Εμφάνιση απλής εγγραφής

Gastronomic tourism. Case study of Crete.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚολαΐτη, Ειρήνηel
dc.creatorKolaiti, Eirinien
dc.date.accessioned2019-03-28T12:19:48Z
dc.date.available2019-03-28T12:19:48Z
dc.date.issued2019-03-28
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9053
dc.description.abstractΗ σημασία του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι γνωστή. Τα τελευταία χρόνια με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, τη βελτίωση των μετακινήσεων, την συνεχή προβολή των τουριστικών προορισμών και την ανάγκη φυγής των ανθρώπων από τα καθημερινά τους προβλήματα, παρατηρείται μια συνεχής άνοδος της προσφοράς και της ζήτησης για τουρισμό. Ο τουρισμός σήμερα αποτελεί ένα αυτοδύναμο φαινόμενο, συνώνυμο της κατανάλωσης και του ελεύθερου χρόνου. Εκτός από σημαντικός κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας, ο τουρισμός μπορεί να είναι και σημαντικός εργοδότης, επειδή χάρη σ’ αυτόν απασχολείται μεγάλος αριθμός ανέργων, κυρίως εποχιακά καθώς και υποαπασχολούμενων σε αγροτικές περιοχές της περιφέρειας. Σημαντικότερο όλων, όμως αποτελεί το γεγονός ότι, ο τουριστικός κλάδος δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, εκεί που οι υπόλοιποι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας αδυνατούν να δημιουργήσουν. Έτσι με την ανάπτυξη του τουρισμού δεν επιτυγχάνονται μόνο οικονομικοί αλλά και κοινωνικοί στόχοι. Εκτός βέβαια από τις θέσεις εργασίας, ο τουρισμός αποφέρει και έσοδα στις περιοχές όπου αναπτύσσεται, προσφέροντας επιπλέον εισόδημα στους κατοίκους των περιοχών αυτών. Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να κατανοήσουμε το πόσο έχει συμβάλει ο γαστρονομικός τουρισμός στην γενικότερη ανάπτυξη του τουρισμού. Η παρούσα πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη, στο θεωρητικό και το ερευνητικό. Αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια γνωριμίας του αναγνώστη με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και κυρίως του γαστρονομικού τουρισμού. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας, θα περιγραφεί η έννοια του τουρισμού στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ο τουρισμός απευθυνόταν στα οικονομικά εύπορα, κοινωνικά στρώματα, τα οποία διέθεταν ελεύθερο χρόνο για να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους. Το μεσογειακό κλίμα, το πλήθος των καταλυμάτων, οι ατελείωτες ακτές και τα χιλιάδες ιστορικά μνημεία όπου θα μπορούσε κάποιος να επισκεφθεί, τοποθετούν την Ελλάδα σε πολύ υψηλή θέση στις προτιμήσεις των τουριστών παγκοσμίως. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα πραγματοποιηθεί μια εισαγωγή στην γαστρονομία, καθώς θα παρουσιαστούν τα βασικότερα σημεία της ιστορίας της ενώ παράλληλα θα γίνει αναφορά στη παρουσία της ως τουριστικό προϊόν, αναλύοντας τις κατηγορίες των γενικότερων τουριστικών προϊόντων. Στο τρίτο κεφάλαιο, περιγράφει και συγχρόνως αναλύεται η έννοια του γαστρονομικού τουρισμού. Γίνεται παράλληλη αναφορά στην παρουσία της γαστρονομίας και του τουρισμού στην Ελλάδα, αξιολογώντας τη ελληνική γαστρονομική προσφορά. Παρουσιάζονται, επίσης σε αυτό το κεφάλαιο, και οι περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην περίπτωση της Κρήτης. Στο τέταρτο κεφάλαιο, περιγράφεται το σχέδιο ενσωμάτωσης της γαστρονομίας στο μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού, βασιζόμενοι στο σκοπό, τις προϋποθέσεις και τα κύρια μέρη του σχεδίου, τονίζοντας τον ρόλο της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο ασχοληθήκαμε με τις υποδομές που διαθέτει η Ελλάδα, τα κέντρα για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.el
dc.description.abstractThe significance of tourism to the economic development of Greece is known. In recent years with the rise in living standards, improved ways of travelling, the continuous promotion of tourist destinations and the need of people to escape from daily routines, there is a continuous rise in the demand for tourism. Tourism today is an autonomous phenomenon, synonymous with consumption and leisure. Besides the important sector of economic activity, tourism may be proved a major “employer” because thanks to it large numbers of unemployed people in Greece found a job in this sector, mainly seasonal and underemployed in rural areas of the region though. Most important, however, is the fact that the tourism industry creates jobs where the other sectors of economic activity cannot create. So the development of tourism is not only healthy for the economy but furthermore social objectives are achieved. Apart for jobs, tourism generates income in areas where it grows, providing additional income for residents of these areas. The purpose of this paper is to understand how gastronomic tourism has contributed to general development of tourism. This thesis is divided into two parts, the theoretical and the survey part.It is an effort to make the reader get in acquaintance with alternative forms of tourism, especially gastronomic tourism.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)el
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion)en
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΓαστρονομικός τουρισμός. Η μελέτη περίπτωση της Κρήτης.el
dc.titleGastronomic tourism. Case study of Crete.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚολαΐτη, Ειρήνηel
heal.creatorNameKolaiti, Eirinien
heal.publicationDate2019-03-28
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9053
heal.abstractΗ σημασία του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι γνωστή. Τα τελευταία χρόνια με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, τη βελτίωση των μετακινήσεων, την συνεχή προβολή των τουριστικών προορισμών και την ανάγκη φυγής των ανθρώπων από τα καθημερινά τους προβλήματα, παρατηρείται μια συνεχής άνοδος της προσφοράς και της ζήτησης για τουρισμό. Ο τουρισμός σήμερα αποτελεί ένα αυτοδύναμο φαινόμενο, συνώνυμο της κατανάλωσης και του ελεύθερου χρόνου. Εκτός από σημαντικός κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας, ο τουρισμός μπορεί να είναι και σημαντικός εργοδότης, επειδή χάρη σ’ αυτόν απασχολείται μεγάλος αριθμός ανέργων, κυρίως εποχιακά καθώς και υποαπασχολούμενων σε αγροτικές περιοχές της περιφέρειας. Σημαντικότερο όλων, όμως αποτελεί το γεγονός ότι, ο τουριστικός κλάδος δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, εκεί που οι υπόλοιποι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας αδυνατούν να δημιουργήσουν. Έτσι με την ανάπτυξη του τουρισμού δεν επιτυγχάνονται μόνο οικονομικοί αλλά και κοινωνικοί στόχοι. Εκτός βέβαια από τις θέσεις εργασίας, ο τουρισμός αποφέρει και έσοδα στις περιοχές όπου αναπτύσσεται, προσφέροντας επιπλέον εισόδημα στους κατοίκους των περιοχών αυτών. Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να κατανοήσουμε το πόσο έχει συμβάλει ο γαστρονομικός τουρισμός στην γενικότερη ανάπτυξη του τουρισμού. Η παρούσα πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη, στο θεωρητικό και το ερευνητικό. Αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια γνωριμίας του αναγνώστη με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και κυρίως του γαστρονομικού τουρισμού. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας, θα περιγραφεί η έννοια του τουρισμού στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ο τουρισμός απευθυνόταν στα οικονομικά εύπορα, κοινωνικά στρώματα, τα οποία διέθεταν ελεύθερο χρόνο για να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους. Το μεσογειακό κλίμα, το πλήθος των καταλυμάτων, οι ατελείωτες ακτές και τα χιλιάδες ιστορικά μνημεία όπου θα μπορούσε κάποιος να επισκεφθεί, τοποθετούν την Ελλάδα σε πολύ υψηλή θέση στις προτιμήσεις των τουριστών παγκοσμίως. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα πραγματοποιηθεί μια εισαγωγή στην γαστρονομία, καθώς θα παρουσιαστούν τα βασικότερα σημεία της ιστορίας της ενώ παράλληλα θα γίνει αναφορά στη παρουσία της ως τουριστικό προϊόν, αναλύοντας τις κατηγορίες των γενικότερων τουριστικών προϊόντων. Στο τρίτο κεφάλαιο, περιγράφει και συγχρόνως αναλύεται η έννοια του γαστρονομικού τουρισμού. Γίνεται παράλληλη αναφορά στην παρουσία της γαστρονομίας και του τουρισμού στην Ελλάδα, αξιολογώντας τη ελληνική γαστρονομική προσφορά. Παρουσιάζονται, επίσης σε αυτό το κεφάλαιο, και οι περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην περίπτωση της Κρήτης. Στο τέταρτο κεφάλαιο, περιγράφεται το σχέδιο ενσωμάτωσης της γαστρονομίας στο μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού, βασιζόμενοι στο σκοπό, τις προϋποθέσεις και τα κύρια μέρη του σχεδίου, τονίζοντας τον ρόλο της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο ασχοληθήκαμε με τις υποδομές που διαθέτει η Ελλάδα, τα κέντρα για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.el
heal.abstractThe significance of tourism to the economic development of Greece is known. In recent years with the rise in living standards, improved ways of travelling, the continuous promotion of tourist destinations and the need of people to escape from daily routines, there is a continuous rise in the demand for tourism. Tourism today is an autonomous phenomenon, synonymous with consumption and leisure. Besides the important sector of economic activity, tourism may be proved a major “employer” because thanks to it large numbers of unemployed people in Greece found a job in this sector, mainly seasonal and underemployed in rural areas of the region though. Most important, however, is the fact that the tourism industry creates jobs where the other sectors of economic activity cannot create. So the development of tourism is not only healthy for the economy but furthermore social objectives are achieved. Apart for jobs, tourism generates income in areas where it grows, providing additional income for residents of these areas. The purpose of this paper is to understand how gastronomic tourism has contributed to general development of tourism. This thesis is divided into two parts, the theoretical and the survey part.It is an effort to make the reader get in acquaintance with alternative forms of tourism, especially gastronomic tourism.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)el
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion)en
heal.titleΓαστρονομικός τουρισμός. Η μελέτη περίπτωση της Κρήτης.el
heal.titleGastronomic tourism. Case study of Crete.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordγαστρονομικός τουρισμός, Κρήτηel
heal.keywordgastronomic tourism, Creteen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΑπλαδάς, Γεώργιοςel
heal.advisorNameApladas, Georgiosen
heal.advisorID.emailapladas@staff.teicrete.gr
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States