Show simple item record

Bakery products and nutrition.

Dublin Core metadata

dc.creatorΑρχοντάκη, Μελπομένηel
dc.creatorΛαζούδη, Βασιλικήel
dc.creatorArchontaki, Melpomenien
dc.creatorLazoudi, Vasilikien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:27Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:27Z
dc.date.issued2015-02-19T16:21:39Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/170
dc.description.abstractΤο ψωμί είναι ένα βασικό είδος διατροφής που παρασκευάζεται από ζύμη από αλεύρι και νερό, συνήθως από το ψήσιμο. Κατά όλη την καταγεγραμμένη ιστορία υπήρξε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και είναι από τα αρχαιότερα τρόφιμα, αφού έχει διατροφική αξία από την «αυγή» της γεωργίας. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί και οι αναλογίες των τύπων αλεύρου και άλλων συστατικών, όπως επίσης διαφορετικές παραδοσιακές συνταγές και τρόποι παρασκευής ψωμιού. Ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλες ποικιλίες των τύπων, σχήματα, μεγέθη, υφές και είδη σε διάφορες περιοχές. Ψωμί με προζύμι μπορεί να προετοιμάζεται με πολλές διαφορετικές διαδικασίες που κυμαίνονται από τη χρήση φυσικώς ενυπαρχόντων μικροβίων (προζύμι) έως μεθόδους τεχνητού αερισμού κατά τη διάρκεια της παρασκευής ή του ψησίματος. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα έχουν παραμείνει άζυμα, είτε λόγω προτίμησης, για παραδοσιακούς ή θρησκευτικούς λόγους. Πολλά συστατικά που δεν προέρχονται από δημητριακά μπορεί να συμπεριληφθούν στο ψωμί, από φρούτα και ξηρούς καρπούς έως διάφορα λίπη. Το εμπορικό ψωμί ειδικότερα, συνήθως περιέχει προσθετικά, κάποια από αυτά μη-θρεπτικά, για να βελτιωθεί η γεύση, την υφή, το χρώμα, ή ο χρόνος «ζωής» στο ράφι. Ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και την ευκολία, το ψωμί μπορεί να εξυπηρετήσει σε διάφορες μορφές και σε κάθε γεύμα της ημέρας. Επίσης, τρώγεται ως μικρο-γεύμα, ή συστατικό σε άλλα εδώδιμα παρασκευάσματα. Εν μέρει λόγω της σημασίας του ως βασικού τροφίμου το ψωμί έχει μια κοινωνική και συναισθηματική σημασία πέρα από τη σημασία του στη διατροφή, π.χ. παίζει ουσιαστικό ρόλο σε θρησκευτικές τελετές.el
dc.description.abstractBread is a staple food prepared from dough of flour and water, usually by baking. Throughout recorded history it has been popular around the world and is one of humanity's oldest foods, having been of importance since the dawn of agriculture. There are many combinations and proportions of types of flour and other ingredients, and also of different traditional recipes and modes of preparation of bread. As a result, there are wide varieties of types, shapes, sizes, and textures of breads in various regions. Bread may be leavened by many different processes ranging from the use of naturally occurring microbes (for example in sourdough recipes) to high-pressure artificial aeration methods during preparation or baking. However, some products are left unleavened, either for preference, or for traditional or religious reasons. Many non-cereal ingredients may be included, ranging from fruits and nuts to various fats. Commercial bread in particular, commonly contains additives, some of them non-nutritional, to improve flavor, texture, color, or shelf life. Depending on local custom and convenience, bread may be served in various forms at any meal of the day. It also is eaten as a snack, or used as an ingredient in other culinary preparations. Partly because of its importance as a basic foodstuff bread has a social and emotional significance beyond its importance in nutrition; i.e. it plays essential roles in religious rituals.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΤα αρτοσκευάσματα και η διατροφή.el
dc.titleBakery products and nutrition.en

healMeta

heal.creatorNameΑρχοντάκη, Μελπομένηel
heal.creatorNameΛαζούδη, Βασιλικήel
heal.creatorNameArchontaki, Melpomenien
heal.creatorNameLazoudi, Vasilikien
heal.publicationDate2015-02-19T16:21:39Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/170
heal.abstractΤο ψωμί είναι ένα βασικό είδος διατροφής που παρασκευάζεται από ζύμη από αλεύρι και νερό, συνήθως από το ψήσιμο. Κατά όλη την καταγεγραμμένη ιστορία υπήρξε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και είναι από τα αρχαιότερα τρόφιμα, αφού έχει διατροφική αξία από την «αυγή» της γεωργίας. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί και οι αναλογίες των τύπων αλεύρου και άλλων συστατικών, όπως επίσης διαφορετικές παραδοσιακές συνταγές και τρόποι παρασκευής ψωμιού. Ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλες ποικιλίες των τύπων, σχήματα, μεγέθη, υφές και είδη σε διάφορες περιοχές. Ψωμί με προζύμι μπορεί να προετοιμάζεται με πολλές διαφορετικές διαδικασίες που κυμαίνονται από τη χρήση φυσικώς ενυπαρχόντων μικροβίων (προζύμι) έως μεθόδους τεχνητού αερισμού κατά τη διάρκεια της παρασκευής ή του ψησίματος. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα έχουν παραμείνει άζυμα, είτε λόγω προτίμησης, για παραδοσιακούς ή θρησκευτικούς λόγους. Πολλά συστατικά που δεν προέρχονται από δημητριακά μπορεί να συμπεριληφθούν στο ψωμί, από φρούτα και ξηρούς καρπούς έως διάφορα λίπη. Το εμπορικό ψωμί ειδικότερα, συνήθως περιέχει προσθετικά, κάποια από αυτά μη-θρεπτικά, για να βελτιωθεί η γεύση, την υφή, το χρώμα, ή ο χρόνος «ζωής» στο ράφι. Ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και την ευκολία, το ψωμί μπορεί να εξυπηρετήσει σε διάφορες μορφές και σε κάθε γεύμα της ημέρας. Επίσης, τρώγεται ως μικρο-γεύμα, ή συστατικό σε άλλα εδώδιμα παρασκευάσματα. Εν μέρει λόγω της σημασίας του ως βασικού τροφίμου το ψωμί έχει μια κοινωνική και συναισθηματική σημασία πέρα από τη σημασία του στη διατροφή, π.χ. παίζει ουσιαστικό ρόλο σε θρησκευτικές τελετές.el
heal.abstractBread is a staple food prepared from dough of flour and water, usually by baking. Throughout recorded history it has been popular around the world and is one of humanity's oldest foods, having been of importance since the dawn of agriculture. There are many combinations and proportions of types of flour and other ingredients, and also of different traditional recipes and modes of preparation of bread. As a result, there are wide varieties of types, shapes, sizes, and textures of breads in various regions. Bread may be leavened by many different processes ranging from the use of naturally occurring microbes (for example in sourdough recipes) to high-pressure artificial aeration methods during preparation or baking. However, some products are left unleavened, either for preference, or for traditional or religious reasons. Many non-cereal ingredients may be included, ranging from fruits and nuts to various fats. Commercial bread in particular, commonly contains additives, some of them non-nutritional, to improve flavor, texture, color, or shelf life. Depending on local custom and convenience, bread may be served in various forms at any meal of the day. It also is eaten as a snack, or used as an ingredient in other culinary preparations. Partly because of its importance as a basic foodstuff bread has a social and emotional significance beyond its importance in nutrition; i.e. it plays essential roles in religious rituals.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΤα αρτοσκευάσματα και η διατροφή.el
heal.titleBakery products and nutrition.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordαρτοσκευάσματα, ψωμί, διατροφήel
heal.keywordbakery products, bread, nutritionen
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)