Εμφάνιση απλής εγγραφής

Consumption of organic food in the prefecture of Rethimno.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαντουνατάκη, Ελένηel
dc.creatorKantounataki, Elenien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:18:13Z
dc.date.available2016-03-15T12:18:13Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/37
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία, στο πρώτο μέρος γίνεται μια εκτενής αναφορά στην βιολογική γεωργία, στην εξέλιξη της από την εμφάνιση της ως σήμερα. Παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία την στηρίζει και αναφέρονται οι μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την διατροφική αξία των προϊόντων βιολογικής γεωργίας. Ακολουθεί η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον νομό Ρεθύμνου. Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι να συλλεχθούν πληροφορίες για την απήχηση και την κατανάλωση που έχουν τα βιολογικά τρόφιμα στο νομό Ρεθύμνου, καθώς επίσης να διερευνηθεί, με την χρησιμοποίηση ερωτηματολογίων, η σημασία τους στην διατροφή των κατοίκων του νομού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την ακόλουθη σειρά: Αρχικά γίνεται μια αναφορά στην Βιολογική Γεωργία για το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες έκανε την εμφάνισή της στην Ευρώπη και αργότερα στην Ελλάδα, αναλύεται το πότε εμφανίστηκε, η νομοθεσία που την στηρίζει, και η σταδιακή εξέλιξή της. Έπειτα αναφέρονται τα συστήματα οικολογικής παραγωγής και η βιολογική γεωργία στην Κρήτη καθώς επίσης οι τρόποι καλλιέργειας και οι εναλλακτικές μέθοδοι λίπανσης που χρησιμοποιούνται στην βιολογική γεωργία. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα βιολογικά προϊόντα που καλλιεργούνται στο Ρέθυμνο, αναλύονται εκείνα που αποτελούν την πλειοψηφία και οι καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών τους. Η ενότητα κλείνει με μια προσωπική έρευνα στις αγορές του Ρεθύμνου, έτσι ώστε να ερευνηθεί ποιά βιολογικά προϊόντα πωλούνται στα καταστήματα, ποιά είναι εκείνα τα οποία καταναλώνονται περισσότερο καθώς επίσης, μετά από συζήτηση με το προσωπικό των καταστημάτων, ποιά είναι η στάση των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα αυτά. Στη συνέχεια αναλύεται η θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων και τα αποτελέσματα ερευνών που αποδεικνύουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα υπερτερούν των συμβατικών. Το τελευταίο μέρος της εργασίας αποτελεί το ερευνητικό μέρος. Το δείγμα αποτελούν 100 άτομα (ηλικίας από 18 έως 65, από τα οποία οι 62 γυναίκες και οι 38 άνδρες, οι 81 από την πόλη του Ρεθύμνου και οι 19 από την επαρχία, οι 51 έγγαμοι και οι 49 άγαμοι, οι 42 έχουν παιδιά και οι 58 δεν έχουν). Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση των απαντήσεων που δόθηκαν ώστε να βρεθεί εάν τελικά τα βιολογικά τρόφιμα έχουν απήχηση στον πληθυσμό του Ρεθύμνου, αν ναι, πόσο μεγάλη είναι αυτή και ποια προϊόντα είναι εκείνα τα οποία έχουν την μεγαλύτερη απήχηση. Από την έρευνα προκύπτουν τα εξής: -Οι γυναίκες, οι κάτοικοι της πόλης, οι ηλικίες άνω των 41 ετών, οι άγαμοι και εκείνοι οι οποίοι έχουν παιδιά είναι περισσότερο ενημερωμένοι για τα βιολογικά και αγοράζουν πιο συχνά. -Η πλειοψηφία του δείγματος καταναλώνει βιολογικά μερικές φορές τον μήνα.el
dc.description.abstractAt the first part of this work an extensive analysis of organic agriculture is carried out, about its evolution from the beginning till now, about the European legislation that supports it and the studies that have be done in relation with the nutritional value of organic products. The work ends with the search that was carried out on the prefecture of Rethimno. The purpose of this work is to collect information about the preference and the consummation organic food have, on the prefecture of Rethimno, as well as to investigate, with the use of a questionary their significance to the nourishing of the resident. At the beginning, a general report of organic agriculture takes place, about when and under which conditions it appeared in Europe and then in Greece. In addition, a report of the types of agriculture that appeared in Crete takes place and the ways of cultivation and manuring that are been used in that type of agriculture. Then the organic products that are been cultivated in Crete are analyzed. The chapter ends with a personal market research at the stores of Rethimno that sell organic products. Moreover the nutritional value of organic food is analyzed and the results of investigation which prove that organic products are superior than conventional. The actual research is the last part of this work. The sample constitutes 100 people (18 to 65 years old, 62 women and 38 men, 81 that live in Rethimno and 19 that live in villages, 51 married and 49 unmarried, 42 with children and 58 without children). Then analyze of the answers that were given, gives the following results: -Women, people who live in Rethimno, people up to 41 years old, unmarried and people with children are more informed and buy more often organic products than the others. -The majority of the persons that constitute the sample consume organic food occasionally in the month.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ κατανάλωση βιολογικών τροφίμων στο νομό Ρεθύμνου.el
dc.titleConsumption of organic food in the prefecture of Rethimno.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαντουνατάκη, Ελένηel
heal.creatorNameKantounataki, Elenien
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/37
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία, στο πρώτο μέρος γίνεται μια εκτενής αναφορά στην βιολογική γεωργία, στην εξέλιξη της από την εμφάνιση της ως σήμερα. Παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία την στηρίζει και αναφέρονται οι μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την διατροφική αξία των προϊόντων βιολογικής γεωργίας. Ακολουθεί η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον νομό Ρεθύμνου. Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι να συλλεχθούν πληροφορίες για την απήχηση και την κατανάλωση που έχουν τα βιολογικά τρόφιμα στο νομό Ρεθύμνου, καθώς επίσης να διερευνηθεί, με την χρησιμοποίηση ερωτηματολογίων, η σημασία τους στην διατροφή των κατοίκων του νομού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την ακόλουθη σειρά: Αρχικά γίνεται μια αναφορά στην Βιολογική Γεωργία για το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες έκανε την εμφάνισή της στην Ευρώπη και αργότερα στην Ελλάδα, αναλύεται το πότε εμφανίστηκε, η νομοθεσία που την στηρίζει, και η σταδιακή εξέλιξή της. Έπειτα αναφέρονται τα συστήματα οικολογικής παραγωγής και η βιολογική γεωργία στην Κρήτη καθώς επίσης οι τρόποι καλλιέργειας και οι εναλλακτικές μέθοδοι λίπανσης που χρησιμοποιούνται στην βιολογική γεωργία. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα βιολογικά προϊόντα που καλλιεργούνται στο Ρέθυμνο, αναλύονται εκείνα που αποτελούν την πλειοψηφία και οι καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών τους. Η ενότητα κλείνει με μια προσωπική έρευνα στις αγορές του Ρεθύμνου, έτσι ώστε να ερευνηθεί ποιά βιολογικά προϊόντα πωλούνται στα καταστήματα, ποιά είναι εκείνα τα οποία καταναλώνονται περισσότερο καθώς επίσης, μετά από συζήτηση με το προσωπικό των καταστημάτων, ποιά είναι η στάση των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα αυτά. Στη συνέχεια αναλύεται η θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων και τα αποτελέσματα ερευνών που αποδεικνύουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα υπερτερούν των συμβατικών. Το τελευταίο μέρος της εργασίας αποτελεί το ερευνητικό μέρος. Το δείγμα αποτελούν 100 άτομα (ηλικίας από 18 έως 65, από τα οποία οι 62 γυναίκες και οι 38 άνδρες, οι 81 από την πόλη του Ρεθύμνου και οι 19 από την επαρχία, οι 51 έγγαμοι και οι 49 άγαμοι, οι 42 έχουν παιδιά και οι 58 δεν έχουν). Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση των απαντήσεων που δόθηκαν ώστε να βρεθεί εάν τελικά τα βιολογικά τρόφιμα έχουν απήχηση στον πληθυσμό του Ρεθύμνου, αν ναι, πόσο μεγάλη είναι αυτή και ποια προϊόντα είναι εκείνα τα οποία έχουν την μεγαλύτερη απήχηση. Από την έρευνα προκύπτουν τα εξής: -Οι γυναίκες, οι κάτοικοι της πόλης, οι ηλικίες άνω των 41 ετών, οι άγαμοι και εκείνοι οι οποίοι έχουν παιδιά είναι περισσότερο ενημερωμένοι για τα βιολογικά και αγοράζουν πιο συχνά. -Η πλειοψηφία του δείγματος καταναλώνει βιολογικά μερικές φορές τον μήνα.el
heal.abstractAt the first part of this work an extensive analysis of organic agriculture is carried out, about its evolution from the beginning till now, about the European legislation that supports it and the studies that have be done in relation with the nutritional value of organic products. The work ends with the search that was carried out on the prefecture of Rethimno. The purpose of this work is to collect information about the preference and the consummation organic food have, on the prefecture of Rethimno, as well as to investigate, with the use of a questionary their significance to the nourishing of the resident. At the beginning, a general report of organic agriculture takes place, about when and under which conditions it appeared in Europe and then in Greece. In addition, a report of the types of agriculture that appeared in Crete takes place and the ways of cultivation and manuring that are been used in that type of agriculture. Then the organic products that are been cultivated in Crete are analyzed. The chapter ends with a personal market research at the stores of Rethimno that sell organic products. Moreover the nutritional value of organic food is analyzed and the results of investigation which prove that organic products are superior than conventional. The actual research is the last part of this work. The sample constitutes 100 people (18 to 65 years old, 62 women and 38 men, 81 that live in Rethimno and 19 that live in villages, 51 married and 49 unmarried, 42 with children and 58 without children). Then analyze of the answers that were given, gives the following results: -Women, people who live in Rethimno, people up to 41 years old, unmarried and people with children are more informed and buy more often organic products than the others. -The majority of the persons that constitute the sample consume organic food occasionally in the month.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ κατανάλωση βιολογικών τροφίμων στο νομό Ρεθύμνου.el
heal.titleConsumption of organic food in the prefecture of Rethimno.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβιολογικό τρόφιμο, Ρέθυμνοel
heal.keywordorganic food, Rethymnoen
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)