Μεσογειακή διατροφή και νέες μορφές τουρισμού.
Mediterranean diet and new forms of tourism.
Dublin Core metadata
dc.creator | Καραγεωργάκης, Νικόλαος | el |
dc.creator | Karageorgakis, Nikolaos | en |
dc.date.accessioned | 2016-03-15T17:17:29Z | |
dc.date.available | 2016-03-15T17:17:29Z | |
dc.date.issued | 2012-02-09T12:09:01Z | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12688/7184 | |
dc.description.abstract | Στις μέρες μας είναι επιστημονικά παραδεδεγμένο ότι η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου είναι η πιο υγιεινή διατροφή και προσφέρει υγεία, μακροζωία και ομορφιά. Η άποψη αυτή έχει επικρατήσει παγκοσμίως και στηρίζεται σε ένα διατροφικό σχήμα, που περιγράφεται από αφθονία και ποικιλία σε φυτικά τρόφιμα, χρήση ελαιόλαδου, κατανάλωση ψαριού και κρέατος σε μέτριες ποσότητες με προστατευτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό ρόλο. Με την παρούσα εργασία διαφαίνεται πως το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών της Μεσογείου παρουσιάζουν πολύ σπανιότερα σε σχέση με εκείνους που ζουν στη Β. Ευρώπη και Αμερική, στεφανιαία νόσο αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου. Η μεσογειακή δίαιτα χαρακτηρίζεται από τη σύγχρονη διαιτολογία ως τρόπος ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή ζωή. Οι διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών στα μεσογειακά νησιά, έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα, και ιδιαίτερα της Κρήτης, την κατατάσσουν στο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν το μικρότερο σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς η διατροφή τους βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, τα φρούτα... μια διατροφή μεσογειακού τύπου που χαρίζει στους Κρητικούς αυτά τα εξαιρετικά ποσοστά καλής υγείας. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει αυτό, αφού βρισκόμαστε σε μια εποχή επιβολής ξένων προτύπων διατροφής, εποχή της ταχυφαγίας και των μικρογευμάτων, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της επιρροής από το δυτικό τρόπο ζωής. Τέλος, η εργασία αυτή, αποτελεί το κίνητρο για επιτακτική προσπάθεια διατήρησης της Μεσογειακής Διατροφής που τόσο πολύτιμη είναι για την υγεία των ανθρώπων. | el |
dc.language | el | |
dc.publisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων | el |
dc.publisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο) | el |
dc.publisher | T.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Tourism Management | en |
dc.publisher | T.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion) | en |
dc.rights | Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ | |
dc.title | Μεσογειακή διατροφή και νέες μορφές τουρισμού. | el |
dc.title | Mediterranean diet and new forms of tourism. | en |
healMeta
heal.creatorName | Καραγεωργάκης, Νικόλαος | el |
heal.creatorName | Karageorgakis, Nikolaos | en |
heal.publicationDate | 2012-02-09T12:09:01Z | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/7184 | |
heal.abstract | Στις μέρες μας είναι επιστημονικά παραδεδεγμένο ότι η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου είναι η πιο υγιεινή διατροφή και προσφέρει υγεία, μακροζωία και ομορφιά. Η άποψη αυτή έχει επικρατήσει παγκοσμίως και στηρίζεται σε ένα διατροφικό σχήμα, που περιγράφεται από αφθονία και ποικιλία σε φυτικά τρόφιμα, χρήση ελαιόλαδου, κατανάλωση ψαριού και κρέατος σε μέτριες ποσότητες με προστατευτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό ρόλο. Με την παρούσα εργασία διαφαίνεται πως το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών της Μεσογείου παρουσιάζουν πολύ σπανιότερα σε σχέση με εκείνους που ζουν στη Β. Ευρώπη και Αμερική, στεφανιαία νόσο αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου. Η μεσογειακή δίαιτα χαρακτηρίζεται από τη σύγχρονη διαιτολογία ως τρόπος ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή ζωή. Οι διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών στα μεσογειακά νησιά, έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα, και ιδιαίτερα της Κρήτης, την κατατάσσουν στο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν το μικρότερο σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς η διατροφή τους βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, τα φρούτα... μια διατροφή μεσογειακού τύπου που χαρίζει στους Κρητικούς αυτά τα εξαιρετικά ποσοστά καλής υγείας. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει αυτό, αφού βρισκόμαστε σε μια εποχή επιβολής ξένων προτύπων διατροφής, εποχή της ταχυφαγίας και των μικρογευμάτων, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της επιρροής από το δυτικό τρόπο ζωής. Τέλος, η εργασία αυτή, αποτελεί το κίνητρο για επιτακτική προσπάθεια διατήρησης της Μεσογειακής Διατροφής που τόσο πολύτιμη είναι για την υγεία των ανθρώπων. | el |
heal.language | el | |
heal.academicPublisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων | el |
heal.academicPublisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο) | el |
heal.academicPublisher | T.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Tourism Management | en |
heal.academicPublisher | T.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion) | en |
heal.title | Μεσογειακή διατροφή και νέες μορφές τουρισμού. | el |
heal.title | Mediterranean diet and new forms of tourism. | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.keyword | μεσογειακή διατροφή, εναλλακτικές μορφές τουρισμού | el |
heal.keyword | mediterranean diet, alternative forms of tourism | en |
heal.advisorName | Φραγκούλης, Αντώνιος | el |
heal.advisorName | Fragkoulis, Antonios | en |
heal.academicPublisherID | teicrete | |
heal.fullTextAvailability | true | |
tcd.distinguished | false | |
tcd.survey | false |