Show simple item record

Evaluation of dietary habits in adolescents 14-17 years old, prevalence of obesity in these ages.

Dublin Core metadata

dc.creatorΜασαούτη, Ειρήνηel
dc.creatorMasaouti, Eirinien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:44Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:44Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/180
dc.description.abstractΣτα πλαίσια του συνεχούς αυξανόμενου επιπολασμού της παχυσαρκίας και των σοβαρών επιπτώσεων της στην υγεία, τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να προληφθεί, να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί έγκαιρα. Καταγραφή, εκτίμηση και σχολιασμός διατροφικών συνηθειών μαθητών ηλικίας 14-17 ετών. Σύγκριση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών της πόλης της Σητείας και της πόλης του Ηρακλείου. Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 416 μαθητές, ηλικίας 14-17 ετών, από σχολεία του Ηρακλείου και της Σητείας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις (βάρος, ύψος, Δείκτης Μάζας Σώματος, περίμετρος μέσης και περίμετρος ισχίων) και οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών, συνηθειών ζωής και ημερολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.Η στατιστική ανάλυση και η δημιουργία γραφημάτων έγινε με τα λογισμικά προγράμματα Microsoft Excel και SPSS 12. Από το σύνολο των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 9,36% ήταν παχύσαρκοι (Δ.Μ.Σ95η θέση) και το 12,07 % υπέρβαροι (95>Δ.Μ.Σ.≥ 85). Επίσης, φάνηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (40 %) των αγοριών του δείγματος έχουν αυξημένη και πολύ αυξημένη ποσότητα κοιλιακού λίπους και το αντίστοιχο ποσοστό των κοριτσιών του δείγματος είναι 22,47 % . Σε σύγκριση με την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής φάνηκε ότι και στις δύο πόλεις οι μαθητές καταναλώνουν 1-2 ισοδύναμα γάλακτος ημερησίως. Επίσης, έχουν μικρότερη από τη συνιστώμενη κατανάλωση ψαρικών και θαλασσινών και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων της ομάδας του ψωμιού και δημητριακών. Οι μαθητές της Σητείας καταναλώνουν περισσότερα όσπρια, κόκκινο κρέας, γλυκά, αλκοολούχα ποτά και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη. Τα αποτελέσματα μας συγκλίνουν με αυτά που υπάρχουν στη σχετική βιβλιογραφία. Λόγω των αναγνωρισμένων αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης από τις μικρότερες ηλικίες.el
dc.description.abstractTaking in mind the continuous increase of obesity incidence in the population and especially in the groups of children and adolescents, and by understanding the importance of treating this disease, leads to the need of describing and estimating the severity of the problem and of course taking immediate action for its management. Description, evaluation and discussion of dietary habits in adolescents 14-17 years old. Comparison of dietary habits of Sitia and Heraklion adolescents. 416 pupils, aged 14-17 years old, were participated in this study. The subjects were recruited from one school of Sitia and Heraklion respectively. Anthropometrical data were collected (weight, height, Body Mass Index, waist and hip circumference). The students completed a dietary habits questionnaire, a small lifestyle quetionnaire and a food frequency questionnaire. The statistical analysis of data and the graphs were carried out with "SPSS 1.2" and Microsoft Excel Software. Overall, in the subjects that participated in the study, 9.36% were obese (B.M.I>95η percentile) and 12.07 % were overweight (95>B.M.I>85). However, a respectable number of male subjects (40 %) that participated in the study had high or very high levels of abdominal fat while the percentage of female subjects that were found to have increased abdominal fat was 22.47 %. In comparison with the pyramid of Mediterranean Diet, the subjects of Sitia and Heraklion consume the recommended amount of milk products (1-2 portions of milk products daily). Nevertheless, they consume fish and sea-foods less than the recommendations and much more bread and grains than recommended. However, the subjects of Sitia consume more vegetables, legumes, red meat, sweets, and alcoholic drinks than the subjects of Heraklion while the subjects of Heraklion consume more fruits and white meat. Our results converge with the existing relative bibliography. Due to the recognized negative consequences of obesity action for the prevention and intervention program from early school age is thought to be essential.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΚαταγραφή διατροφικών συνηθειών σε εφήβους 14-17 ετών, επιπολασμός της παχυσαρκίας στις ηλικίες αυτές.el
dc.titleEvaluation of dietary habits in adolescents 14-17 years old, prevalence of obesity in these ages.en

healMeta

heal.creatorNameΜασαούτη, Ειρήνηel
heal.creatorNameMasaouti, Eirinien
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/180
heal.abstractΣτα πλαίσια του συνεχούς αυξανόμενου επιπολασμού της παχυσαρκίας και των σοβαρών επιπτώσεων της στην υγεία, τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να προληφθεί, να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί έγκαιρα. Καταγραφή, εκτίμηση και σχολιασμός διατροφικών συνηθειών μαθητών ηλικίας 14-17 ετών. Σύγκριση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών της πόλης της Σητείας και της πόλης του Ηρακλείου. Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 416 μαθητές, ηλικίας 14-17 ετών, από σχολεία του Ηρακλείου και της Σητείας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις (βάρος, ύψος, Δείκτης Μάζας Σώματος, περίμετρος μέσης και περίμετρος ισχίων) και οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών, συνηθειών ζωής και ημερολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.Η στατιστική ανάλυση και η δημιουργία γραφημάτων έγινε με τα λογισμικά προγράμματα Microsoft Excel και SPSS 12. Από το σύνολο των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 9,36% ήταν παχύσαρκοι (Δ.Μ.Σ95η θέση) και το 12,07 % υπέρβαροι (95>Δ.Μ.Σ.≥ 85). Επίσης, φάνηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (40 %) των αγοριών του δείγματος έχουν αυξημένη και πολύ αυξημένη ποσότητα κοιλιακού λίπους και το αντίστοιχο ποσοστό των κοριτσιών του δείγματος είναι 22,47 % . Σε σύγκριση με την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής φάνηκε ότι και στις δύο πόλεις οι μαθητές καταναλώνουν 1-2 ισοδύναμα γάλακτος ημερησίως. Επίσης, έχουν μικρότερη από τη συνιστώμενη κατανάλωση ψαρικών και θαλασσινών και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων της ομάδας του ψωμιού και δημητριακών. Οι μαθητές της Σητείας καταναλώνουν περισσότερα όσπρια, κόκκινο κρέας, γλυκά, αλκοολούχα ποτά και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη. Τα αποτελέσματα μας συγκλίνουν με αυτά που υπάρχουν στη σχετική βιβλιογραφία. Λόγω των αναγνωρισμένων αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης από τις μικρότερες ηλικίες.el
heal.abstractTaking in mind the continuous increase of obesity incidence in the population and especially in the groups of children and adolescents, and by understanding the importance of treating this disease, leads to the need of describing and estimating the severity of the problem and of course taking immediate action for its management. Description, evaluation and discussion of dietary habits in adolescents 14-17 years old. Comparison of dietary habits of Sitia and Heraklion adolescents. 416 pupils, aged 14-17 years old, were participated in this study. The subjects were recruited from one school of Sitia and Heraklion respectively. Anthropometrical data were collected (weight, height, Body Mass Index, waist and hip circumference). The students completed a dietary habits questionnaire, a small lifestyle quetionnaire and a food frequency questionnaire. The statistical analysis of data and the graphs were carried out with "SPSS 1.2" and Microsoft Excel Software. Overall, in the subjects that participated in the study, 9.36% were obese (B.M.I>95η percentile) and 12.07 % were overweight (95>B.M.I>85). However, a respectable number of male subjects (40 %) that participated in the study had high or very high levels of abdominal fat while the percentage of female subjects that were found to have increased abdominal fat was 22.47 %. In comparison with the pyramid of Mediterranean Diet, the subjects of Sitia and Heraklion consume the recommended amount of milk products (1-2 portions of milk products daily). Nevertheless, they consume fish and sea-foods less than the recommendations and much more bread and grains than recommended. However, the subjects of Sitia consume more vegetables, legumes, red meat, sweets, and alcoholic drinks than the subjects of Heraklion while the subjects of Heraklion consume more fruits and white meat. Our results converge with the existing relative bibliography. Due to the recognized negative consequences of obesity action for the prevention and intervention program from early school age is thought to be essential.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΚαταγραφή διατροφικών συνηθειών σε εφήβους 14-17 ετών, επιπολασμός της παχυσαρκίας στις ηλικίες αυτές.el
heal.titleEvaluation of dietary habits in adolescents 14-17 years old, prevalence of obesity in these ages.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφικές συνήθειες στην εφηβεία, παχυσαρκίαel
heal.keywordfood habits in adolescence, obesityen
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)