Show simple item record

Cretan diet and tourism, a special relationship

Dublin Core metadata

dc.creatorΚωνσταντινίδη, Αγνήel
dc.creatorKonstantinidi, Agnien
dc.date.accessioned2016-03-15T17:16:30Z
dc.date.available2016-03-15T17:16:30Z
dc.date.issued2008-2-28T16:44:49Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7133
dc.description.abstractΟι Κρητικοί διαμόρφωσαν τη διατροφή τους με βάση τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν. Εκτός από αυτά που προαναφέρθηκαν είναι και τα γαλακτοκομικά, όπως μυζήθρα, γραβιέρα, φέτα, παραδοσιακό στακοβούτυρο που χρησιμοποιείται στο πιλάφι. Επίσης το ψωμί, κρίθινο ή ολικής αλέσεως, από σιτάρι, μιγάδι και τα παξιμάδια. Τα πιο γνωστά είναι ο ντάκος και η κουλούρα, που συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πέψη. Τα σπιτικά γλυκίσματα και το μέλι συνήθως προσφέρονται στο τέλος ενός γεύματος στις ταβέρνες μαζί με τσικουδιά για τη ,χώνεψη. Τέτοια γλυκίσματα είναι τα ξεροτήγανα με μέλι και τα μυζηθροπιτάκια. Μελέτη είχε πραγματοποιήσει και το αμερικάνικο ίδρυμα Ροκφέλερ πριν λίγα χρόνια για την κοινωνία, την οικονομία του νησιού και συμπεράσματα για τη διατροφή των Κρητικών. Έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη συμβολή του ελαιολάδου και ελαίων στη ζωτικότητα του οργανισμού. Η πληθώρα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στη Κρήτη αποδεικνύουν τη σημαντικότητα διατήρησης της γαστρονομικής κληρονομιάς και περίφημης παράδοσης της.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεωνel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)el
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Tourism Managementen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion)en
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΚρητική διατροφή και τουρισμός μια σχέση με προοπτικές.el
dc.titleCretan diet and tourism, a special relationshipen

healMeta

heal.creatorNameΚωνσταντινίδη, Αγνήel
heal.creatorNameKonstantinidi, Agnien
heal.publicationDate2008-2-28T16:44:49Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7133
heal.abstractΟι Κρητικοί διαμόρφωσαν τη διατροφή τους με βάση τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν. Εκτός από αυτά που προαναφέρθηκαν είναι και τα γαλακτοκομικά, όπως μυζήθρα, γραβιέρα, φέτα, παραδοσιακό στακοβούτυρο που χρησιμοποιείται στο πιλάφι. Επίσης το ψωμί, κρίθινο ή ολικής αλέσεως, από σιτάρι, μιγάδι και τα παξιμάδια. Τα πιο γνωστά είναι ο ντάκος και η κουλούρα, που συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πέψη. Τα σπιτικά γλυκίσματα και το μέλι συνήθως προσφέρονται στο τέλος ενός γεύματος στις ταβέρνες μαζί με τσικουδιά για τη ,χώνεψη. Τέτοια γλυκίσματα είναι τα ξεροτήγανα με μέλι και τα μυζηθροπιτάκια. Μελέτη είχε πραγματοποιήσει και το αμερικάνικο ίδρυμα Ροκφέλερ πριν λίγα χρόνια για την κοινωνία, την οικονομία του νησιού και συμπεράσματα για τη διατροφή των Κρητικών. Έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη συμβολή του ελαιολάδου και ελαίων στη ζωτικότητα του οργανισμού. Η πληθώρα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στη Κρήτη αποδεικνύουν τη σημαντικότητα διατήρησης της γαστρονομικής κληρονομιάς και περίφημης παράδοσης της.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεωνel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)el
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Tourism Managementen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion)en
heal.titleΚρητική διατροφή και τουρισμός μια σχέση με προοπτικές.el
heal.titleCretan diet and tourism, a special relationshipen
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκρητική διατροφή, τουρισμόςel
heal.keywordcretan diet, tourismen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)