνη, Ευαγγελία; Παρασκευοπούλου, Ουρανία
    Επιβλέπων καθηγητής: Κυφωνίδης, Ν.
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-10-2008
    Είναι πια γενικά αποδεκτό ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό ιατροκοινωνικό πρόβλημα με διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως, επηρεάζοντας συγχρόνως αναπτυγμένες, αλλά παραδόξως τα τελευταία χρόνια και τις αναπτυσσόμενες χώρες. ...
  • Πρωινό και δείκτης μάζας σώματος.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Διαλεκτάκου, Κυράννη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 05-05-2008
    Πολλές μελέτες έχουν βρει θετική συσχέτιση ανάμεσα στην παράλειψη του πρωινού και στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή την παχυσαρκία σε εφήβους, αλλά αρκετές μελέτες δεν έχουν βρει συσχέτιση. Η παρούσα μελέτη ερεύνησε την ...
  • Πρωτεϊνικές δίαιτες και οι επιδράσεις τους στην υγεία. Πώς σχετίζεται η εφαρμογή τους με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συγκριτικά με την Κρητική Μεσογειακή Διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κανάκη, Αικατερίνη; Κρομμύδα, Ελευθερία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-02-22
    Η εργασία αυτή αναφέρεται στις πρωτεϊνικές δίαιτες και στις επιδράσεις τους στην υγεία, καθώς επίσης αναλύει την συσχέτιση της εφαρμογής τους με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε σύγκριση με την Κρητική Μεσογειακή Διατροφή. ...
  • Σύγκριση διατροφικών προσλήψεων παιδιών 11 ετών σε Ελλάδα και Σκωτία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραγιαννίδου, Αναστασία; Λαϊνά, Ευσταθία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-07-2013
    Εισαγωγή: Η σωστή διατροφή διαδραµατίζει ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο στη σωµατική και πνευµατική ανάπτυξη των παιδιών. Οι κακές δατροφικές συνήθειες εξαρτώνται άµεσα από το οικογενειακό και µη περιβάλλον των παιδιών, καθώς ...
  • Σύνδρομο Prader-Willi: Συσχέτιση διατροφής και συνδρόμου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βέη, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-02-20
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στο σύνδρομο Prader-Willi, που αποτελεί μία από τις συχνότερες παθολογικές καταστάσεις που παρατηρούνται στον τομέα της κλινικής γενετικής παγκοσμίως. Η πάθηση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ...
  • Συσχέτιση διατροφικών γνώσεων και συμμόρφωσης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής σε επαγγελματίες υγείας και υγιή πληθυσμό.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Βαρδάκη, Ιωάννα-Αικατερίνη; Βολυράκη, Αναστασία; Νταλάκου, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Καρτσωνάκη, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-06-29
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια ...
  • Συσχέτιση της διατροφής και των πολυμορφισμών του γονιδίου FTO στην εκδήλωση της παχυσαρκίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κροντήρη, Βαρβάρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μουτσάκη, Παρασκευή
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-07-18
    Η παχυσαρκία θεωρείται χρόνιο και πολυπαραγοντικό νόσημα αποτελώντας μείζον παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ορίζεται ως η υπερβολική συσσώρευση του σωματικού λίπους. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ...
  • Συσχέτιση της παχυσαρκίας με το σύνδρομο υπνικής άπνοιας σε ενήλικες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βαρδάκα, Καλλιόπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαράκη, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 06-05-2008
    Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα του αναπτυγμένου κόσμου. Πολλοί παράγοντες φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται. Επίσης πολλές ...
  • Συσχέτιση του είδους του πρωινού γεύματος που καταναλώνεται από τον αγροτικό πληθυσμό της νότιας Κρήτης (νομού Ηρακλείου) με την παχυσαρκία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βατσινά, Μαγδαληνή; Ζώρζου, Ασπασία-Αργυρή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Το πρωινό, είναι το πρώτο γεύμα που προσφέρουμε στον οργανισμό μας στην αρχή της παραγωγικής του ημέρας. Επειδή μεσολαβεί, αρκετός χρόνος από το τελευταίο μας γεύμα, ο διαιτητικός ανεφοδιασμός το πρωί γίνεται απαραίτητος, ...
  • Σχέση εργασιακού ωραρίου-διατροφικών συνηθειών και φυσικής δραστηριότητας ( καθιστικά επαγγέλματα ).

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μαλαλιτζόγλου, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-05-13
    Η υπέρβαση του κανονικού βάρους ενός ατόμου (υπέρβαρο) και η παχυσαρκία, είναι αναγνωρισμένα ως προκλήσεις για την Παγκόσμια Υγεία. Στην Ευρώπη το 30-80% των ενηλίκων και περίπου το 20% των παιδιών και εφήβων, είναι είτε ...
  • Το παράδοξο της φτώχειας- παχυσαρκίας και πως επηρεάζει η οικονομική κρίση την ποιότητα της διατροφής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κεφαλιανού, Καλλιόπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-01-21
    Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει επηρεάσει τη ζωή και την ευημερία των ατόμων και των κοινωνιών και έχει επιφέρει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στη γενικότερη υγεία τους. Η παρούσα εργασία είναι ...
  • Το φαινόμενο της παχυσαρκίας και οι διάσημες δίαιτες. Έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισσας σε ηλικίες 12 έως 76 ετών σχετικά με τις απόψεις του δείγματος ως προς τα διαιτητικά προγράμματα, τη συχνότητα εφαρμογής τους για την απώλεια βάρους και την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βαλλιάνου, Δανάη; Πάσχου, Ευσεβεία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-10-2010
    Η εργασία αυτή έχει δυο κατευθυντήριους άξονες: (α) βιβλιογραφική προσέγγιση του φαινομένου της παχυσαρκίας και των διάσημων διαιτητικών μοντέλων και (β) έρευνα με ερωτηματολόγια σε θέματα σχετικά με τις απόψεις του δείγματος ...
  • Το φαινόμενο της συναισθηματικής πείνας

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καψιώτη, Άννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-08-31
    Πολλές είναι οι φορές εκείνες όπου τα άτομα, λόγω συναισθηματικών διαταραχών αντιμετωπίζουν και διατροφικές διαταραχές. Είναι αρκετά σύνηθες το φαινόμενο, κατά το οποίο τα άτομα καταφεύγουν στην τροφή όχι για να καλύψουν ...
  • Υπέρταση και η συσχέτιση της με τις διατροφικές συνήθειες των νοσούντων ατόμων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σκούφου, Ευτυχία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Η διατροφή κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην οµοιόσταση της αρτηριακής πίεσης . Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την αποτίµηση των διατροφικών συνηθειών δείγµατος των υπερτασικών ατόµων του γενικού πληθυσµού και τη σύγκρισή τους ...
  • Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις μετά την επέμβαση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σακκάτος, Παναγιώτης; Σωτηροπούλου, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Γαλάνης, Χρήστος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2012
    Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα στις μέρες μας και έχει πάρει μορφή επιδημίας. Αρκετοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται. Έχει ...
  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η συσχέτισή της με δείκτες παχυσαρκίας. Διατροφική προσέγγιση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Δρόσου, Μαρία; Χρηστάκη, Σεβαστή
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσουμάνη, Ναταλία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 09-07-2009
    Σκοπός της μελέτης είναι η εκτίμηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σε ασθενείς Πνευμονολογικής Κλινικής που νοσηλεύονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο ...