Εμφάνιση απλής εγγραφής

Chocolate’s history, nutritional value and impact in human body.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΔεκουλάκου, Θεοδώραel
dc.creatorΜπαλαφούτη, Θεοδώραel
dc.creatorDekoulakou, Theodoraen
dc.creatorBalafouti, Theodoraen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:22:38Z
dc.date.available2016-03-15T12:22:38Z
dc.date.issued2013-03-27T10:37:57Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/219
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία πραγματοποιείται βιβλιογραφική διερεύνηση της χρήσης και κατανάλωση σοκολάτας, καθώς και τις επιδράσεις της στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Η ιστορία της αρχίζει πολλά χρόνια πριν (500-600 π.Χ), όταν οι ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής, καλλιέργησαν το κακαόδεντρο και χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του. Το κακάο χρησιμοποιήθηκε ως τρόφιμο, ως μέρος τελετουργιών, ως φάρμακο αλλά και ως νόμισμα. Όταν ξεκίνησε το ταξίδι του κακάο από την Αμερική στο Νέο Κόσμο, πολλές από τις χρήσεις αυτές ταξίδεψαν μαζί του. Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι το κακάο να μετατραπεί στη σοκολάτα στερεής μορφής που καταναλώνεται σήμερα. Η σοκολάτα, ξεκινάει από ένα μικρό άνθος τροπικού δέντρου. Ελάχιστα από αυτά καταφέρνουν να παράγουν καρπούς κακάο, οι οποίοι μετά από μια περίπλοκη επεξεργασία, καταλήγουν στα ράφια των καταστημάτων ως έτοιμο προϊόν. Η σοκολάτα χαρακτηρίζεται περισσότερο σαν τρόφιμο και λιγότερο σαν φάρμακο. Η γεύση της, είναι από τις πιο αγαπημένες απολαύσεις του ανθρώπου, από την παιδική μάλιστα ηλικία. Ωστόσο εκτός από ένα απλό γλύκισμα, αποτελεί μέρος της γαστρονομικής κουλτούρας των ανθρώπων και διακατέχει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις. Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη επαφή του ανθρώπου με το κακάο, ο Λινναίος, ονόμασε το κακαόδεντρο «Theobroma Cacao», που σημαίνει «κακάο, τροφή των Θεών». Ο τίτλος αυτός δικαιώνεται από τους επιστήμονες υγείας, που αποδίδουν στα συστατικά του κακάο και της σοκολάτας πολλά οφέλη για τη σωματική υγεία και την ψυχική διάθεση του ανθρώπου. Οι πιο σημαντικές επιδράσεις στη σωματική υγεία, είναι στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και η μείωση των ασθενειών που συνδέονται με προβλήματα της λειτουργίας της καρδιάς. Όσον αφορά την επίδραση στην ψυχική υγεία του ανθρώπου, συμβάλλει στην αύξηση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους και του στρες. Η κατανάλωση σοκολάτας, σε μέτρια ποσότητα ενδείκνυται για βελτίωση της συνολικής υγείας του ανθρώπου. Επισημαίνεται πως η αυξημένη κατανάλωσή της, έχει αντίθετα αποτελέσματα, λόγω του υψηλού θερμιδικού φορτίου της και της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.el
dc.description.abstractAt this research performed literature investigation about the uses and consumption of chocolate, and also the effects on mental and physical health at humans. The history of chocolate begins many years before (500-600 BC), when the natives of Central America cultivated the cacao tree and used their seeds. Cacao had a lot of uses, used as a food, as a part of rituals, as a drug and also as currency. When started the cocoa journey from America to the New World, many of those uses travelled with. Several years passed until cocoa convert to solid form chocolate which consumed today. Chocolate begins as a tiny blossom on a tropical tree. Only a few of these blossoms will produce the cacao pods which after a complex process reach to the shelves of shops as a final product. Chocolate characterized more as a food rather than medicine. Chocolate flavor is one of the most favorite pleasures for humans especially for the kids. Except from a dessert, chocolate is part of the culinary culture of humans and possesses an important role in social and cultural events. A few years after the first human contact with cocoa, Linnaeus, named the cacao “Theobroma Cacao”, which means "cacao, food of the gods." This title is justified by health professionals, who delivering at the components of cocoa and chocolate many benefits to physical health and human’s mood. The most significant effect on physical health is that improving cardiovascular function and reducing diseases related with heart’s problems. Concerning the effect on the human’s mental health, cocoa and chocolate helps to increase human’s mood and reduce anxiety and stress. Consumption of chocolate in moderate amounts founded that indicated to improve the overall health of humans. It is noted that increased consumption of chocolate, has opposite effects because of the high amount of calories and high fat which cocoa and chocolate content.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ διατροφική αξία της σοκολάτας, η ιστορία της και οι ιδιότητες της στον ανθρώπινο οργανισμό.el
dc.titleChocolate’s history, nutritional value and impact in human body.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΔεκουλάκου, Θεοδώραel
heal.creatorNameΜπαλαφούτη, Θεοδώραel
heal.creatorNameDekoulakou, Theodoraen
heal.creatorNameBalafouti, Theodoraen
heal.publicationDate2013-03-27T10:37:57Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/219
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία πραγματοποιείται βιβλιογραφική διερεύνηση της χρήσης και κατανάλωση σοκολάτας, καθώς και τις επιδράσεις της στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Η ιστορία της αρχίζει πολλά χρόνια πριν (500-600 π.Χ), όταν οι ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής, καλλιέργησαν το κακαόδεντρο και χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του. Το κακάο χρησιμοποιήθηκε ως τρόφιμο, ως μέρος τελετουργιών, ως φάρμακο αλλά και ως νόμισμα. Όταν ξεκίνησε το ταξίδι του κακάο από την Αμερική στο Νέο Κόσμο, πολλές από τις χρήσεις αυτές ταξίδεψαν μαζί του. Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι το κακάο να μετατραπεί στη σοκολάτα στερεής μορφής που καταναλώνεται σήμερα. Η σοκολάτα, ξεκινάει από ένα μικρό άνθος τροπικού δέντρου. Ελάχιστα από αυτά καταφέρνουν να παράγουν καρπούς κακάο, οι οποίοι μετά από μια περίπλοκη επεξεργασία, καταλήγουν στα ράφια των καταστημάτων ως έτοιμο προϊόν. Η σοκολάτα χαρακτηρίζεται περισσότερο σαν τρόφιμο και λιγότερο σαν φάρμακο. Η γεύση της, είναι από τις πιο αγαπημένες απολαύσεις του ανθρώπου, από την παιδική μάλιστα ηλικία. Ωστόσο εκτός από ένα απλό γλύκισμα, αποτελεί μέρος της γαστρονομικής κουλτούρας των ανθρώπων και διακατέχει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις. Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη επαφή του ανθρώπου με το κακάο, ο Λινναίος, ονόμασε το κακαόδεντρο «Theobroma Cacao», που σημαίνει «κακάο, τροφή των Θεών». Ο τίτλος αυτός δικαιώνεται από τους επιστήμονες υγείας, που αποδίδουν στα συστατικά του κακάο και της σοκολάτας πολλά οφέλη για τη σωματική υγεία και την ψυχική διάθεση του ανθρώπου. Οι πιο σημαντικές επιδράσεις στη σωματική υγεία, είναι στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και η μείωση των ασθενειών που συνδέονται με προβλήματα της λειτουργίας της καρδιάς. Όσον αφορά την επίδραση στην ψυχική υγεία του ανθρώπου, συμβάλλει στην αύξηση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους και του στρες. Η κατανάλωση σοκολάτας, σε μέτρια ποσότητα ενδείκνυται για βελτίωση της συνολικής υγείας του ανθρώπου. Επισημαίνεται πως η αυξημένη κατανάλωσή της, έχει αντίθετα αποτελέσματα, λόγω του υψηλού θερμιδικού φορτίου της και της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.el
heal.abstractAt this research performed literature investigation about the uses and consumption of chocolate, and also the effects on mental and physical health at humans. The history of chocolate begins many years before (500-600 BC), when the natives of Central America cultivated the cacao tree and used their seeds. Cacao had a lot of uses, used as a food, as a part of rituals, as a drug and also as currency. When started the cocoa journey from America to the New World, many of those uses travelled with. Several years passed until cocoa convert to solid form chocolate which consumed today. Chocolate begins as a tiny blossom on a tropical tree. Only a few of these blossoms will produce the cacao pods which after a complex process reach to the shelves of shops as a final product. Chocolate characterized more as a food rather than medicine. Chocolate flavor is one of the most favorite pleasures for humans especially for the kids. Except from a dessert, chocolate is part of the culinary culture of humans and possesses an important role in social and cultural events. A few years after the first human contact with cocoa, Linnaeus, named the cacao “Theobroma Cacao”, which means "cacao, food of the gods." This title is justified by health professionals, who delivering at the components of cocoa and chocolate many benefits to physical health and human’s mood. The most significant effect on physical health is that improving cardiovascular function and reducing diseases related with heart’s problems. Concerning the effect on the human’s mental health, cocoa and chocolate helps to increase human’s mood and reduce anxiety and stress. Consumption of chocolate in moderate amounts founded that indicated to improve the overall health of humans. It is noted that increased consumption of chocolate, has opposite effects because of the high amount of calories and high fat which cocoa and chocolate content.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ διατροφική αξία της σοκολάτας, η ιστορία της και οι ιδιότητες της στον ανθρώπινο οργανισμό.el
heal.titleChocolate’s history, nutritional value and impact in human body.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordσοκολάτα, θρεπτική αξιαel
heal.keywordchocholate, nutrient valueen
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)