Show simple item record

Agritourism as a force for regional development through the enhancement of the cultural and environmental identity of the countryside.

Dublin Core metadata

dc.creatorΞυδούς, Μαργαρίταel
dc.creatorXydous, Margaritaen
dc.date.accessioned2016-03-15T16:37:56Z
dc.date.available2016-03-15T16:37:56Z
dc.date.issued2014-09-01T09:59:04Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/5524
dc.description.abstractΟ τουρισμός αποτελεί την ταχύτερα απαντυσσόμενη παγκόσμια βιομηχανία με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση αυτή ειναι η οικονομική ευμάρεια που διαθέτει ένα αυξανόμενο ποσοστό κατοίκων του πλανήτη, η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς και των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 60 % των παγκόσμιων μεταφορών, το 10% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και πάνω από 200 εκατομμύρια θέσες άμεσης ή έμμεσης απασχόλησης γίνονται για τουριστικούς λόγους. Ενώ οι προβλέψεις του ίδιου οργανισμού ανεβάζουν τις αηίξιες τουριστών σε παγκόσμια κλίμακα στα 1,6 δισεκατομμύρια ως το 2020 (763 δισ. το 2004) (Unesco-Unep 2008). Στην Ελλάδα ο τουρισμός είναι από τις πιο σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες και οι επιπτώσεις από την αποτυχία ή την επιτυχία της ετήσιας τουριστικής κίνησης επιδρούν σημαντικά στην καθημερινή ζωή όλων μας και επηρεάζουν την εξέλιξη του γενικού εθνικού βιοτικού επιπέδου Αγροτουρισμός θεωρείται και ποωθείται ως ένα σημαντικό "εργαλείο" για την αγροτική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, εισήχθη "επίσημα" μέσω επιδοτήεσεων της Ε.Ε. σε Έλληνες αγρότες ή συνεταιρισμούς γυναικών στη δεκαετία του 1980 και από τότε εχει αυξηθεί σημαντικά. Η εργασία αυτή εξετάζει τη φύση του ελληνικού αγροτουρισμού, τα αποτελέσματα του για τους αγρότες και αγροκτήματα και την οικονομία καθώς και τις απαραίτητες προϋποθέσεις που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία ιστορική αναδρομή του αγροτουρισμού, στη συνέχεια γίνεται μία αναφορά της παγκόσμιας τάσης του τουρισμού και ακολουθεί μία ειδικότερη θεωρητική ανάλυση εστιάζοντας στον εννοιολογικό προσδιορισμό του αγροτουρισμού, στα στοιχεία που τον συντελούν καθώς και στις πρώτες μορφές που παίρνει. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις μοργφές του, τα μοντέλα που εμφανίζονται και το προφίλ του κοινού που επιλέγει τον αγροτουρισμό. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης και πιο ειδικά στις επιπτώσεις της αγροτουριστικής ανάπτυξης. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μία θεωρητική προσπέγγισή της Αειφορίας και στη συνέχεια παραθέτονται οι προϋποθέσεις για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζοντας περιπτωσιολογικές μελέτες κάποιων αγροτουριστικών μονάδων σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας μπορεί ο αναγνώστης να αντιληφθεί τη διαφορετική οπτική της αγροτουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Με το σχέδιο παρεμβάσεων και το θεσμικό πλαίσιο στήριξης που παρουσιάζονται στο έκτο κεφάλαιο αναπτύσσονται προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτουρισμού στον υπαίθριο χώρο με εξειδίκευση τα κοινοτικά προγράμματα και τις δράσεις στην περιοχή της Ελλάδας. Στο έβδομο κεφάλαιο επικεντρώνεται στα βήματα που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για τη δημιουργία μίας νέας αγροτουριστικής μονάδας. Στο τέλος παρουσιάζονται τα προσωπικά συμπεράσμτα και οι προτάσεις. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να καταγραφούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και τα βασικά βήματα για τη δημιουργία μίας αγροτουριστικής επιχείρησης σε ατομικό επίπεδο. Το θέμα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο γενικότερο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης της υπάίθρου.el
dc.description.abstractTourism is the fastest growing global industry that has huge impact on the environment. Some of the reasons that contribute to this growth are the economic prosperity that has an increasing propo rtion of the planet, the development of the public transport and media. According to the statistics of the Global Organization of Tourism, 60% of the global transportations, 10% of the Global Economy and over 200 million direct and indirect employments exist because of Tourism. While estimates of the same Organization raises the tourist arrivals worldwide to 1,6 billion by 2020.(763 billion in 2004) In Greece Tourism is one of the most important activities of the Economy and the impact of the failure or the success of the annual touristic movement affects the daily life of all of us and influences the development of the overall national living standards. Agritourism is considered and promoted as an important "tool" for rural development in Europe. In Greece, was first "officially" appeared in the 1980s through EU subsidies in Greek farmers or women's cooperatives and since then has grown significantly. This diploma examines the nature of Greek agrotourism, its effects on farmers and farms and the economy as well as the necessary requirements to succeed. Initially in the first chapter there is a throwback agrotourism, then there is a mention of the global tendency in tourism and then follows a specific theoretical analysis focusing on the conceptual definition of agritourism, the elements that contribute to it and the first forms it takes. The second chapter refers to the forms it takes and to the models shown and the profile of the people who select agritourism. The third chapter is a reference to the impact of tourism and the way most especially agritourism and then listed the objectives may be achieved. The fourth chapter is a theoretical approach to Sustainability and then lists the conditions for sustainable tourism development. In the fifth chapter by presenting case studies of some agro units in different parts of Greece the reader is able to figure out the different point of view in agrotourism development in Greece. Τhe project interventions and the institutional support framework presented in the sixth chapter develop prospects and development potential of rural tourism in the outdoor area specializing Community programs and actions in the area of Greece. In the seventh chapter focuses on the steps that someone should follow to create a new agritourism unit. At the end presents the personal conclusions and proposals. The purpose of this paper is to set out the necessary conditions and basic steps for creating an agritourism business individually. This issue is of particular interest in the broader context of rural development and rural reconstruction.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)el
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion)en
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΟ αγροτουρισμός ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της ανάδειξης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ταυτότητας της υπαίθρου.el
dc.titleAgritourism as a force for regional development through the enhancement of the cultural and environmental identity of the countryside.en

healMeta

heal.creatorNameΞυδούς, Μαργαρίταel
heal.creatorNameXydous, Margaritaen
heal.publicationDate2014-09-01T09:59:04Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/5524
heal.abstractΟ τουρισμός αποτελεί την ταχύτερα απαντυσσόμενη παγκόσμια βιομηχανία με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση αυτή ειναι η οικονομική ευμάρεια που διαθέτει ένα αυξανόμενο ποσοστό κατοίκων του πλανήτη, η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς και των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 60 % των παγκόσμιων μεταφορών, το 10% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και πάνω από 200 εκατομμύρια θέσες άμεσης ή έμμεσης απασχόλησης γίνονται για τουριστικούς λόγους. Ενώ οι προβλέψεις του ίδιου οργανισμού ανεβάζουν τις αηίξιες τουριστών σε παγκόσμια κλίμακα στα 1,6 δισεκατομμύρια ως το 2020 (763 δισ. το 2004) (Unesco-Unep 2008). Στην Ελλάδα ο τουρισμός είναι από τις πιο σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες και οι επιπτώσεις από την αποτυχία ή την επιτυχία της ετήσιας τουριστικής κίνησης επιδρούν σημαντικά στην καθημερινή ζωή όλων μας και επηρεάζουν την εξέλιξη του γενικού εθνικού βιοτικού επιπέδου Αγροτουρισμός θεωρείται και ποωθείται ως ένα σημαντικό "εργαλείο" για την αγροτική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, εισήχθη "επίσημα" μέσω επιδοτήεσεων της Ε.Ε. σε Έλληνες αγρότες ή συνεταιρισμούς γυναικών στη δεκαετία του 1980 και από τότε εχει αυξηθεί σημαντικά. Η εργασία αυτή εξετάζει τη φύση του ελληνικού αγροτουρισμού, τα αποτελέσματα του για τους αγρότες και αγροκτήματα και την οικονομία καθώς και τις απαραίτητες προϋποθέσεις που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία ιστορική αναδρομή του αγροτουρισμού, στη συνέχεια γίνεται μία αναφορά της παγκόσμιας τάσης του τουρισμού και ακολουθεί μία ειδικότερη θεωρητική ανάλυση εστιάζοντας στον εννοιολογικό προσδιορισμό του αγροτουρισμού, στα στοιχεία που τον συντελούν καθώς και στις πρώτες μορφές που παίρνει. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις μοργφές του, τα μοντέλα που εμφανίζονται και το προφίλ του κοινού που επιλέγει τον αγροτουρισμό. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης και πιο ειδικά στις επιπτώσεις της αγροτουριστικής ανάπτυξης. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μία θεωρητική προσπέγγισή της Αειφορίας και στη συνέχεια παραθέτονται οι προϋποθέσεις για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζοντας περιπτωσιολογικές μελέτες κάποιων αγροτουριστικών μονάδων σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας μπορεί ο αναγνώστης να αντιληφθεί τη διαφορετική οπτική της αγροτουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Με το σχέδιο παρεμβάσεων και το θεσμικό πλαίσιο στήριξης που παρουσιάζονται στο έκτο κεφάλαιο αναπτύσσονται προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτουρισμού στον υπαίθριο χώρο με εξειδίκευση τα κοινοτικά προγράμματα και τις δράσεις στην περιοχή της Ελλάδας. Στο έβδομο κεφάλαιο επικεντρώνεται στα βήματα που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για τη δημιουργία μίας νέας αγροτουριστικής μονάδας. Στο τέλος παρουσιάζονται τα προσωπικά συμπεράσμτα και οι προτάσεις. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να καταγραφούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και τα βασικά βήματα για τη δημιουργία μίας αγροτουριστικής επιχείρησης σε ατομικό επίπεδο. Το θέμα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο γενικότερο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης της υπάίθρου.el
heal.abstractTourism is the fastest growing global industry that has huge impact on the environment. Some of the reasons that contribute to this growth are the economic prosperity that has an increasing propo rtion of the planet, the development of the public transport and media. According to the statistics of the Global Organization of Tourism, 60% of the global transportations, 10% of the Global Economy and over 200 million direct and indirect employments exist because of Tourism. While estimates of the same Organization raises the tourist arrivals worldwide to 1,6 billion by 2020.(763 billion in 2004) In Greece Tourism is one of the most important activities of the Economy and the impact of the failure or the success of the annual touristic movement affects the daily life of all of us and influences the development of the overall national living standards. Agritourism is considered and promoted as an important "tool" for rural development in Europe. In Greece, was first "officially" appeared in the 1980s through EU subsidies in Greek farmers or women's cooperatives and since then has grown significantly. This diploma examines the nature of Greek agrotourism, its effects on farmers and farms and the economy as well as the necessary requirements to succeed. Initially in the first chapter there is a throwback agrotourism, then there is a mention of the global tendency in tourism and then follows a specific theoretical analysis focusing on the conceptual definition of agritourism, the elements that contribute to it and the first forms it takes. The second chapter refers to the forms it takes and to the models shown and the profile of the people who select agritourism. The third chapter is a reference to the impact of tourism and the way most especially agritourism and then listed the objectives may be achieved. The fourth chapter is a theoretical approach to Sustainability and then lists the conditions for sustainable tourism development. In the fifth chapter by presenting case studies of some agro units in different parts of Greece the reader is able to figure out the different point of view in agrotourism development in Greece. Τhe project interventions and the institutional support framework presented in the sixth chapter develop prospects and development potential of rural tourism in the outdoor area specializing Community programs and actions in the area of Greece. In the seventh chapter focuses on the steps that someone should follow to create a new agritourism unit. At the end presents the personal conclusions and proposals. The purpose of this paper is to set out the necessary conditions and basic steps for creating an agritourism business individually. This issue is of particular interest in the broader context of rural development and rural reconstruction.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)el
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion)en
heal.titleΟ αγροτουρισμός ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της ανάδειξης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ταυτότητας της υπαίθρου.el
heal.titleAgritourism as a force for regional development through the enhancement of the cultural and environmental identity of the countryside.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordαγροτουρισμός, τουριστική ανάπτυξη, Ελλάδα, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεωνel
heal.keywordagritourism, tourism development, Greece, Tourism Business Administrationen
heal.advisorNameΦραγκούλης, Αντώνιοςel
heal.advisorNameFragkoulis, Antoniosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)