heal.creatorName | Μεταξάς, Χάρης | el |
heal.creatorName | Metaxas, Charis | en |
heal.publicationDate | 2021-07-20 | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/9974 | |
heal.abstract | Στα πλαίσια της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας στις χώρες της ευρωπαϊκής
ένωσης, η ευρωπαϊκή επιτροπή, στις 25 Μαρτίου 2021 παρουσίασε το νέο σχέδιο
δράσης. Απώτερος σκοπός ή ενδυνάμωση της παραγωγής και κατανάλωσης των
οργανικών προϊόντων ανά χώρα. Ο βασικός στόχος που τέθηκε είναι οι βιολογικές
καλλιέργειες να καλύπτουν το 25% των συνολικών υπό καλλιέργεια εκτάσεων έως το
2030. Το σχέδιο δράσης διαρθρώνεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες. Τόνωση της
κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και βελτίωση της βιωσιμότητας. Η αύξηση της
κατανάλωσης θα έχει απόρροια την ενθάρρυνση των παραγωγών να μεταβούν από
τις συμβατικές καλλιέργειες στις βιολογικές, αυξάνοντας τη κερδοφορία τους, και τη
βιωσιμότητά τους απολαμβάνοντας υψηλότερες τιμές.
Είναι μείζονος σημασίας να κατανοηθεί η τάση των Ελλήνων καταναλωτών ως προς
τα οργανικά αγροτροφικά προϊόντα προκειμένου να σχηματιστεί η πρώτη εικόνα για
το μέλλον της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Βασικοί στόχοι της έρευνας είναι να
αποτυπώσει τη παρούσα κατάσταση στην Ελληνική βιολογική αγορά, να ερευνήσει
τη πρόθεση των Ελλήνων καταναλωτών για μελλοντικές αγορές οργανικών
αγροτροφικών προϊόντων αλλά και τη πρόθεσή τους να πληρώσουν ακριβότερα
τέτοιου είδους προϊόντα, συγκρινόμενα με τα συμβατικά. Ιδανικά να βρεθούν
συσχετίσεις των δημογραφικών στοιχείων των καταναλωτών με τα παραπάνω
ερωτήματα.
Για την διεξαγωγή της παρούσας έρευνας συντάχθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο,
το οποίο στάλθηκε σε μόνιμους κατοίκους τριών αστικών κέντρων της χώρας, της
Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης. Συλλέχθηκαν 254 πλήρως
συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι σήμερα οι
Έλληνες καταναλωτές είναι πιο κοντά στα πράσινα αγροτροφικά προϊόντα από ποτέ,
αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όσο και οι καταναλωτές στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη.
Η ανάλυση συσχετίσεων επίσης δείχνει την ενισχυμένη πρόθεση κάποιων ομάδων
(π.χ. έγγαμων καταναλωτών) να πληρώσουν ακριβότερα για την αγορά βιολογικών
προϊόντων έναντι των συμβατικών. | el |
heal.abstract | In the context of development of organic farming in the countries of European Union,
on 25th of March of the present year, the European Commission the new action plan
presented. The main goal is to enforce the production and consumption of organic
products in each country of which EU consists of. It is highly believed that the new
action plan will boost up the organic farming to reach the 25% of the total area under
cultivation by 2030 in the European zone. The action plan consists of three main axes.
Stimulating consumption, increasing production, and improving sustainability. Due to
the consumption increasing, the producers will be encouraged to switch from
conventional crops, to organic, enjoying higher ratios of profitability, increasing their
viability, by selling the organic products at higher prices.
In order to form the first impression of the future of the organic farming in Greece, it
is major of importance to comprehend the attitude of Greeks consumers towards
organic products. The main objectives of the research are to imprint the present
situation in the Greek organic market, to investigate the intention of the Greek
consumers for future purchases and additionally their intention to pay higher prices
for such products, compared to conventional ones. Ideally the intention is to discover
any correlations that might exist among the demographics and the previous
questions.
For the needs of the present research, an electronic questionnaire was formed, which
was sent to residents of three urban centers of Greece, Athens, Thessaloniki, and
Heraklion of Crete. 254 fully completed questionnaires were collected. According to
the results Greek consumers are closer than ever before to green products, but they
did not score such as the consumers of the most European countries. Additionally,
the correlation analysis indicated the enhanced intention of some groups (e.g.,
married consumers) to pay higher prices for organic product against the convectional
ones. | en |
heal.language | Ελληνικά | el |
heal.language | Greek | en |
heal.academicPublisher | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΔΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση για Μηχανικούς | el |
heal.academicPublisher | H.M.U., MSc in MBA for Engineers | en |
heal.title | Η στάση των καταναλωτών απέναντι στα βιολογικά αγροτροφικά προϊόντα. | el |
heal.title | Consumers attitude towards edible organic agricultural products. | en |
heal.type | Μεταπτυχιακή Διατριβή | el |
heal.type | Master thesis | en |
heal.keyword | συμπεριφορά καταναλωτή, αγροτικό προϊόν, βιολογικό προϊόν | el |
heal.keyword | consumer behavior, agricultural product, organic product | en |
heal.access | free | el |
heal.advisorName | Κουργιαντάκης, Μάρκος | el |
heal.advisorName | Kourgiantakis, Markos | en |
heal.academicPublisherID | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο | el |
heal.academicPublisherID | Η.Μ.U Hellenic Mediterranean University | en |
heal.fullTextAvailability | true | el |
tcd.distinguished | false | el |
tcd.survey | false | el |