Εμφάνιση απλής εγγραφής

Effective methods to control verticillium wilt of vegetables.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαλαϊτζάκης, Ιωάννηςel
dc.creatorKalaitzakis, Ioannisen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:32:36Z
dc.date.available2016-03-15T12:32:36Z
dc.date.issued2008-2-29T14:35:4Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/681
dc.description.abstractΗ βερτισιλλίωση (verticillium wilt) είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες των λαχανοκομικών φυτών της χώρας μας και οφείλεται στους μύκητες Verticillium dahliae (κυρίως) και V. albo-atrum (σπανίως), που ανήκουν στους Αδηλομύκητες. Μεταξύ των ειδών που προσβάλλονται από το V. dahliae περιλαμβάνονται τα εξής: τομάτα, πατάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμια, καρπουζιά, φασόλι, αγκινάρα, ραπάνι κ.ά. Η βερτισιλλίωση είναι η κυριότερη ή μία από τις κυριότερες ασθένειες εδάφους της τομάτας και η κυριότερη της πατάτας, της μελιτζάνας και της μπάμιας. Τα συμπτώματα που προκαλεί μερικές φορές μπορεί να συγχέονται με τα συμπτώματα των φουζαριώσεων, αδροβακτηριώσεων και ασθενειών του ριζικού συστήματος (σηψιρριζίες, ασφυξία λόγω κατάκλυσης κ.ά.). Στο σύνδρομο των συμπτωμάτων της ασθένειας περιλαμβάνονται ένα ή περισσότερα από τα εξής: επιναστία φύλλων, μαρασμός, κιτρινομπρούτζινες κηλίδες που καταλήγουν σε νέκρωση και πτώση των φύλλων, καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου και νανισμός. Ο V. dahliae μπορεί να επιβιώσει στο έδαφος απουσία ξενιστών για 13, 14 ή και παραπάνω χρόνια. Η ασθένεια εξαπλώνεται από μολυσμένο αγρό σε αμόλυντο με: σπόρο, διασπορά μολυσμένου φυτικού υλικού, φύτευση βλαστικού πολλαπλασιαστικού υλικού που έχει αναπτυχθεί σε μολυσμένο έδαφος, διασπορά κονιδίων με νερό, αέρα, έντομα, επαφή των ριζών ασθενούς και υγιούς φυτού κ.α. Η αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως: καλλιέργεια ανθεκτικών ποικιλιών, απολύμανση εδάφους (εφαρμογή ατμού ή χημικών απολυμαντικών, ηλιοαπολύμανση, και συνδυασμό ηλιοαπολύμανσης και μειωμένης δόσης χημικού απολυμαντικού), αμειψισπορά, εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων και χρησιμοποίηση ανταγωνιστών μυκήτων ή βακτηρίων.el
dc.description.abstractVerticillium wilt is one of the most important soil-borne vascular diseases of vegitables. It is caused by two Verticillium species, namely Verticillium dahliae and V. albo-atrum. V. dahliae is extensively spread in Greece and causes several damages to a great number of plant species. Amone the most susceptable plant species infected by V. dahliae: tomato, potato, eggplant, pepper, okra, watermellon, bean and artichoke are included. Verticillium wilt due to V. dahliae is the main or one of the main soil-borne diseases of tomato, eggplant and okra. The symptoms that verticillium wilt causes can be confused with the symptoms of fusarium wilt and diseases of the root system (root rots, asphyxia due to flooding, etc.). Among the disease's symptoms one or more of the following are including: laeves' epinasty, wilting, yellow-bronze spots in the older leaves, desiecation of infected leaves, brown discoloration of the vascular laundles and plant stunting. V. dahliae can survive in the soil, independently if susceptible plant species grow in it or not. It can survive in soil for 14 years in the absence of host plants. Spread of the disease penerally results: a) from diseased to healthy susceptible plant by root contact, b) from dissemination of infected plant material, and infested soil by certain natural agencies (i.e. wind, rain water) or in the processes of mechanical movement, c) by planting stock vegetatively propagated on infested soil and d) by using vegetable seeds (i.e. tomato, eggplant) and potato tubers of infected plants. The control of the disease can be done with several ways such as: cultivation of resistant varietes, disinfection of soil (soil steaming, soil fumigation, soil solarization and soil solarization in combination with a decreased dose of chemical soil fumigant), crop rotation, application of suitable green manures, cultivation practices and use of certain antaganistic fungus or bacteria.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της βερτισιλλίωσης των λαχανικών.el
dc.titleEffective methods to control verticillium wilt of vegetables.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαλαϊτζάκης, Ιωάννηςel
heal.creatorNameKalaitzakis, Ioannisen
heal.publicationDate2008-2-29T14:35:4Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/681
heal.abstractΗ βερτισιλλίωση (verticillium wilt) είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες των λαχανοκομικών φυτών της χώρας μας και οφείλεται στους μύκητες Verticillium dahliae (κυρίως) και V. albo-atrum (σπανίως), που ανήκουν στους Αδηλομύκητες. Μεταξύ των ειδών που προσβάλλονται από το V. dahliae περιλαμβάνονται τα εξής: τομάτα, πατάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμια, καρπουζιά, φασόλι, αγκινάρα, ραπάνι κ.ά. Η βερτισιλλίωση είναι η κυριότερη ή μία από τις κυριότερες ασθένειες εδάφους της τομάτας και η κυριότερη της πατάτας, της μελιτζάνας και της μπάμιας. Τα συμπτώματα που προκαλεί μερικές φορές μπορεί να συγχέονται με τα συμπτώματα των φουζαριώσεων, αδροβακτηριώσεων και ασθενειών του ριζικού συστήματος (σηψιρριζίες, ασφυξία λόγω κατάκλυσης κ.ά.). Στο σύνδρομο των συμπτωμάτων της ασθένειας περιλαμβάνονται ένα ή περισσότερα από τα εξής: επιναστία φύλλων, μαρασμός, κιτρινομπρούτζινες κηλίδες που καταλήγουν σε νέκρωση και πτώση των φύλλων, καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου και νανισμός. Ο V. dahliae μπορεί να επιβιώσει στο έδαφος απουσία ξενιστών για 13, 14 ή και παραπάνω χρόνια. Η ασθένεια εξαπλώνεται από μολυσμένο αγρό σε αμόλυντο με: σπόρο, διασπορά μολυσμένου φυτικού υλικού, φύτευση βλαστικού πολλαπλασιαστικού υλικού που έχει αναπτυχθεί σε μολυσμένο έδαφος, διασπορά κονιδίων με νερό, αέρα, έντομα, επαφή των ριζών ασθενούς και υγιούς φυτού κ.α. Η αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως: καλλιέργεια ανθεκτικών ποικιλιών, απολύμανση εδάφους (εφαρμογή ατμού ή χημικών απολυμαντικών, ηλιοαπολύμανση, και συνδυασμό ηλιοαπολύμανσης και μειωμένης δόσης χημικού απολυμαντικού), αμειψισπορά, εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων και χρησιμοποίηση ανταγωνιστών μυκήτων ή βακτηρίων.el
heal.abstractVerticillium wilt is one of the most important soil-borne vascular diseases of vegitables. It is caused by two Verticillium species, namely Verticillium dahliae and V. albo-atrum. V. dahliae is extensively spread in Greece and causes several damages to a great number of plant species. Amone the most susceptable plant species infected by V. dahliae: tomato, potato, eggplant, pepper, okra, watermellon, bean and artichoke are included. Verticillium wilt due to V. dahliae is the main or one of the main soil-borne diseases of tomato, eggplant and okra. The symptoms that verticillium wilt causes can be confused with the symptoms of fusarium wilt and diseases of the root system (root rots, asphyxia due to flooding, etc.). Among the disease's symptoms one or more of the following are including: laeves' epinasty, wilting, yellow-bronze spots in the older leaves, desiecation of infected leaves, brown discoloration of the vascular laundles and plant stunting. V. dahliae can survive in the soil, independently if susceptible plant species grow in it or not. It can survive in soil for 14 years in the absence of host plants. Spread of the disease penerally results: a) from diseased to healthy susceptible plant by root contact, b) from dissemination of infected plant material, and infested soil by certain natural agencies (i.e. wind, rain water) or in the processes of mechanical movement, c) by planting stock vegetatively propagated on infested soil and d) by using vegetable seeds (i.e. tomato, eggplant) and potato tubers of infected plants. The control of the disease can be done with several ways such as: cultivation of resistant varietes, disinfection of soil (soil steaming, soil fumigation, soil solarization and soil solarization in combination with a decreased dose of chemical soil fumigant), crop rotation, application of suitable green manures, cultivation practices and use of certain antaganistic fungus or bacteria.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΑποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της βερτισιλλίωσης των λαχανικών.el
heal.titleEffective methods to control verticillium wilt of vegetables.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβερτισιλλίωση, λαχανικάel
heal.keywordverticillium wilt, vegetablesen
heal.advisorNameΛιγοξυγκάκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameLigoxigkakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)