Εμφάνιση απλής εγγραφής

Evaluation of primary and secondary treated and disinfected wastewater irrigation of tomato and cucumber plants under greenhouse conditions, regarding growth and safety considerations.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠαπαγρηγορίου, Ειρήνηel
dc.creatorPapagrigoriou, Eirinien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:38:47Z
dc.date.available2016-03-15T12:38:47Z
dc.date.issued2008-2-29T14:43:16Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/915
dc.description.abstractΑπό όλες τις ομάδες των φυτών και των δύο ειδών (ντομάτα και αγγούρι), τα καλύτερα αποτελέσματα εκτιμήθηκαν από τις ομάδες που είχαν δεχτεί άρδευση με πρωτοβάθμια υγρά απόβλητα και με το λίπασμα. Τα φυτά των ομάδων αυτών ήταν περισσότερο αναπτυγμένα, ζωηρά, με μεγαλύτερο ύψος, πλούσιο φύλλωμα και με περισσότερη παραγωγή. Τα πρωτοβάθμια υγρά απόβλητα ( Α ομάδα) περιέχουν ικανή ποσότητα οργανικών ουσιών οι οποίες αποτελούν τροφή για τα φυτά και γι αυτό και γι αυτό οι ομάδες αυτές υπερέχουν. Όσο αφορά την ομάδα που δεχόταν άρδευση με τα τριτοβάθμια υγρά απόβλητα (Γ ομάδα), η απόδοση και η ανάπτυξη των φυτών ήταν ακόμα ποιο μικρή από την (Β ομάδα). Αυτό στηρίζεται στο ότι εκτός από την δευτεροβάθμια επεξεργασία που δεχόταν τα υγρά απόβλητα , στην τριτοβάθμια γινόταν και απολύμανση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα παθογόνα μικρόβια με την χλωρίωση. Η απόδοση καθαρισμού των υγρών αποβλήτων έφτανε το 98 %. Τέλος η ομάδα του μάρτυρα όπως αναφέρθηκε είχε τα ποιο χαμηλά αποτελέσματα. Αυτό ήταν αναμενόμενο διότι τα φυτά δεν απορροφούσαν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονταν για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν.el
dc.description.abstractTomato and cucumber seedlings were distributed into ten groups (five for each plant) of 15 plants each. The plants were irrigated with primary treated wastewater (group A), secondary treated wastewater (group B), chlorinated secondary treated wastewater (group C), a fertilizer dilution (group F) and tap water (group M) for ten weeks. The plants were irrigated for a period of ten weeks. During this period and on a weekly basis the height and number of leaves was monitored while at the end the dry weight of leaves/stems and roots for each plant of each group was measured. Based on these growth parameters both types of plant in groups A and F recorded the most significant development compared to the other three groups. The plants irrigated with tap water recorded the smallest development in every case. Plants in groups B and C were similar with a slight (but not significant) superiority for the plants irrigated with secondary treated wastewater, probably due to some phytotoxic effects of residual chloride in the chlorinated wastewater. The presence of nutrients and specifically nitrogen in the various solutions explains the differences satisfactorily. The vegetables grown on the plants of each group were harvested and their surface tissue analysed for total coliforms (TC) and enterococci (EC). Tomatoes grown on the plants of groups A and B recorded the highest values for TC with 505 and 490 cfu/g respectively, whereas for cucumbers those values were 342 and 450 cfu/g respectively. EC were detected on the surface of harvested vegetables from groups A and B, but the small number of cases and their random character cannot support any strong relations between the used wastewater and their presence. The TC values in group C were very low, far lower than those of group F where no EC were found in either group. Irrigation with appropriate disinfected wastewater, even of such high risk cultivations of vegetables eaten raw, should be considered safe to a great extent, as long as chloride is removed to minimise phytotoxic effects. Use of un-disinfected wastewater in such greenhouse cultivations where all safety precautions have been taken in order to prevent any contact of the fruits with the soil or the wastewater, does not prove to be 100 % safe.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑξιολόγηση πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων υγρών αποβλήτων σε καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.el
dc.titleEvaluation of primary and secondary treated and disinfected wastewater irrigation of tomato and cucumber plants under greenhouse conditions, regarding growth and safety considerations.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠαπαγρηγορίου, Ειρήνηel
heal.creatorNamePapagrigoriou, Eirinien
heal.publicationDate2008-2-29T14:43:16Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/915
heal.abstractΑπό όλες τις ομάδες των φυτών και των δύο ειδών (ντομάτα και αγγούρι), τα καλύτερα αποτελέσματα εκτιμήθηκαν από τις ομάδες που είχαν δεχτεί άρδευση με πρωτοβάθμια υγρά απόβλητα και με το λίπασμα. Τα φυτά των ομάδων αυτών ήταν περισσότερο αναπτυγμένα, ζωηρά, με μεγαλύτερο ύψος, πλούσιο φύλλωμα και με περισσότερη παραγωγή. Τα πρωτοβάθμια υγρά απόβλητα ( Α ομάδα) περιέχουν ικανή ποσότητα οργανικών ουσιών οι οποίες αποτελούν τροφή για τα φυτά και γι αυτό και γι αυτό οι ομάδες αυτές υπερέχουν. Όσο αφορά την ομάδα που δεχόταν άρδευση με τα τριτοβάθμια υγρά απόβλητα (Γ ομάδα), η απόδοση και η ανάπτυξη των φυτών ήταν ακόμα ποιο μικρή από την (Β ομάδα). Αυτό στηρίζεται στο ότι εκτός από την δευτεροβάθμια επεξεργασία που δεχόταν τα υγρά απόβλητα , στην τριτοβάθμια γινόταν και απολύμανση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα παθογόνα μικρόβια με την χλωρίωση. Η απόδοση καθαρισμού των υγρών αποβλήτων έφτανε το 98 %. Τέλος η ομάδα του μάρτυρα όπως αναφέρθηκε είχε τα ποιο χαμηλά αποτελέσματα. Αυτό ήταν αναμενόμενο διότι τα φυτά δεν απορροφούσαν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονταν για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν.el
heal.abstractTomato and cucumber seedlings were distributed into ten groups (five for each plant) of 15 plants each. The plants were irrigated with primary treated wastewater (group A), secondary treated wastewater (group B), chlorinated secondary treated wastewater (group C), a fertilizer dilution (group F) and tap water (group M) for ten weeks. The plants were irrigated for a period of ten weeks. During this period and on a weekly basis the height and number of leaves was monitored while at the end the dry weight of leaves/stems and roots for each plant of each group was measured. Based on these growth parameters both types of plant in groups A and F recorded the most significant development compared to the other three groups. The plants irrigated with tap water recorded the smallest development in every case. Plants in groups B and C were similar with a slight (but not significant) superiority for the plants irrigated with secondary treated wastewater, probably due to some phytotoxic effects of residual chloride in the chlorinated wastewater. The presence of nutrients and specifically nitrogen in the various solutions explains the differences satisfactorily. The vegetables grown on the plants of each group were harvested and their surface tissue analysed for total coliforms (TC) and enterococci (EC). Tomatoes grown on the plants of groups A and B recorded the highest values for TC with 505 and 490 cfu/g respectively, whereas for cucumbers those values were 342 and 450 cfu/g respectively. EC were detected on the surface of harvested vegetables from groups A and B, but the small number of cases and their random character cannot support any strong relations between the used wastewater and their presence. The TC values in group C were very low, far lower than those of group F where no EC were found in either group. Irrigation with appropriate disinfected wastewater, even of such high risk cultivations of vegetables eaten raw, should be considered safe to a great extent, as long as chloride is removed to minimise phytotoxic effects. Use of un-disinfected wastewater in such greenhouse cultivations where all safety precautions have been taken in order to prevent any contact of the fruits with the soil or the wastewater, does not prove to be 100 % safe.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΑξιολόγηση πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων υγρών αποβλήτων σε καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.el
heal.titleEvaluation of primary and secondary treated and disinfected wastewater irrigation of tomato and cucumber plants under greenhouse conditions, regarding growth and safety considerations.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordυγρά απόβλητα, οπωροκηπευτικάel
heal.keywordwastewater, fruits and vegetablesen
heal.advisorNameΜανιός, Βασίλειοςel
heal.advisorNameManios, Vasileiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)