Εμφάνιση απλής εγγραφής

Estimation of nutritional status of patients with rheumatoid arthritis and their compliance with the mediterranean diet.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠαπατσαράκη, Αθηνάel
dc.creatorPapatsaraki, Athinaen
dc.date.accessioned2018-02-06T12:18:46Z
dc.date.available2018-02-06T12:18:46Z
dc.date.issued2018-02-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8572
dc.description.abstractΗ εργασία αυτή αναφέρεται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και συγκεκριμένα στην εκτίμηση θρέψης των ασθενών που πάσχουν από αυτήν, και εξετάζει την υπόθεση ότι η συμμόρφωσή των ασθενών με τη μεσογειακή διατροφή τους βοηθάει να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση φάνηκε ότι σε σχέση με τα διάφορα μοντέλα διατροφής που συστήνονται για τη βελτίωση ή πρόληψη των συμπτωμάτων της ΡΑ, η μεσογειακή διατροφή είναι περισσότερο ευεργετική κυρίως λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που προσφέρει. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτίμηση της θρέψης των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και η εκτίμηση της επίδρασης της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής στην ενεργότητα της νόσου. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 48 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 32 έως 84 ετών με μέσο όρο ηλικίας ήταν τα 60.5 έτη. Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα μας είχαν διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα και βρέθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κ.Α.Τ για να εξεταστούν από τους ρευματολόγους του νοσοκομείου. Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας έγινε αξιολόγηση των ανθρωπομετρικών δεδομένων (βάρος, ύψος, ΔΜΣ), διατροφικής πρόσληψης (Medscore, FFQ), διατροφικής κατάστασης (PG-SGA) και της ενεργότητας της νόσου με το ερωτηματολόγιο Das28. Τέλος, πραγματοποιήθηκε καταγραφή κάποιων βιοχημικών δεικτών που φαίνεται να επηρεάζονται από την ασθένεια (CRP, TKE, ALB, HB) καθώς και των ευαίσθητων και διογκωμένων αρθρώσεων. Το μέσο όρο ηλικίας των εξεταζόμενων είναι τα 60.5 έτη, ενώ το 83.3% του δείγματός ήταν γυναίκες, το μέσο ύψος των συμμετεχόντων βρέθηκε 162.01 cm, το μέσο βάρος 71.67Kg και αντίστοιχα ο μέσος ΔΜΣ ήταν 27.08 kg/m2. Οι εξεταζόμενοι σχεδόν στο σύνολό τους (Ν=44, 91.7%) φάνηκε να έχουν Μέτρια συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή βάσει του Med-score και σύμφωνα με τον δείκτη PG-SGA, η πλειοψηφία του δείγματος (Ν=32, 66.7%) δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση αναφορικά με τη διατροφή. Το 97.9% των εξεταζόμενων βρίσκονται στην κατηγορία «Χαμηλού κινδύνου» αναφορικά με τον δείκτη Must ενώ, στους περισσότερους συμμετέχοντες η ρευματοειδής αρθρίτιδα ήταν μέτρια (25%) ή έντονα ενεργή (41.7%), σύμφωνα με τον δείκτη DAS28. Το 93.8% των ασθενών δεν παρουσιάζουν κάποια σοβαρή αναιμία (φυσιολογική HB). Οι μισοί περίπου (53.2%) είχαν φυσιολογική τιμή CRP, ενώ μόλις το 39.6% είχε φυσιολογική τιμή TKE. Βρέθηκε ότι τα άτομα με μέτρια ή έντονα ενεργή νόσο είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερη τιμή MED-score από τα άτομα με νόσο σε καταστολή/ήπια ενεργή (28 vs 30.25, p=0.043). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί αν οι παράγοντες που αφορούν στη θρεπτική κατάσταση των συμμετεχόντων (κατανάλωση τροφίμων βάσει το FFQ, BMI, PG-SGA) διαφοροποιούνται ανάλογα με την ενεργότητα της νόσου ενώ εξετάστηκε και, αν ανάλογα με την κατανάλωση των τροφών του FFQ επηρεάζεται η σοβαρότητα της νόσου. Οι ασθενείς διαχωρίστηκαν ανάλογα αν ανήκαν σε 6‘ήπια ενεργή/σε καταστολή’ και σε ‘μέτρια/έντονα ενεργή’ νόσο, σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο PG-SGA, και οι δύο ομάδες συγκρίθηκαν με τις ομάδες τροφίμων του FFQ. Επίσης εξετάσθηκε αν το πλήθος ευαίσθητων και διογκωμένων αρθρώσεων σχετίζονταν με το PG-SGA. Κανένα στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα δεν προέκυψε από τους ελέγχους αυτούς. Τέλος, σχετικά με την συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή βάσει του FFQ, αν και το δείγμα φαίνεται να ακολουθεί ως ένα βαθμό τη λογική της μεσογειακής διατροφής, όπου οι αμυλούχες τροφές, τα φρούτα, τα λαχανικά το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συστήνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με το κρέας, τα όσπρια τα θαλασσινά, τα γλυκά κτλ., η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και γλυκών φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερη από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής αλλά και τα τρόφιμα που συστήνονται καθημερινά φαίνεται να μην καταναλώνονται σύμφωνα με τις ποσότητες βάσει της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας. Παρόλο που οι περισσότεροι συμμετέχοντες παρουσίαζαν μέτρια συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή, όταν αξιολογήθηκε ο συνεχής δείκτης του MED-score, καταγράφηκε ότι τα άτομα με έντονα ενεργή νόσο είχαν υψηλότερη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με άτομα με πιο ήπια συμπτώματα. απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν τελικά η μεσογειακή διατροφή έχει θετική επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.el
dc.description.abstractThis work relates to rheumatoid arthritis (RA), and in particular, to the nutrition assessment of patients suffering from it, and examines the hypothesis that patients' compliance with the Mediterranean diet helps them to have a better quality of life. From the bibliographic review it appeared that in relation to the various diet models recommended to improve or prevent the symptoms of RA, Mediterranean diet is more beneficial mainly due to the anti-inflammatory properties it offers. The purpose of this study is to evaluate the nutrition of patients with rheumatoid arthritis and to assess the effect of the traditional Mediterranean diet on the disease activity. This study included 48 men and women aged 32 to 84 with an average age of 60.5 years. All the patients who participated in our research had diagnosed rheumatoid arthritis and were found in the outpatient clinics of the GNA KAT Hospital of Athens, to be examined by the rheumatologists of the hospital. In the research part of the work, anthropometric data (weight, height, BMI), nutritional intake (Medscore, FFQ), nutritional status (PG-SGA) and disease activity with the Das28 questionnaire, were evaluated. Finally, some biochemical markers appear to be affected by the disease (CRP, TKE, ALB, HB) as well as sensitive and swollen joints. The mean age of the subjects is 60.5 years, while 83.3% of the sample was female, the average height of the participants was 162.01 cm, the average weight was 71.67 kg and the average BMI was 27.08 kg / m2. Nearly all of them (N = 44, 91.7%) appeared to be medium compliance to the Med-score moderate diet and according to PGSGA, the majority of the sample (N = 32, 66.7%) did not need some intervention regarding nutrition. 97.9% of the subjects are in the Low Risk category with respect to the Must index, whereas in most participants rheumatoid arthritis was medium (25%) or highly active (41.7%), according to DAS28. 93.8% of patients show no severe anemia (normal HB). Approximately half (53.2%) had a normal CRP value, whereas only 39.6% had a normal TKE value. It was found that people with medium or severely active disease had statistically significantly higher MED-score than those with a depressed / mildly active disease (28 vs. 430.25, p = 0.043). In addition, controls were performed to determine whether the participants' nutritional factors (food consumption based on FFQ, BMI, PG-SGA) varied according to the disease activity while tested and if depending on the consumption of FFQ the severity of the disease is affected. Patients were also divided according to the PG-SGA questionnaire if they were mild active / suppressed and moderate / severely active, and both groups were compared to the FFQ food groups. It was also examined whether the number of sensitive and swollen joints was related to PG-SGA. No statistically significant results resulted from these controls. Finally, on compliance with the Mediterranean diet based on FFQ, although the sample seems to follow to some extent the logic of the Mediterranean diet, where starchy foods, fruits, vegetables, olive oil and dairy products are recommended at a higher frequency in relation to meat, legumes, seafood, sweets etc. consumption of red meat, alcohol and sweets seems to be a bit higher than the standards of the Mediterranean diet but the food that is recommended daily seems not consuming century according to amounts based on the Mediterranean food pyramid. Although most participants showed medium compliance in the Mediterranean diet, when assessing the MED-score, it was noted that people with severely active disease had higher compliance with the Mediterranean diet than with more mild symptoms. further investigation is needed to see if the Mediterranean diet eventually has a positive effect on rheumatoid arthritis.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΕκτίμηση θρέψης ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και συμμόρφωση τους με τη μεσογειακή διατροφή.el
dc.titleEstimation of nutritional status of patients with rheumatoid arthritis and their compliance with the mediterranean diet.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠαπατσαράκη, Αθηνάel
heal.creatorNamePapatsaraki, Athinaen
heal.publicationDate2018-02-05
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8572
heal.abstractΗ εργασία αυτή αναφέρεται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και συγκεκριμένα στην εκτίμηση θρέψης των ασθενών που πάσχουν από αυτήν, και εξετάζει την υπόθεση ότι η συμμόρφωσή των ασθενών με τη μεσογειακή διατροφή τους βοηθάει να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση φάνηκε ότι σε σχέση με τα διάφορα μοντέλα διατροφής που συστήνονται για τη βελτίωση ή πρόληψη των συμπτωμάτων της ΡΑ, η μεσογειακή διατροφή είναι περισσότερο ευεργετική κυρίως λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που προσφέρει. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτίμηση της θρέψης των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και η εκτίμηση της επίδρασης της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής στην ενεργότητα της νόσου. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 48 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 32 έως 84 ετών με μέσο όρο ηλικίας ήταν τα 60.5 έτη. Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα μας είχαν διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα και βρέθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κ.Α.Τ για να εξεταστούν από τους ρευματολόγους του νοσοκομείου. Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας έγινε αξιολόγηση των ανθρωπομετρικών δεδομένων (βάρος, ύψος, ΔΜΣ), διατροφικής πρόσληψης (Medscore, FFQ), διατροφικής κατάστασης (PG-SGA) και της ενεργότητας της νόσου με το ερωτηματολόγιο Das28. Τέλος, πραγματοποιήθηκε καταγραφή κάποιων βιοχημικών δεικτών που φαίνεται να επηρεάζονται από την ασθένεια (CRP, TKE, ALB, HB) καθώς και των ευαίσθητων και διογκωμένων αρθρώσεων. Το μέσο όρο ηλικίας των εξεταζόμενων είναι τα 60.5 έτη, ενώ το 83.3% του δείγματός ήταν γυναίκες, το μέσο ύψος των συμμετεχόντων βρέθηκε 162.01 cm, το μέσο βάρος 71.67Kg και αντίστοιχα ο μέσος ΔΜΣ ήταν 27.08 kg/m2. Οι εξεταζόμενοι σχεδόν στο σύνολό τους (Ν=44, 91.7%) φάνηκε να έχουν Μέτρια συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή βάσει του Med-score και σύμφωνα με τον δείκτη PG-SGA, η πλειοψηφία του δείγματος (Ν=32, 66.7%) δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση αναφορικά με τη διατροφή. Το 97.9% των εξεταζόμενων βρίσκονται στην κατηγορία «Χαμηλού κινδύνου» αναφορικά με τον δείκτη Must ενώ, στους περισσότερους συμμετέχοντες η ρευματοειδής αρθρίτιδα ήταν μέτρια (25%) ή έντονα ενεργή (41.7%), σύμφωνα με τον δείκτη DAS28. Το 93.8% των ασθενών δεν παρουσιάζουν κάποια σοβαρή αναιμία (φυσιολογική HB). Οι μισοί περίπου (53.2%) είχαν φυσιολογική τιμή CRP, ενώ μόλις το 39.6% είχε φυσιολογική τιμή TKE. Βρέθηκε ότι τα άτομα με μέτρια ή έντονα ενεργή νόσο είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερη τιμή MED-score από τα άτομα με νόσο σε καταστολή/ήπια ενεργή (28 vs 30.25, p=0.043). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί αν οι παράγοντες που αφορούν στη θρεπτική κατάσταση των συμμετεχόντων (κατανάλωση τροφίμων βάσει το FFQ, BMI, PG-SGA) διαφοροποιούνται ανάλογα με την ενεργότητα της νόσου ενώ εξετάστηκε και, αν ανάλογα με την κατανάλωση των τροφών του FFQ επηρεάζεται η σοβαρότητα της νόσου. Οι ασθενείς διαχωρίστηκαν ανάλογα αν ανήκαν σε 6‘ήπια ενεργή/σε καταστολή’ και σε ‘μέτρια/έντονα ενεργή’ νόσο, σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο PG-SGA, και οι δύο ομάδες συγκρίθηκαν με τις ομάδες τροφίμων του FFQ. Επίσης εξετάσθηκε αν το πλήθος ευαίσθητων και διογκωμένων αρθρώσεων σχετίζονταν με το PG-SGA. Κανένα στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα δεν προέκυψε από τους ελέγχους αυτούς. Τέλος, σχετικά με την συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή βάσει του FFQ, αν και το δείγμα φαίνεται να ακολουθεί ως ένα βαθμό τη λογική της μεσογειακής διατροφής, όπου οι αμυλούχες τροφές, τα φρούτα, τα λαχανικά το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συστήνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με το κρέας, τα όσπρια τα θαλασσινά, τα γλυκά κτλ., η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και γλυκών φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερη από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής αλλά και τα τρόφιμα που συστήνονται καθημερινά φαίνεται να μην καταναλώνονται σύμφωνα με τις ποσότητες βάσει της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας. Παρόλο που οι περισσότεροι συμμετέχοντες παρουσίαζαν μέτρια συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή, όταν αξιολογήθηκε ο συνεχής δείκτης του MED-score, καταγράφηκε ότι τα άτομα με έντονα ενεργή νόσο είχαν υψηλότερη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με άτομα με πιο ήπια συμπτώματα. απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν τελικά η μεσογειακή διατροφή έχει θετική επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.el
heal.abstractThis work relates to rheumatoid arthritis (RA), and in particular, to the nutrition assessment of patients suffering from it, and examines the hypothesis that patients' compliance with the Mediterranean diet helps them to have a better quality of life. From the bibliographic review it appeared that in relation to the various diet models recommended to improve or prevent the symptoms of RA, Mediterranean diet is more beneficial mainly due to the anti-inflammatory properties it offers. The purpose of this study is to evaluate the nutrition of patients with rheumatoid arthritis and to assess the effect of the traditional Mediterranean diet on the disease activity. This study included 48 men and women aged 32 to 84 with an average age of 60.5 years. All the patients who participated in our research had diagnosed rheumatoid arthritis and were found in the outpatient clinics of the GNA KAT Hospital of Athens, to be examined by the rheumatologists of the hospital. In the research part of the work, anthropometric data (weight, height, BMI), nutritional intake (Medscore, FFQ), nutritional status (PG-SGA) and disease activity with the Das28 questionnaire, were evaluated. Finally, some biochemical markers appear to be affected by the disease (CRP, TKE, ALB, HB) as well as sensitive and swollen joints. The mean age of the subjects is 60.5 years, while 83.3% of the sample was female, the average height of the participants was 162.01 cm, the average weight was 71.67 kg and the average BMI was 27.08 kg / m2. Nearly all of them (N = 44, 91.7%) appeared to be medium compliance to the Med-score moderate diet and according to PGSGA, the majority of the sample (N = 32, 66.7%) did not need some intervention regarding nutrition. 97.9% of the subjects are in the Low Risk category with respect to the Must index, whereas in most participants rheumatoid arthritis was medium (25%) or highly active (41.7%), according to DAS28. 93.8% of patients show no severe anemia (normal HB). Approximately half (53.2%) had a normal CRP value, whereas only 39.6% had a normal TKE value. It was found that people with medium or severely active disease had statistically significantly higher MED-score than those with a depressed / mildly active disease (28 vs. 430.25, p = 0.043). In addition, controls were performed to determine whether the participants' nutritional factors (food consumption based on FFQ, BMI, PG-SGA) varied according to the disease activity while tested and if depending on the consumption of FFQ the severity of the disease is affected. Patients were also divided according to the PG-SGA questionnaire if they were mild active / suppressed and moderate / severely active, and both groups were compared to the FFQ food groups. It was also examined whether the number of sensitive and swollen joints was related to PG-SGA. No statistically significant results resulted from these controls. Finally, on compliance with the Mediterranean diet based on FFQ, although the sample seems to follow to some extent the logic of the Mediterranean diet, where starchy foods, fruits, vegetables, olive oil and dairy products are recommended at a higher frequency in relation to meat, legumes, seafood, sweets etc. consumption of red meat, alcohol and sweets seems to be a bit higher than the standards of the Mediterranean diet but the food that is recommended daily seems not consuming century according to amounts based on the Mediterranean food pyramid. Although most participants showed medium compliance in the Mediterranean diet, when assessing the MED-score, it was noted that people with severely active disease had higher compliance with the Mediterranean diet than with more mild symptoms. further investigation is needed to see if the Mediterranean diet eventually has a positive effect on rheumatoid arthritis.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΕκτίμηση θρέψης ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και συμμόρφωση τους με τη μεσογειακή διατροφή.el
heal.titleEstimation of nutritional status of patients with rheumatoid arthritis and their compliance with the mediterranean diet.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordρευματοειδής αρθρίτιδα, μεσογειακή διατροφή, αρθρώσεις, αντιφλεγμωνώδεις παράγοντες, φλεγμονήel
heal.keywordrheumatoid arthritis, mediterranean diet, joints, anti-inflammatory factors, inflammationen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής