Εμφάνιση απλής εγγραφής

How the eating behavior of preschool age child formed through school and family environment

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜανώλη, Μαργιάνναel
dc.creatorManoli, Margiannaen
dc.date.accessioned2016-10-12T10:43:46Z
dc.date.available2016-10-12T10:43:46Z
dc.date.issued2016-10-06
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7900
dc.description.abstractΟι διατροφικές επιλογές ενός ενήλικα διαμορφώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι συνθήκες, στις οποίες ζει και οι επιλογές, που διαθέτει, είναι αυτές που καθορίζουν τις επιλογές του ως προς τη διατροφή του. Η οικογένεια, αλλά και το σχολικό περιβάλλον του ατόμου είναι οι δυο βασικές περιβαλλοντικές αιτίες διαμόρφωσης διατροφικών συμπεριφορών, καθώς αποτελούν τους δυο βασικότερους παράγοντες στη ζωή ενός νηπίου. Σκοπός, της παρούσας ερευνητικής πτυχιακής εργασίας, είναι να μελετηθούν οι διατροφικές συνήθειες ενός συγκεκριμένου δείγματος, παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς και το κατά πόσο αυτές επηρεάζονται από το οικογενειακό, όσο και από το σχολικό, περιβάλλον. Στην έρευνα πήραν μέρος 123 παιδιά, ηλικίας 3 έως 5 χρόνων, τα οποία φοιτούν στους πέντε από τους έντεκα Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Αμαρουσίου. Στους γονείς των παιδιών δόθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, καθώς επίσης ζητήθηκαν και κάποια σωματομετρικά χαρακτηριστικά, όπως το βάρος, το ύψος και η ηλικία. Στη συνέχεια, μέρος του δείγματος, και συγκεκριμένα 45 παιδιά συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης διατροφικών συνηθειών, μέσω εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους. Ένα προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο δόθηκε και πάλι για συμπλήρωση στους γονείς των παιδιών αυτών. Τέλος, ένα ακόμα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων δόθηκε στο προσωπικό του εκάστοτε Παιδικού Σταθμού. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η ποικιλία στην επιλογή τροφίμων και η μειωμένη πρόσληψη λιπαρών αποτελούν τα θετικά αποτελέσματα στην επίδραση της οικογένειας και του σχολικού περιβάλλοντος στη διατροφή ενός παιδιού. Αντίθετα, η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την χαμηλή ενυδάτωση αποτέλεσαν τα αρνητικά αποτελέσματα σε σύγκριση με το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, τα οποία όμως διαφοροποιήθηκαν μέσω της παρέμβασης και συνεπώς, η πρόσληψή τους αυξήθηκε. Η εκπαίδευση ενός παιδιού ως προς τη διατροφή του, καθώς και η εξοικείωσή του με αυτήν, μπορούν να προάγουν υγιείς ενήλικες. Παρόμοια προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στο σκοπό αυτό, ενώ περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για εξαγωγή περισσότερων συμπερασμάτωνel
dc.description.abstractIn the early years of an adult’s life, nutritional choices are formed. The conditions, in which he lives and the choices which are available are those that determine the choices regarding his nutrition. The family and school environment are two major environmental causes in forming nutritional behaviors, since they are two main factors of an infant’s life. Aim of this research thesis is to study dietary habits of a particular sample, preschool children, and whether they are affected by the family and school environment. In this survey, 123 children participated, aged 3-5 years, who studied at five of the eleven day nurseries in the municipality of Marousi. A food frequency questionnaire was given to the children’s parents and some anthropometric characteristics, were also requested, such as weight, height and age. Then, part of the sample, namely 45 children participated in a dietary intervention program, through training during their courses. A customized questionnaire was given to the parents of these children again. Finally, another food frequency questionnaire was given to the staff of each nursery. Results: The consumption of dairy products, the variety in food selection and reduced fat intake are the positive effects of the family and school environment which influence a child's nutrition. In contrast, the reduced intake of fruits and vegetables combined with low hydration were the negative results compared to the Mediterranean dietary pattern, however, these results were reversed through intervention and the intake of healthy food increased. A child’s training in right nutrition and his familiarity with this, can promote healthy adults. Similar programs can help to that effect, and further research is needed to produce more results.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΠως διαμορφώνεται η διατροφική συμπεριφορά του παιδιού προσχολικής ηλικίας μέσω του σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντοςel
dc.titleHow the eating behavior of preschool age child formed through school and family environmenten

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜανώλη, Μαργιάνναel
heal.creatorNameManoli, Margiannaen
heal.publicationDate2016-10-06
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7900
heal.abstractΟι διατροφικές επιλογές ενός ενήλικα διαμορφώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι συνθήκες, στις οποίες ζει και οι επιλογές, που διαθέτει, είναι αυτές που καθορίζουν τις επιλογές του ως προς τη διατροφή του. Η οικογένεια, αλλά και το σχολικό περιβάλλον του ατόμου είναι οι δυο βασικές περιβαλλοντικές αιτίες διαμόρφωσης διατροφικών συμπεριφορών, καθώς αποτελούν τους δυο βασικότερους παράγοντες στη ζωή ενός νηπίου. Σκοπός, της παρούσας ερευνητικής πτυχιακής εργασίας, είναι να μελετηθούν οι διατροφικές συνήθειες ενός συγκεκριμένου δείγματος, παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς και το κατά πόσο αυτές επηρεάζονται από το οικογενειακό, όσο και από το σχολικό, περιβάλλον. Στην έρευνα πήραν μέρος 123 παιδιά, ηλικίας 3 έως 5 χρόνων, τα οποία φοιτούν στους πέντε από τους έντεκα Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Αμαρουσίου. Στους γονείς των παιδιών δόθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, καθώς επίσης ζητήθηκαν και κάποια σωματομετρικά χαρακτηριστικά, όπως το βάρος, το ύψος και η ηλικία. Στη συνέχεια, μέρος του δείγματος, και συγκεκριμένα 45 παιδιά συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης διατροφικών συνηθειών, μέσω εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους. Ένα προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο δόθηκε και πάλι για συμπλήρωση στους γονείς των παιδιών αυτών. Τέλος, ένα ακόμα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων δόθηκε στο προσωπικό του εκάστοτε Παιδικού Σταθμού. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η ποικιλία στην επιλογή τροφίμων και η μειωμένη πρόσληψη λιπαρών αποτελούν τα θετικά αποτελέσματα στην επίδραση της οικογένειας και του σχολικού περιβάλλοντος στη διατροφή ενός παιδιού. Αντίθετα, η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την χαμηλή ενυδάτωση αποτέλεσαν τα αρνητικά αποτελέσματα σε σύγκριση με το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, τα οποία όμως διαφοροποιήθηκαν μέσω της παρέμβασης και συνεπώς, η πρόσληψή τους αυξήθηκε. Η εκπαίδευση ενός παιδιού ως προς τη διατροφή του, καθώς και η εξοικείωσή του με αυτήν, μπορούν να προάγουν υγιείς ενήλικες. Παρόμοια προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στο σκοπό αυτό, ενώ περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για εξαγωγή περισσότερων συμπερασμάτωνel
heal.abstractIn the early years of an adult’s life, nutritional choices are formed. The conditions, in which he lives and the choices which are available are those that determine the choices regarding his nutrition. The family and school environment are two major environmental causes in forming nutritional behaviors, since they are two main factors of an infant’s life. Aim of this research thesis is to study dietary habits of a particular sample, preschool children, and whether they are affected by the family and school environment. In this survey, 123 children participated, aged 3-5 years, who studied at five of the eleven day nurseries in the municipality of Marousi. A food frequency questionnaire was given to the children’s parents and some anthropometric characteristics, were also requested, such as weight, height and age. Then, part of the sample, namely 45 children participated in a dietary intervention program, through training during their courses. A customized questionnaire was given to the parents of these children again. Finally, another food frequency questionnaire was given to the staff of each nursery. Results: The consumption of dairy products, the variety in food selection and reduced fat intake are the positive effects of the family and school environment which influence a child's nutrition. In contrast, the reduced intake of fruits and vegetables combined with low hydration were the negative results compared to the Mediterranean dietary pattern, however, these results were reversed through intervention and the intake of healthy food increased. A child’s training in right nutrition and his familiarity with this, can promote healthy adults. Similar programs can help to that effect, and further research is needed to produce more results.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΠως διαμορφώνεται η διατροφική συμπεριφορά του παιδιού προσχολικής ηλικίας μέσω του σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντοςel
heal.titleHow the eating behavior of preschool age child formed through school and family environmenten
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordπαιδί, προσχολική ηλικία, διατροφικές συνήθειες, οικογενειακό περιβάλλον, σχολικό περιβάλλον, μεσογειακή διατροφήel
heal.keywordchild, preschool age, eating habits, family environment, school environment, Mediterranean Dieten
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΧαρωνιτάκη, Αικατερίνηel
heal.advisorNameCharonitaki, Aikaterinien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής