Συσχέτιση της διατροφής και των πολυμορφισμών του γονιδίου FTO στην εκδήλωση της παχυσαρκίας.
The association between nutrition and the polymorphisms of the FTO gene in the manifestation of obesity.
Abstract
Η παχυσαρκία θεωρείται χρόνιο και πολυπαραγοντικό νόσημα αποτελώντας μείζον παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ορίζεται ως η υπερβολική συσσώρευση του σωματικού λίπους. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εκδήλωσης της παχυσαρκίας είναι το γενετικό υπόβαθρο με ποσοστό περίπου 60%, σε σύγκριση με τον περιβαλλοντικό παράγοντα που αντιστοιχεί στο 40%. Η Διατροφογενωμική και η Διατροφογενετική, η μελέτη δηλαδή της επίδρασης των συστατικών της τροφής στη ρύθμιση των γονιδίων και η μελέτη της γενετικής ποικιλομορφίας στην διαφορετική απόκριση των ατόμων απέναντι στις ίδιες τροφές, μπορούν να επιτύχουν την πρόληψη των ασθενειών και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, με την βοήθεια πιο αποτελεσματικών στρατηγικών διατροφικής παρέμβασης. Ένα από τα βασικά γονίδια που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), είναι το γονίδιο FTO.
Οι πολυμορφισμοί του γονιδίου αυτού, φαίνεται να σχετίζονται με τον αυξημένο ΔΜΣ και την εκδήλωση της παχυσαρκίας. Ένα από τα πιο μελετημένα SNPs (Σημειακοί Νουκλεοτιδικοί Πολυμορφισμοί) του FTO γονιδίου είναι ο rs9939609, νέα όμως δεδομένα αναφέρονται και στους rs1558902, rs8050136, rs1421085 και rs6499640. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας προκειμένου να διερευνηθεί η συσχέτιση της Διατροφής με τους πολυμορφισμούς του FTO στα παχύσαρκα άτομα. Η μελέτη της βιβλιογραφίας που υπάρχει έδειξε ότι τα άτομα που μετείχαν στις μελέτες συσχέτισης ακολούθησαν 3 συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα, τα οποία ήταν οι δίαιτες Υψηλών Λιπαρών- Χαμηλών Υδατανθράκων, οι Χαμηλών Λιπαρών και η Μεσογειακή Διατροφή. Τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών είναι αμφιλεγόμενα ως προς το σωματικό βάρος και τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις καθώς πολλοί παράγοντες (πολυμορφισμοί, πληθυσμός, διάρκεια των μελετών κ.α.) φαίνεται να αλληλεπιδρούν διαφορετικά με το εκάστοτε Διατροφικό πρότυπο και το γονίδιο FTO. Obesity is considered a chronic and multifactorial disease that is becoming a major global public health problem and is defined as the excessive accumulation of body fat. One of the most important ways in which the disease manifests itself is the genetic background which correlates to approximately 60%, compared with the environmental factor which corresponds to 40%. Nutrigenomic and Nutrigenetic, the study of the effect of food components in the regulation of genes and the study of the genetic diversity in the different responses of individuals to the same foods, can achieve disease prevention and improved quality of life with the aid of effective nutritional intervention strategies. One of the key genes associated with obesity and increased body mass index (BMI) is the FTO gene.
Polymorphisms of this gene appear to be associated with increased BMI and the occurrence of obesity. One of the most studied SNPs, Single Nucleotide Polymorphisms, of the FTO gene is rs9939609, but new data also refers to rs1558902, rs8050136, rs1421085 and rs6499640. The aim of this study was to review the literature in order to investigate the correlation of Nutrition with the polymorphisms of the FTO gene in obese people. The literature review revealed that individuals who participated in the association studies followed three specific nutritional standards, namely the Low Carb-High Fat, Low Fat, and the Mediterranean diet. The results of the association studies are controversial when body weight and anthropometric measurements are concerned because many factors, such as polymorphisms, population, duration of studies etc., appear to interact differently depending on the FTO polymorphism studied and the nutritional standard used.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info