Εμφάνιση απλής εγγραφής

Eating behaviors and Mediterranean lifestyle at students of nutrition and dietetics.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΦαγογένης, Άγγελοςel
dc.creatorFagogenis, Angelosen
dc.date.accessioned2020-06-18T08:58:13Z
dc.date.available2020-06-18T08:58:13Z
dc.date.issued2020-06-18
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9525
dc.description.abstractΗ διατροφική συμπεριφορά είναι o συνδυασμός διάφορων μεταβλητών, που συντελούν στην απόφαση του ατόμου για την ποιότητα, την ποσότητα και το είδος του φαγητού που θα καταναλώσει και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Η μελέτη των διατροφικών συμπεριφορών και του επιπολασμού τους μπορεί να φανεί χρήσιμη στη κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και υγείας, καθώς και στο σχεδιασμό στρατηγικών για την αντιμετώπιση των διατροφικών ζητημάτων που απασχολούν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η παχυσαρκία. Μια κρίσιμη περίοδος για την διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών είναι κατά τη φοίτηση σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η μετάβαση από την εφηβεία στη ενήλικη ζωή και η απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον, καθιστούν για πρώτη φορά κάποιον αποκλειστικά υπεύθυνο για τις διατροφικές του επιλογές. Παρά την ευρεία αναγνώριση των ευεργετικών επιδράσεων της Μεσογειακής διατροφής για τον οργανισμό, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση απομάκρυνσης από αυτά το πρότυπα, και η υιοθέτηση ενός πιο δυτικοποιημένου προτύπου διατροφής. Οι φοιτητές σχολών που σχετίζονται με την διατροφή, θεωρούνται ως ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν διαταραχες στη διατροφική τους συμπεριφορά, χωρίς να μπορεί να αποσαφηνιστεί αν αυτό προκύπτει από την επαφή τους με το πρόγραμμα σπουδών και τις προσωπικές τους εμπειρίες ή απο την πεποιθηση ότι η εμφάνιση τους προδιαθέτει την επιτυχία τους σε επαγγελματικό επίπεδο. Η διερεύνηση της σχέσης Διατροφικής συμπεριφοράς και του βαθμού προσκόλλησης στον Μεσογειακό τρόπο ζωής των φοιτητών του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, και αν επηρεάζεται από το έτος φοίτησης και το φύλο. Στην παρούσα συγχρονική μελέτη συμμετείχαν 100 φοιτητές Διατροφής και Διαιτολογίας, 72 γυναίκες και 28 άνδρες. Η προσκόλληση στον Μεσογειακό τρόπο ζωής εκτιμήθηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου MedLife Index και η Διατροφική συμπεριφορά με το ερωτηματολόγιο TFEQ-R18(Three Factors Eating Questionnaire – R18). Επίσης, δόθηκε προς συμπλήρωση ένα κατάλληλα διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο που αφορούσε τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά τους. Τέλος, μετρήθηκε το σωματικό βάρος και το ύψος τους. Ο βαθμός συμμόρφωσης στο Μεσογειακό τρόπο ζωής βρέθηκε πως συσχετίζεται στατιστικώς σημαντικά με την πτυχή της Νοητικής συγκράτησης τροφής. Πιο2 συγκεκριμένα βρέθηκε στατιστικώς σημαντική αρνητική συσχέτιση της συγκεκριμένης πτυχής της Διατροφικής συμπεριφοράς με την συνολική βαθμολογία της συμμόρφωσης στο Μεσογειακό τρόπο ζωής με (p=0,001), αλλά και με τις υποκλίμακες της κατανάλωσης τροφίμων της Μεσογειακής Διατροφής (p=0.001) και την υποκλίμακα των Μεσογειακών διατροφικών συνηθειών. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε πως άτομα με μεγαλύτερη βαθμολογία Νοητικής συγκράτησης τροφής είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στην συνολική βαθμολογία της προσκόλλησης στον Μεσογειακό τρόπο ζωής, καθώς και στην υποκλίμακα της κατανάλωσης τροφίμων της Μεσογειακής διατροφής και των Μεσογειακών διατροφικών συνηθειών. Επιπλέον, φάνηκε πως υπάρχει συσχέτιση της πτυχής του Συναισθηματικού φαγητού με το φύλο (p=0,008), με τους άνδρες να δείχνουν πως είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, χωρίς να μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα καθώς ο αριθμός των αντρών που συμμετείχε στην έρευνα είναι πολύ μικρός.el
dc.description.abstractEating behavior is the combination of different variables, that contribute to the decision of a person, about the quality, quantity and the kind of food he consumes and is affected by various factors. The study of Eating behaviors and its prevalence can be useful to the understanding of the association between nutrition and health, as well as the design of strategies against nutritional issues, such as obesity. A crucial period for the configuration of eating habits is the period studying in the university. The transition from puberty to adult life and the departure from the family environment, make someone for the first time in his life responsible for his own eating choices. Despite the recognition of the health benefits of the Mediterranean diet, in recent years there is a tendency of abandonment of that dietary pattern, and adoption of more westernized eating patterns. Students that study nutrition are considered as a group of high risk for disturbed eating behaviors. This cannot be clarified as a result of their attendance of the curriculum and personal experiences or from the belief that a certain appearance could guaranty the success in this profession. Aim: The investigation of Eating behavior and adherence of the Mediterranean lifestyle among students of the department of Nutrition and Dietetics, and if it’s related with the years of study and gender. In this cross-sectional study participated 100 students, 72 women and 28 men. The adherence to the Mediterranean lifestyle evaluated by the use of MedLife Index Questionnaire and Eating behavior by the use of TFEQ-R18 (Three Factors Eating Questionnaire – R18). Furthermore, the participants provided with properly designed questionnaire on socio-demographics traits. Body weights and height are also measured. The total score of Mediterranean lifestyle was related to Cognitive eating. In particular, statistically important negative association between this aspect of Eating behavior with the total score of the Mediterranean lifestyle (p=0,001), and also with the subscales of Mediterranean food consumption (p=0.001) and the Mediterranean eating habits (p=0.02). Αnalysis of the results revealed that people with high score of Cognitive eating had lower score of adherence to Mediterranean lifestyle, as well as on the subscales of Mediterranean food consumption and Mediterranean eating habits. Moreover, Emotional eating was associated with gender (p=0.008), with men being more prone of to this behavior, without4 clear conclusions can be drawn because the number of male participants in the study was very low. Adherence to the Mediterranean lifestyle was associated with aspect of Eating behavior, the Cognitive eating.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΔιατροφικές συμπεριφορές και μεσογειακός τρόπος ζωής φοιτητών Διατροφής και Διαιτολογίας.el
dc.titleEating behaviors and Mediterranean lifestyle at students of nutrition and dietetics.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΦαγογένης, Άγγελοςel
heal.creatorNameFagogenis, Angelosen
heal.publicationDate2020-06-18
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9525
heal.abstractΗ διατροφική συμπεριφορά είναι o συνδυασμός διάφορων μεταβλητών, που συντελούν στην απόφαση του ατόμου για την ποιότητα, την ποσότητα και το είδος του φαγητού που θα καταναλώσει και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Η μελέτη των διατροφικών συμπεριφορών και του επιπολασμού τους μπορεί να φανεί χρήσιμη στη κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και υγείας, καθώς και στο σχεδιασμό στρατηγικών για την αντιμετώπιση των διατροφικών ζητημάτων που απασχολούν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η παχυσαρκία. Μια κρίσιμη περίοδος για την διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών είναι κατά τη φοίτηση σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η μετάβαση από την εφηβεία στη ενήλικη ζωή και η απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον, καθιστούν για πρώτη φορά κάποιον αποκλειστικά υπεύθυνο για τις διατροφικές του επιλογές. Παρά την ευρεία αναγνώριση των ευεργετικών επιδράσεων της Μεσογειακής διατροφής για τον οργανισμό, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση απομάκρυνσης από αυτά το πρότυπα, και η υιοθέτηση ενός πιο δυτικοποιημένου προτύπου διατροφής. Οι φοιτητές σχολών που σχετίζονται με την διατροφή, θεωρούνται ως ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν διαταραχες στη διατροφική τους συμπεριφορά, χωρίς να μπορεί να αποσαφηνιστεί αν αυτό προκύπτει από την επαφή τους με το πρόγραμμα σπουδών και τις προσωπικές τους εμπειρίες ή απο την πεποιθηση ότι η εμφάνιση τους προδιαθέτει την επιτυχία τους σε επαγγελματικό επίπεδο. Η διερεύνηση της σχέσης Διατροφικής συμπεριφοράς και του βαθμού προσκόλλησης στον Μεσογειακό τρόπο ζωής των φοιτητών του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, και αν επηρεάζεται από το έτος φοίτησης και το φύλο. Στην παρούσα συγχρονική μελέτη συμμετείχαν 100 φοιτητές Διατροφής και Διαιτολογίας, 72 γυναίκες και 28 άνδρες. Η προσκόλληση στον Μεσογειακό τρόπο ζωής εκτιμήθηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου MedLife Index και η Διατροφική συμπεριφορά με το ερωτηματολόγιο TFEQ-R18(Three Factors Eating Questionnaire – R18). Επίσης, δόθηκε προς συμπλήρωση ένα κατάλληλα διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο που αφορούσε τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά τους. Τέλος, μετρήθηκε το σωματικό βάρος και το ύψος τους. Ο βαθμός συμμόρφωσης στο Μεσογειακό τρόπο ζωής βρέθηκε πως συσχετίζεται στατιστικώς σημαντικά με την πτυχή της Νοητικής συγκράτησης τροφής. Πιο2 συγκεκριμένα βρέθηκε στατιστικώς σημαντική αρνητική συσχέτιση της συγκεκριμένης πτυχής της Διατροφικής συμπεριφοράς με την συνολική βαθμολογία της συμμόρφωσης στο Μεσογειακό τρόπο ζωής με (p=0,001), αλλά και με τις υποκλίμακες της κατανάλωσης τροφίμων της Μεσογειακής Διατροφής (p=0.001) και την υποκλίμακα των Μεσογειακών διατροφικών συνηθειών. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε πως άτομα με μεγαλύτερη βαθμολογία Νοητικής συγκράτησης τροφής είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στην συνολική βαθμολογία της προσκόλλησης στον Μεσογειακό τρόπο ζωής, καθώς και στην υποκλίμακα της κατανάλωσης τροφίμων της Μεσογειακής διατροφής και των Μεσογειακών διατροφικών συνηθειών. Επιπλέον, φάνηκε πως υπάρχει συσχέτιση της πτυχής του Συναισθηματικού φαγητού με το φύλο (p=0,008), με τους άνδρες να δείχνουν πως είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, χωρίς να μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα καθώς ο αριθμός των αντρών που συμμετείχε στην έρευνα είναι πολύ μικρός.el
heal.abstractEating behavior is the combination of different variables, that contribute to the decision of a person, about the quality, quantity and the kind of food he consumes and is affected by various factors. The study of Eating behaviors and its prevalence can be useful to the understanding of the association between nutrition and health, as well as the design of strategies against nutritional issues, such as obesity. A crucial period for the configuration of eating habits is the period studying in the university. The transition from puberty to adult life and the departure from the family environment, make someone for the first time in his life responsible for his own eating choices. Despite the recognition of the health benefits of the Mediterranean diet, in recent years there is a tendency of abandonment of that dietary pattern, and adoption of more westernized eating patterns. Students that study nutrition are considered as a group of high risk for disturbed eating behaviors. This cannot be clarified as a result of their attendance of the curriculum and personal experiences or from the belief that a certain appearance could guaranty the success in this profession. Aim: The investigation of Eating behavior and adherence of the Mediterranean lifestyle among students of the department of Nutrition and Dietetics, and if it’s related with the years of study and gender. In this cross-sectional study participated 100 students, 72 women and 28 men. The adherence to the Mediterranean lifestyle evaluated by the use of MedLife Index Questionnaire and Eating behavior by the use of TFEQ-R18 (Three Factors Eating Questionnaire – R18). Furthermore, the participants provided with properly designed questionnaire on socio-demographics traits. Body weights and height are also measured. The total score of Mediterranean lifestyle was related to Cognitive eating. In particular, statistically important negative association between this aspect of Eating behavior with the total score of the Mediterranean lifestyle (p=0,001), and also with the subscales of Mediterranean food consumption (p=0.001) and the Mediterranean eating habits (p=0.02). Αnalysis of the results revealed that people with high score of Cognitive eating had lower score of adherence to Mediterranean lifestyle, as well as on the subscales of Mediterranean food consumption and Mediterranean eating habits. Moreover, Emotional eating was associated with gender (p=0.008), with men being more prone of to this behavior, without4 clear conclusions can be drawn because the number of male participants in the study was very low. Adherence to the Mediterranean lifestyle was associated with aspect of Eating behavior, the Cognitive eating.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΔιατροφικές συμπεριφορές και μεσογειακός τρόπος ζωής φοιτητών Διατροφής και Διαιτολογίας.el
heal.titleEating behaviors and Mediterranean lifestyle at students of nutrition and dietetics.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδιατροφική συμπεριφορά, μεσογειακή διατροφή, μεσογειακός τρόπος ζωής, φοιτητές και διατροφή.el
heal.keywordeating behavior, mediterranean diet, mediterranean lifestyle, students and nutrition.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΧαρωνιτάκη, Αικατερίνηel
heal.advisorNameCharonitaki, Aikaterinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής