Τα αντιοξειδωτικά στα άγρια χόρτα και λαχανικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.
Antioxidans in edible wild plants of traditional greek nutrition.
View/ Open
Date
2008-2-28TAuthor
Νικηφοράκης, Εμμανουήλ
Συλλιγάρδου, Μαρία
Nikiforakis, Emmanouil
Sylligardou, Maria
Metadata
Show full item recordAbstract
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται βιβλιογραφική ανασκόπηση των ερευνών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα και έχουν θέμα την μελέτη της χημικής σύστασης άγριων εδώδιμων φυτών ειδικά στον τομέα των αντιοξειδωτικών ουσιών. Η εργασία απαρτίζεται από τρία μέρη: α) Στο πρώτο μέρος καταγράφονται και περιγράφονται φυτά τα οποία καταναλώνονται στον ελλαδικό χώρο, αναφέρονται τα δημώδη και τα επιστημονικά τους ονόματα. β)Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών σχετικά με την χημική σύσταση των εν λόγω εδώδιμων φυτών, γίνεται επίσης αναφορά στην ωφέλεια των αντιοξειδωτικών για τον ανθρώπινο οργανισμό η οποία έχει καταδειχθεί σε αρκετές κλινικές μελέτες καθώς έχει φανεί ότι τον προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και επίσης έχουν αντιγηραντικές ικανότητες. Περιγράφεται δε ο τρόπος λειτουργίας τους στον ανθρώπινο οργανισμό και πως πετυχαίνουν τα παραπάνω. γ)Στο τρίτο μέρος καταγράφονται και περιγράφονται οι μέθοδοι συλλογής καθώς και παραδοσιακοί τρόποι μαγειρέματός τους. The purpose of this assignment is to present a bibliographic overview of the research carried out so far, concerning study of the chemical composition of wild domestic plants, and in particular, their antioxidant substances. The assignment! consists of three parts: a. The first part includes an inventory and a description of the domestic plants consumed in Greece, presenting both their popular and scientific name. b. The second part presents the results of recent studies. Several clinical studies have proven how useful antioxidants are for the human body, since it has been made clear that they protect it from cardiac diseases and cancer while they also contain anti-aging properties. Furthermore, the study describes their function and the way in which they contribute to what has previously been mentioned. c. The third part mainly focuses on the methods of collection as well as the traditional ways of cooking those plants.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info