Show simple item record

Food supplements: consumer’s beliefs and the investigation of the factors leading to their intake.

Dublin Core metadata

dc.creatorΛίκο, Ελένηel
dc.creatorΚολιού, Ιουλιέταel
dc.creatorΜιχαήλ, Δημήτριοςel
dc.creatorLiko, Elenien
dc.creatorKoliou, Ioulietaen
dc.creatorMichail, Dimitriosen
dc.date.accessioned2018-07-24T08:14:48Z
dc.date.available2018-07-24T08:14:48Z
dc.date.issued2018-07-23
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8829
dc.description.abstractΗ λήψη συμπληρωμάτων διατροφής από άτομα κάθε ηλικίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα, επίσης, τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια αναπτυσσόμενη και «μοντέρνα» βιομηχανία με μεγάλο αριθμό υποστηρικτών. Ωστόσο, τόσο οι υποκείμενοι παράγοντες που ωθούν στη λήψη όσο και οι πεποιθήσεις περί συμπληρωμάτων δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση του μεγέθους χρηστών συμπληρωμάτων στην Ελλάδα, της συχνότητας κατανάλωσής τους, του είδους των σκευασμάτων που επιλέγουν αλλά και τα οφέλη ή του κινδύνους που μπορεί να οφείλονται σε αυτά. 190 εθελοντές από Αττική και επαρχία απάντησαν σε ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο με τη μορφή συνέντευξης. Το ερωτηματολόγιο αποτελούνταν από 9 ερωτήσεις με δημογραφικά χαρακτηριστικά και 15 ερωτήσεις που αφορούσαν στην πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. είδος συμπληρωμάτων, λόγος πρόσληψης κα.). Ο σίδηρος ήταν το δημοφιλέστερο συμπλήρωμα μετάλλων μεταξύ των ερωτηθέντων (37%), κυρίως από τις γυναίκες (p<0,05). Επίσης, τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα ήταν μεταξύ των δημοφιλέστερων βιταμινών (44%) όπως και τα ιχθυέλαια (20%). Ο συνηθέστερος χρόνος διάρκειας λήψης συμπληρώματος ήταν ένας μήνας. Το 74% των ερωτηθέντων παρατήρησε κάποια θετική αλλαγή από τη χρήση συμπληρωμάτων, κυρίως όσο αφορούσε στις ιατρικές εξετάσεις. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του δείγματος (45%) κατέληξε στη χρήση συμπληρώματος μετά από συνταγή ή σύσταση ιατρού, άτομα υψηλής εκπαίδευσης θεωρούσαν ως αξιόπιστη πηγή πληροφορίας τη γνώμη του διαιτολόγου (p<0,01). Τέλος, φάνηκε ότι η βελτίωση της υγείας (32%) και η «ενέργεια» (21%) αποτελούσαν τους βασικότερους λόγους πρόσληψης συμπληρωμάτων. Παράγοντες όπως η ηλικία, το εισόδημα, ο τόπος διαμονής, το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να επιδρούν στην επιλογή συμπληρωμάτων. Παράλληλα, οι ερωτηθέντες καταναλωτές φαίνεται να έχουν μια σχετικά ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με το είδος συμπληρωμάτων και τους άμεσα εμπλεκόμενους επιστήμονες υγείας που παρέχουν την καλύτερη πληροφόρηση. Στο μέλλον, πρέπει να μελετηθούν οι διατροφικές συνήθειες των ερωτηθέντων σε σύγκριση με τη χρήση συμπληρωμάτων, και κατά πόσο τις επηρεάζουν.el
dc.description.abstractFood supplements intake has been increased over the last decades on a global scale by individuals of all ages. Likewise, in Greece food supplement is a growing and “trendy” industry with a large number of supporters. Nevertheless, both the underlying choosing criteria and the beliefs regarding supplements have not yet adequately examined. The purpose of the study was to investigate the size of users of supplements in Greece, the frequency of its consumption, their type and the benefits or risks that can be attributed to them. 190 volunteers from Attica and decentralized regions responded to a specially designed questionnaire in the form of an interview. The questionnaire consisted of 9 questions with demographic characteristics and 15 questions related to the intake of dietary supplements (eg type of supplements, reason of recruitment, etc.). Iron was the most popular metal supplement among respondents (37%), mainly among women (p <0.05). Also, multivitamin supplements were among the most popular vitamins (44%) and fish oils (20%). The most common duration of supplementation was one month. 74% of the respondents observed some positive change from using supplements, mainly as far as medical examinations were concerned. Although most of the sample (45%) used supplements under a physician’s prescription or recommendation, high-educated individuals considered the dietician's opinion as a reliable source of information (p <0.01). Finally, improvements in health (32%) and "energy" (21%) were the main reasons for the intake of supplements. Factors such as age, income, place of residence, educational level seem to influence the choice of supplements. At the same time, the respondents seemed to have a relatively complete view of the type of supplements and the health scientists that provide the best information. In the future, it is necessary to examine the dietary habits of the population compared to the use of supplements, and whether they affect the former.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΣυμπληρώματα διατροφής: Η ενημέρωση των καταναλωτών και η διερεύνηση των αιτιών πρόσληψης τους.el
dc.titleFood supplements: consumer’s beliefs and the investigation of the factors leading to their intake.en

healMeta

heal.creatorNameΛίκο, Ελένηel
heal.creatorNameΚολιού, Ιουλιέταel
heal.creatorNameΜιχαήλ, Δημήτριοςel
heal.creatorNameLiko, Elenien
heal.creatorNameKoliou, Ioulietaen
heal.creatorNameMichail, Dimitriosen
heal.publicationDate2018-07-23
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8829
heal.abstractΗ λήψη συμπληρωμάτων διατροφής από άτομα κάθε ηλικίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα, επίσης, τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια αναπτυσσόμενη και «μοντέρνα» βιομηχανία με μεγάλο αριθμό υποστηρικτών. Ωστόσο, τόσο οι υποκείμενοι παράγοντες που ωθούν στη λήψη όσο και οι πεποιθήσεις περί συμπληρωμάτων δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση του μεγέθους χρηστών συμπληρωμάτων στην Ελλάδα, της συχνότητας κατανάλωσής τους, του είδους των σκευασμάτων που επιλέγουν αλλά και τα οφέλη ή του κινδύνους που μπορεί να οφείλονται σε αυτά. 190 εθελοντές από Αττική και επαρχία απάντησαν σε ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο με τη μορφή συνέντευξης. Το ερωτηματολόγιο αποτελούνταν από 9 ερωτήσεις με δημογραφικά χαρακτηριστικά και 15 ερωτήσεις που αφορούσαν στην πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. είδος συμπληρωμάτων, λόγος πρόσληψης κα.). Ο σίδηρος ήταν το δημοφιλέστερο συμπλήρωμα μετάλλων μεταξύ των ερωτηθέντων (37%), κυρίως από τις γυναίκες (p<0,05). Επίσης, τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα ήταν μεταξύ των δημοφιλέστερων βιταμινών (44%) όπως και τα ιχθυέλαια (20%). Ο συνηθέστερος χρόνος διάρκειας λήψης συμπληρώματος ήταν ένας μήνας. Το 74% των ερωτηθέντων παρατήρησε κάποια θετική αλλαγή από τη χρήση συμπληρωμάτων, κυρίως όσο αφορούσε στις ιατρικές εξετάσεις. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του δείγματος (45%) κατέληξε στη χρήση συμπληρώματος μετά από συνταγή ή σύσταση ιατρού, άτομα υψηλής εκπαίδευσης θεωρούσαν ως αξιόπιστη πηγή πληροφορίας τη γνώμη του διαιτολόγου (p<0,01). Τέλος, φάνηκε ότι η βελτίωση της υγείας (32%) και η «ενέργεια» (21%) αποτελούσαν τους βασικότερους λόγους πρόσληψης συμπληρωμάτων. Παράγοντες όπως η ηλικία, το εισόδημα, ο τόπος διαμονής, το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να επιδρούν στην επιλογή συμπληρωμάτων. Παράλληλα, οι ερωτηθέντες καταναλωτές φαίνεται να έχουν μια σχετικά ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με το είδος συμπληρωμάτων και τους άμεσα εμπλεκόμενους επιστήμονες υγείας που παρέχουν την καλύτερη πληροφόρηση. Στο μέλλον, πρέπει να μελετηθούν οι διατροφικές συνήθειες των ερωτηθέντων σε σύγκριση με τη χρήση συμπληρωμάτων, και κατά πόσο τις επηρεάζουν.el
heal.abstractFood supplements intake has been increased over the last decades on a global scale by individuals of all ages. Likewise, in Greece food supplement is a growing and “trendy” industry with a large number of supporters. Nevertheless, both the underlying choosing criteria and the beliefs regarding supplements have not yet adequately examined. The purpose of the study was to investigate the size of users of supplements in Greece, the frequency of its consumption, their type and the benefits or risks that can be attributed to them. 190 volunteers from Attica and decentralized regions responded to a specially designed questionnaire in the form of an interview. The questionnaire consisted of 9 questions with demographic characteristics and 15 questions related to the intake of dietary supplements (eg type of supplements, reason of recruitment, etc.). Iron was the most popular metal supplement among respondents (37%), mainly among women (p <0.05). Also, multivitamin supplements were among the most popular vitamins (44%) and fish oils (20%). The most common duration of supplementation was one month. 74% of the respondents observed some positive change from using supplements, mainly as far as medical examinations were concerned. Although most of the sample (45%) used supplements under a physician’s prescription or recommendation, high-educated individuals considered the dietician's opinion as a reliable source of information (p <0.01). Finally, improvements in health (32%) and "energy" (21%) were the main reasons for the intake of supplements. Factors such as age, income, place of residence, educational level seem to influence the choice of supplements. At the same time, the respondents seemed to have a relatively complete view of the type of supplements and the health scientists that provide the best information. In the future, it is necessary to examine the dietary habits of the population compared to the use of supplements, and whether they affect the former.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΣυμπληρώματα διατροφής: Η ενημέρωση των καταναλωτών και η διερεύνηση των αιτιών πρόσληψης τους.el
heal.titleFood supplements: consumer’s beliefs and the investigation of the factors leading to their intake.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordσυμπληρώματα διατροφής, συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών, βιταμίνη D, σίδηρος, EFSA, δυσθρεψία, οφέλη και κίνδυνοι συμπληρωμάτων.el
heal.keywordfood supplements, nutrient supplements, vitamin D, iron, EFSA, malnutrition, benefits and risks from supplements.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record