Εμφάνιση απλής εγγραφής

Effect of tahini on endothelial function and arterial stiffness after consumption by healthy volunteers.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΣακκέτου, Ελένη Κωνσταντίναel
dc.creatorSakketou, Eleni Konstantinaen
dc.date.accessioned2020-04-01T09:37:37Z
dc.date.available2020-04-01T09:37:37Z
dc.date.issued2020-04-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9311
dc.description.abstractΤο σουσάμι ανήκει στην οικογένεια των Pedaliaceae και κατατάσσεται παγκοσμίως στην ένατη θέση μεταξύ των ελαιούχων σπόρων. Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε έλαιο, πρωτεΐνες και λιγνάνες, όπως η σησαμίνη, η σησαμολίνη και η σησαμόλη. Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β1, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Η ταχίνη ή το ταχίνι είναι μια πάστα από 100 % αποφλοιωμένο, αλεσμένο και ψημένο σουσάμι με παρόμοια σύσταση. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης της κατανάλωσης ταχίνης στη λειτουργικότητα του αγγειακού ενδοθηλίου και στην αρτηριακή σκληρία μεταγευματικά σε υγιείς εθελοντές. Στη μελέτη συμμετείχαν είκοσι υγιείς άνδρες, ηλικίας μεταξύ 20-40 ετών και ΔΜΣ <30 kg/m2. Οι εθελοντές προσήλθαν στο εργαστήριο ύστερα από 12ωρη νηστεία και ακολούθησε αιμοληψία, εκτίμηση της ενδοθηλιο-εξαρτώμενης αγγειοδιαστολής (FMD) και της ταχύτητας αγωγής του σφυγμικού κύματος (PWV). Ακολούθησε κατανάλωση 50 g ταχινής (χρόνος 0) και αιμοληψία σε χρόνους 1, 2, 3 και 4 h μετά από την κατανάλωση του τροφίμου. Στα δείγματα αίματος σε χρόνο 0 πραγματοποιήθηκαν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση υγείας των εθελοντών καθώς και μέτρηση της γλυκόζη πλάσματος για κάθε έναν από τους χρόνους. Στο τέλος της παρέμβασης επαναλήφθηκαν οι μετρήσεις των δεικτών FMD και PWV. Επίσης, στα δείγματα ορού που απομονώθηκαν σε χρόνους 0 και 4 h μετρήθηκε το διακυτταρικό μόριο προσκόλλησης-1. Από τις μετρήσεις των αιματολογικών και βιοχημικών δεικτών επιβεβαιώθηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς. Παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (p=0,010), στις σφίξεις (p=0,002) καθώς και στο FMD (p=0,022) 4 h μετά από την κατανάλωση ταχίνης. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις τιμές γλυκόζης πλάσματος 1, 3 και 4 h μεταγευματικά σε σχέση με τον χρόνο 0. Στους υπόλοιπους δείκτες που μετρήθηκαν δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στο τέλος της παρέμβασης σε σχέση με τον χρόνο 0. Η παρούσα μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση ταχίνης μπορεί να μειώσει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης πλάσματος, να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να βελτιώσει δείκτες ενδοθηλιακής λειτουργίας. Το υπό εξέταση τρόφιμο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υγιεινό σνακ σε αντικατάσταση άλλων σνακ με λιγότερο επιθυμητό προφίλ λιπιδίων.el
dc.description.abstractSesame belongs to the family of Pedaliaceae, ranked globally in the ninth place among oilseeds. Sesame seeds are rich in oil, proteins and lignans, such as sesamin, sesamolin and sesamol. In addition, they have high content of linoleic acid, vitamin E, vitamin B1, phosphorus, iron, magnesium, calcium, manganese, copper and zinc. Tahini is a 100% peeled, ground and roasted sesame paste with similar nutritional value. The purpose of this study was to evaluate the effect of tahini consumption on endothelial function and arterial stiffness in healthy volunteers. Twenty healthy men aged 20-40 years with BMI <30 kg / m2 were included in the study. The volunteers came to the lab after a 12-hour fast and blood samples (time 0) as well as evaluation of endothelial-dependent vasodilation (FMD) and pulse wave velocity (PWV) were performed. Then, the participants consumed 50 g of tahini and blood samples were collected 1, 2, 3 and 4 h after consumption. Hematological and biochemical tests were performed on blood samples at time 0 to assess the health status of the volunteers as well as plasma glucose was measured at each timepoint. At the end of the intervention, measurements of the FMD and PWV indices were repeated.. Also, intercellular adhesion molecule-1 was measured in serum samples at 0 and 4 h. Measurements of hematological and biochemical markers confirmed that all participants were healthy. There was a statistically significant decrease in diastolic blood pressure (p=0.010), pulses (p=0.002) and FMD (p=0.022) 4 h after consumption of tahini. In addition, there were statistically significant differences in plasma glucose values 1, 3, and 4 h postprandially compared to time 0. No changes were observed in the other indices measured at the end of the intervention compared to time 0. This study was the first which showed that consumption of tahini can reduce postprandial plasma glucose levels, lower blood pressure levels and improve endothelial function markers. This food could be a healthy snack in place of other snacks with a less desirable lipid profile.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΕπίδραση της κατανάλωσης ταχίνης στη λειτουργικότητα του αγγειακού ενδοθηλίου και την αρτηριακή σκληρία σε υγιείς εθελοντές.el
dc.titleEffect of tahini on endothelial function and arterial stiffness after consumption by healthy volunteers.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΣακκέτου, Ελένη Κωνσταντίναel
heal.creatorNameSakketou, Eleni Konstantinaen
heal.publicationDate2020-04-01
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9311
heal.abstractΤο σουσάμι ανήκει στην οικογένεια των Pedaliaceae και κατατάσσεται παγκοσμίως στην ένατη θέση μεταξύ των ελαιούχων σπόρων. Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε έλαιο, πρωτεΐνες και λιγνάνες, όπως η σησαμίνη, η σησαμολίνη και η σησαμόλη. Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β1, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Η ταχίνη ή το ταχίνι είναι μια πάστα από 100 % αποφλοιωμένο, αλεσμένο και ψημένο σουσάμι με παρόμοια σύσταση. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης της κατανάλωσης ταχίνης στη λειτουργικότητα του αγγειακού ενδοθηλίου και στην αρτηριακή σκληρία μεταγευματικά σε υγιείς εθελοντές. Στη μελέτη συμμετείχαν είκοσι υγιείς άνδρες, ηλικίας μεταξύ 20-40 ετών και ΔΜΣ <30 kg/m2. Οι εθελοντές προσήλθαν στο εργαστήριο ύστερα από 12ωρη νηστεία και ακολούθησε αιμοληψία, εκτίμηση της ενδοθηλιο-εξαρτώμενης αγγειοδιαστολής (FMD) και της ταχύτητας αγωγής του σφυγμικού κύματος (PWV). Ακολούθησε κατανάλωση 50 g ταχινής (χρόνος 0) και αιμοληψία σε χρόνους 1, 2, 3 και 4 h μετά από την κατανάλωση του τροφίμου. Στα δείγματα αίματος σε χρόνο 0 πραγματοποιήθηκαν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση υγείας των εθελοντών καθώς και μέτρηση της γλυκόζη πλάσματος για κάθε έναν από τους χρόνους. Στο τέλος της παρέμβασης επαναλήφθηκαν οι μετρήσεις των δεικτών FMD και PWV. Επίσης, στα δείγματα ορού που απομονώθηκαν σε χρόνους 0 και 4 h μετρήθηκε το διακυτταρικό μόριο προσκόλλησης-1. Από τις μετρήσεις των αιματολογικών και βιοχημικών δεικτών επιβεβαιώθηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς. Παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (p=0,010), στις σφίξεις (p=0,002) καθώς και στο FMD (p=0,022) 4 h μετά από την κατανάλωση ταχίνης. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις τιμές γλυκόζης πλάσματος 1, 3 και 4 h μεταγευματικά σε σχέση με τον χρόνο 0. Στους υπόλοιπους δείκτες που μετρήθηκαν δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στο τέλος της παρέμβασης σε σχέση με τον χρόνο 0. Η παρούσα μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση ταχίνης μπορεί να μειώσει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης πλάσματος, να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να βελτιώσει δείκτες ενδοθηλιακής λειτουργίας. Το υπό εξέταση τρόφιμο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υγιεινό σνακ σε αντικατάσταση άλλων σνακ με λιγότερο επιθυμητό προφίλ λιπιδίων.el
heal.abstractSesame belongs to the family of Pedaliaceae, ranked globally in the ninth place among oilseeds. Sesame seeds are rich in oil, proteins and lignans, such as sesamin, sesamolin and sesamol. In addition, they have high content of linoleic acid, vitamin E, vitamin B1, phosphorus, iron, magnesium, calcium, manganese, copper and zinc. Tahini is a 100% peeled, ground and roasted sesame paste with similar nutritional value. The purpose of this study was to evaluate the effect of tahini consumption on endothelial function and arterial stiffness in healthy volunteers. Twenty healthy men aged 20-40 years with BMI <30 kg / m2 were included in the study. The volunteers came to the lab after a 12-hour fast and blood samples (time 0) as well as evaluation of endothelial-dependent vasodilation (FMD) and pulse wave velocity (PWV) were performed. Then, the participants consumed 50 g of tahini and blood samples were collected 1, 2, 3 and 4 h after consumption. Hematological and biochemical tests were performed on blood samples at time 0 to assess the health status of the volunteers as well as plasma glucose was measured at each timepoint. At the end of the intervention, measurements of the FMD and PWV indices were repeated.. Also, intercellular adhesion molecule-1 was measured in serum samples at 0 and 4 h. Measurements of hematological and biochemical markers confirmed that all participants were healthy. There was a statistically significant decrease in diastolic blood pressure (p=0.010), pulses (p=0.002) and FMD (p=0.022) 4 h after consumption of tahini. In addition, there were statistically significant differences in plasma glucose values 1, 3, and 4 h postprandially compared to time 0. No changes were observed in the other indices measured at the end of the intervention compared to time 0. This study was the first which showed that consumption of tahini can reduce postprandial plasma glucose levels, lower blood pressure levels and improve endothelial function markers. This food could be a healthy snack in place of other snacks with a less desirable lipid profile.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΕπίδραση της κατανάλωσης ταχίνης στη λειτουργικότητα του αγγειακού ενδοθηλίου και την αρτηριακή σκληρία σε υγιείς εθελοντές.el
heal.titleEffect of tahini on endothelial function and arterial stiffness after consumption by healthy volunteers.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordταχίνι, σουσάμι, ενδοθηλιακή λειτουργία, αρτηριακή σκληρία, αρτηριακή πίεση, γλυκόζη.el
heal.keywordtahini, sesame, endothelial function, arterial stiffness, blood pressure, glucose.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΚανέλλος, Παναγιώτηςel
heal.advisorNameKanellos, Panagiotisen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής