Ο ρόλος του διαιτολόγου στην αθλητική προετοιμασία. Προϋποθέσεις, καταγραφή της ελληνικής πραγματικότητας και μελλοντικές προοπτικές.
The role of dietitian in athletic preparation. Conditions, recording of the greek reality and future prospects.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2008-2-28TΣυγγραφέας
Δέλγας, Αθανάσιος
Μαργκός, Σμαράγδα
Delgas, Athanasios
Margos, Smaragda
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η σωστή διατροφή αποτελεί το θεμέλιο της σωματικής απόδοσης. Οι τροφές που καταναλώνουμε παρέχουν τα καύσιμα για τη βιολογική δραστηριότητα καθώς και τις χημικές ουσίες που εξάγουν και χρησιμοποιούν τη δυναμική ενέργεια που βρίσκεται μέσα σε αυτές τις τροφές. Με την εργασία μας προσπαθήσαμε να περιγράψουμε και να αντιληφθούμε το ρόλο του κάθε θρεπτικού συστατικού στον ενεργειακό μεταβολισμό, στη δράση του μεταξύ της πρόσληψης και αποθήκευσης της τροφής και την απόδοση κατά την άσκηση. Αναλυτικότερα, στην ενότητα I γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση στην ιστορία της διατροφής και στην σπουδαιότητά της στον αθλητισμό. Στην ενότητα II παρουσιάζονται οι 6 βασικές κατηγορίες θρεπτικών ουσιών και πώς επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα για άσκηση, την ανταπόκριση στην προπόνηση και τη συνολική υγεία, για την μεγιστοποίηση της αθλητικής επίδοσης. Στην III ενότητα συνοπτικά παρουσιάζονται τα θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τη μεταφορά ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης με ειδική εστίαση στους υδατάνθρακες αφού αποτελούν το κυρίαρχο δομικό συστατικό για την παραγωγή ενέργειας στην άσκηση. Οι ενότητες IV και V ασχολούνται με τα μικροθρεπτικά συστατικά και το νερό καθώς, και με τον αναγκαίο ρόλο που έχουν στις επιδόσεις ενός αθλητή. Στην VI ενότητα περιγράφεται ο τρόπος που συμβάλλει ο παράγοντας διατροφή δίνοντας έμφαση στις 3 κύριες φάσεις : πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Στην VII ενότητα εξετάζουμε και αναλύουμε τον ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής λαμβάνοντας υπ' όψιν τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματά τους για κάθε αθλητή. Στην VIII και IX ενότητα περιγράφεται πόσο σημαντική και καθοριστική κρίνεται η παρουσία του διαιτολόγου λαμβάνοντας υπ όψιν τα αποτελέσματα της έρευνας μας. Συμπερασματικά, η ομάδα των ειδικών στον τομέα της υγείας πρέπει να συνεργάζεται αρμονικά προκειμένου να αποκατασταθεί και να βελτιωθεί η ικανότητα και η υγεία τους συνόλου. Ο σημερινός αθλητής δεν πρέπει μόνο να προπονείται σωστά αλλά πρέπει να είναι και πάρα πολύ καλά ενημερωμένος για τις τεχνολογικές προπονητικές διατροφικές και άλλες εξελίξεις που αφορούν το άθλημα του και τον αθλητισμό γενικότερα. Our bodily output is based on correct nutrition. The foods we consume provide the fuels for our biological activity and export chemical substances that use the dynamic energy found in these foods. With this project we tried to describe and conceive the role of each nutritious substance in the energy metabolism, in its action between the phases of taking and storing food and the output during exercise. More analytically, a short review of the history of nutrition and of its importance in sports can be found in unit I. In unit II are presented the 6 basic categories of nutritious substances and how they considerably influence the ability to exercise, the response to the training and the total health, for the maximization of athletic performance. In unit III are concisely presented the calorific nutritious substances associated with the transport of energy during exercise, especially focusing on carbohydrates seeing as they constitute the sovereign structural component of the energy production that takes place while exercising. Units IV and V deal with the micronutritius substances and the water as well as with the essential role that they play in an athlete's performance. In unit VI is described the way in which the nutition factor contributes, emphasizing the 3 main phases: before, during and after exercise. In unit VII we examine and analyze the role of nutritional supplements, taking into consideration their advantages and disadvantages regarding each athlete. In units VIII and IX is explained the great importance of the dietician's presence, also taking into account the results of the research we realized in various athletic associations. We analyzed the data that arose from our research with the help of the SPSS program and they appear in the last unit, so as to form a first opinion about the number of dieticians that work in Greek athletic associations today.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες