Οργάνωση επιχειρήσεων catering. Προδιαγραφές, νομοθεσία, HACCP.
Organization of catering. Standards, legislation, HACCP.
View/ Open
Date
2013-02-07Author
Παπαντωνάκη, Θεονύμφη
Papantonaki, Theonymfi
Metadata
Show full item recordAbstract
Η παροχή φαγητού και ποτών σε ανθρώπους έξω από το φυσικό χώρο του σπιτιού, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της επισιτιστικής βιομηχανίας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιέταιρα ανοδική πορεία στον κλάδο της μαζικής εστίασης – τροφοδοσίας (catering), τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.Στην παρούσα μελέτη αναλύονται θέματα νομοθεσίας, κανόνες υγειινής και ασφάλειας τροφίμων καθώς και μέθοδοι οργάνωσης και λειτουργίας, τα οποία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία και την οικονομική ευημερία μιας επισιτιστικής επιχείρησης. Πραγματοποιείται ιστορική αναδρομή από τον 4ο αιώνα Π.Χ, όπου ο κλάδος εστίασης πρωτοεμφανίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο και την Κίνα και κατά τον 8ο αιώνα στην Αρχαία Ελλάδα όπου ήταν προνόμιο αποκλειστικά των ανώτερων κοινωνικών τάξεων. Η μακραίωνη πορεία του κλάδου ενισχύεται την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, επίσης κατά το Μεσαίωνα και κορυφώνεται το 15ο αιώνα στη Γερμανία. Στις μέρες μας τον ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται όλο και περισσότερο και οι παροχές – υπηρεσίες εξελίσονται συνεχώς λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο κλάδος. Έτσι η τροφοδοσία, έχει πλέον μετατραπεί σε ένα ισχυρό οικονομικό εργαλείο για την ενίσχυση τόσο της τοπικής όσο και της Εθνικής αγοράς.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info