Show simple item record

Nutritional habits of high level volleyball athletes.

Dublin Core metadata

dc.creatorΑντρέου, Χριστίναel
dc.creatorΗρακλέους, Αγγέλαel
dc.creatorAndreou, Christinaen
dc.creatorIrakleous, Angelaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:19:58Z
dc.date.available2016-03-15T12:19:58Z
dc.date.issued2010-10-18T11:48:24Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/116
dc.description.abstractΗ έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 12 επαγγελματιών (ηλικίας 23 - 32 ετών), μέλη πετοσφαιρικών ομάδων οι οποίες υπάγονται στην Α’ εθνική κατηγορία. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις αθλήτριες αφορούσαν την αγωνιστική περίοδο. Δόθηκαν τρία ερωτηματολόγια σε όλες τις αθλήτριες. 1) Ατομικό ιστορικό: ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο που είχε ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών που αφορούσαν τις συνήθειες κατανάλωσης, τα στοιχεία των ατόμων (ύψος, βάρος, ηλικία κ.α), την υγεία καθώς και το προπονητικό τους πρόγραμμα, 2) Τριήμερο Ημερολόγιο Καταγραφής Τροφίμων και 3) Ημερολόγιο Καταγραφής Συχνότητας Τροφίμων (FFQ). Όλα τα ερωτηματολόγια συνοδεύτηκαν από γραπτές και προφορικές οδηγίες συμπλήρωσης. Κατόπιν στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι αθλήτριες τείνουν να παρουσιάζουν μειωμένη μέση κατανάλωση υδατανθράκων ανά ημέρα (46% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης). Επιπλέον παρουσιάζουν υψηλότερη μέση πρόσληψη λιπών ανά ημέρα (33%) από τη συνιστώμενη, ενώ η διατροφή τους χαρακτηρίζεται επαρκώς ισορροπημένη σε ότι αφορά τη μέση πρόσληψη των πρωτεϊνών (21%) ανά ημέρα. Επίσης, η μέση κατανάλωση υγρών ανά ημέρα εμφανίζεται ανεπαρκή και φτάνει μόλις τα 1843 χιλιοστόλιτρα (ml). Όσον αφορά τη μέση πρόσληψη σε βιταμίνες ανά ημέρα, εκτός από τις βιταμίνες E,D και φολικό οξύ, οι υπόλοιπες καλύπτονται επαρκώς. Επίσης εκτός από το χαλκό, το ασβέστιο, το ψευδάργυρο, το κάλιο και το μαγνήσιο η μέση πρόσληψη ανά ημέρα σε ανόργανα στοιχεία ξεπερνά τις συνιστώμενες τιμές. Η μελέτη παρουσίασε επιτακτική ανάγκη για τη συμβολή ενός ειδικού αθλητικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, προκειμένου να καθοδηγήσει τις αθλήτριες έτσι ώστε να βελτιωθεί η διατροφή τους και κατ’ επέκταση η υγεία και η αθλητική τους απόδοση.el
dc.description.abstractThe study was conducted with the participation of 12 professionals (age 23-32), members of volleyball teams which belong to the 1st National Category. The information which was collected by women athletes had to do with the competition period. Three questionnaires were given to all of the athletes: 1) Personal Questionnaire: a specially formed questionnaire which aimed at the collection of information that had to do with the consumption habits, each person’s information (high, weight, age e.tc.), their health condition as well as their training programme, 2) Three-day Food Record Questionnaire and 3) Food Frequency Questionnaire (FFQ). All of the questionnaires were followed by written and oral instructions for their completion. After a statistic analysis and process of the results it was concluded that all of the athletes tend to show a reduced average consumption of carbohydrates per day (46% of the total energy consumption). In addition they show a higher average consumption of fat per day (33%) than the recommended, while their nutrition can be considered sufficiently balanced concerning the average consumption of protein (21%) per day. Moreover the average consumption of fluids per day seems to be inadequate and reaches only 1842,5ml. Concerning the average consumption of vitamins per day, apart from the vitamins E, D and folate, the rest of them are sufficiently covered. Also apart from Cu, Ca, Zn, K and Mg the average consumption of the minerals per day exceeds the recommended amounts. The study has shown an urgent need for the contribution of a qualified sport nutritionist, in order to guide the athletes so that their nutrition to be improved as well as their health and athletic performance.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες αθλητριών πετοσφαίρισης υψηλού επιπέδου.el
dc.titleNutritional habits of high level volleyball athletes.en

healMeta

heal.creatorNameΑντρέου, Χριστίναel
heal.creatorNameΗρακλέους, Αγγέλαel
heal.creatorNameAndreou, Christinaen
heal.creatorNameIrakleous, Angelaen
heal.publicationDate2010-10-18T11:48:24Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/116
heal.abstractΗ έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 12 επαγγελματιών (ηλικίας 23 - 32 ετών), μέλη πετοσφαιρικών ομάδων οι οποίες υπάγονται στην Α’ εθνική κατηγορία. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις αθλήτριες αφορούσαν την αγωνιστική περίοδο. Δόθηκαν τρία ερωτηματολόγια σε όλες τις αθλήτριες. 1) Ατομικό ιστορικό: ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο που είχε ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών που αφορούσαν τις συνήθειες κατανάλωσης, τα στοιχεία των ατόμων (ύψος, βάρος, ηλικία κ.α), την υγεία καθώς και το προπονητικό τους πρόγραμμα, 2) Τριήμερο Ημερολόγιο Καταγραφής Τροφίμων και 3) Ημερολόγιο Καταγραφής Συχνότητας Τροφίμων (FFQ). Όλα τα ερωτηματολόγια συνοδεύτηκαν από γραπτές και προφορικές οδηγίες συμπλήρωσης. Κατόπιν στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι αθλήτριες τείνουν να παρουσιάζουν μειωμένη μέση κατανάλωση υδατανθράκων ανά ημέρα (46% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης). Επιπλέον παρουσιάζουν υψηλότερη μέση πρόσληψη λιπών ανά ημέρα (33%) από τη συνιστώμενη, ενώ η διατροφή τους χαρακτηρίζεται επαρκώς ισορροπημένη σε ότι αφορά τη μέση πρόσληψη των πρωτεϊνών (21%) ανά ημέρα. Επίσης, η μέση κατανάλωση υγρών ανά ημέρα εμφανίζεται ανεπαρκή και φτάνει μόλις τα 1843 χιλιοστόλιτρα (ml). Όσον αφορά τη μέση πρόσληψη σε βιταμίνες ανά ημέρα, εκτός από τις βιταμίνες E,D και φολικό οξύ, οι υπόλοιπες καλύπτονται επαρκώς. Επίσης εκτός από το χαλκό, το ασβέστιο, το ψευδάργυρο, το κάλιο και το μαγνήσιο η μέση πρόσληψη ανά ημέρα σε ανόργανα στοιχεία ξεπερνά τις συνιστώμενες τιμές. Η μελέτη παρουσίασε επιτακτική ανάγκη για τη συμβολή ενός ειδικού αθλητικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, προκειμένου να καθοδηγήσει τις αθλήτριες έτσι ώστε να βελτιωθεί η διατροφή τους και κατ’ επέκταση η υγεία και η αθλητική τους απόδοση.el
heal.abstractThe study was conducted with the participation of 12 professionals (age 23-32), members of volleyball teams which belong to the 1st National Category. The information which was collected by women athletes had to do with the competition period. Three questionnaires were given to all of the athletes: 1) Personal Questionnaire: a specially formed questionnaire which aimed at the collection of information that had to do with the consumption habits, each person’s information (high, weight, age e.tc.), their health condition as well as their training programme, 2) Three-day Food Record Questionnaire and 3) Food Frequency Questionnaire (FFQ). All of the questionnaires were followed by written and oral instructions for their completion. After a statistic analysis and process of the results it was concluded that all of the athletes tend to show a reduced average consumption of carbohydrates per day (46% of the total energy consumption). In addition they show a higher average consumption of fat per day (33%) than the recommended, while their nutrition can be considered sufficiently balanced concerning the average consumption of protein (21%) per day. Moreover the average consumption of fluids per day seems to be inadequate and reaches only 1842,5ml. Concerning the average consumption of vitamins per day, apart from the vitamins E, D and folate, the rest of them are sufficiently covered. Also apart from Cu, Ca, Zn, K and Mg the average consumption of the minerals per day exceeds the recommended amounts. The study has shown an urgent need for the contribution of a qualified sport nutritionist, in order to guide the athletes so that their nutrition to be improved as well as their health and athletic performance.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφικές συνήθειες αθλητριών πετοσφαίρισης υψηλού επιπέδου.el
heal.titleNutritional habits of high level volleyball athletes.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπαίκτης πετοσφαίρισης, διατροφική συνήθεια, διατροφικές απαιτήσεις αθλητών, αθλήτρια πετοσφαίρισης, αθλητική διατροφήel
heal.keywordvolleyball player, food habit, athletes΄ nutritional requirements, female voleyball player, athletic nutritionen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)