• Eκτίμηση θρέψης κιρρωτικού ασθενή

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χριστοδουλάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος; Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-05-06
    Εισαγωγή: οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος βρίσκονται συνήθως σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο εξαιτίας της ασθένειας, άρα και σε επίφοβη διατροφική κατάσταση ή κακή θρέψη. Σκοπός: να εκτιμηθεί η κατάσταση θρέψης ασθενών ...
  • Αξιολόγηση διατροφικής παρέμβασης σε εφήβους ηλικίας 13-18 ετών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζαφείρα, Γεωργία; Τυμπακιανάκη, Χάρις; Χατζημανώλη, Φλώρα-Παντελία
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος, η οποία ξεκινάει με την ήβη και φτάνει μέχρι την ενηλικίωση, όπου και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη-ωρίμανση του οργανισμού (αρχίζει περίπου στα 10,5 – 11 χρόνια και τελειώνει σταδιακά ...
  • Αξιολόγηση και παρέμβαση στη γνώση για τη διατροφική ετικέτα σε δείγμα εφήβων

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσοβίλης, Γεώργιος-Ερμής; Χανιώτη, Ελένη; Χατζησάββα, Ειρήνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική; Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-05-31
    Ως διατροφική ετικέτα ορίζεται η παροχή πληροφοριών στο πίσω ή και στο μπροστινό μέρος μιας συσκευασίας σχετικά με την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε θρεπτικά συστατικά. Η διατροφική επισήμανση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ...
  • Αξιολόγηση της γνώσης για τον σακχαρώδη διαβήτη, των δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας και των διατροφικών συνήθειων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στα Χανιά.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπροκαλάκη, Μαρία; Σωμηρά, Γεωργία; Somira, Georgia
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-02-12
    Η αξιολόγηση της γνώσης, των δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας και των διατροφικών συνηθειών σε Έλληνες ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 70 ενήλικα άτομα (43 άντρες και 27 γυναίκες). ...
  • Αξιολόγηση της πρόσληψης νατρίου σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς και συσχέτιση των επιπτώσεών της με το οιδηματικό τους βάρος μετά από παρέμβαση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκίκα, Ιωάννα; Χάλαρη, Άννα-Βαρβάρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική; Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-06-2012
    ΣΚΟΠΟΣ: Η παρούσα εργασία αφορά στη μελέτη της επίδρασης της πρόσληψης Νατρίου στο οιδηματικό βάρος ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η μελέτη διενεργήθηκε στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε 16 ανουρικούς νεφροπαθείς και ...
  • Διαταραχές πρόσληψης τροφής στη σύγχρονη κοινωνία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αραϊτζόγλου, Ουρανία
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Το θέμα αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (Δ.Π.Τ.) στη σύγχρονη κοινωνία. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι σοβαρές ψυχιατρικές ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή του ατόμου ...
  • Διατροφή και καρκίνος του πνεύμονα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μανωλής, Φίλιππος
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Κανέλλος, Παναγιώτης
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-03-31
    Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια χρόνια κατάσταση, που συνοδεύεται από προβλήματα, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στα σωματικά προβλήματα που εμφανίζονται και τη σχέση τους με ...
  • Διατροφή και μεταμόσχευση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χατζήρη, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 07-05-2008
    Η μεταμόσχευση υγιών οργάνων και ιστών σε αντικατάσταση νοσούντων αποτελεί ολοένα αυξανόμενη αποτελεσματική και συνηθισμένη θεραπεία. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ανοσοκαταστολή έχει μειώσει δραστικά την απόρριψη των ...
  • Διατροφή κατά την κύηση γυναικών 19-40 ετών και συσχέτιση της με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μενελάου, Βαρβάρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Αρκετοί ερευνητές, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη διατροφή της εγκύου, τα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά, τη φυσική δραστηριότητα και την πιθανή συσχέτιση τους με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού. ...
  • Διατροφικές απαιτήσεις σε αθλητές/τριες κολύμβησης προαγωνιστικών κατηγοριών 10-11-12 ετών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τράνακας, Βασίλειος
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-10-2010
    Σκοπός της έρευνας ήταν η αξιολόγηση της πρόσληψης ενέργειας, μακρο-μικροθρεπτικών και υγρών σε κολυμβητές/ τριες προαγωνιστικής κατηγορίας 11 και 12 ετών κατά την περίοδο προετοιμασίας.
  • Διατροφικές συνήθειες χορτοφάγων, 18 – 65 ετών, μελών του σωματίου «Επιστήμη της ψυχής» στην περιοχή της Αθήνας, περιόδου 2005.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καβταρατζέ, Μάγια; Καρνάρου, Αγγελική
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Εισαγωγή: Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής, ο οποίος βασίζεται στα προϊόντα του φυτικού βασιλείου, με ή χωρίς τη χρήση αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες χορτοφάγων που χωρίζονται ...
  • Διατροφική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και η συμβολή του διαιτολόγου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καλύβα, Ρόζα-Μαρία; Κουρούπη, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Ο σακχαρώδης διαβήτης απασχολεί την ιατρική κοινότητα εδώ και 3500 χρόνια. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι (γνωστός και ως ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης) οφείλεται στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος ...
  • Διατροφική αξιολόγηση και αξιολόγηση της ανάπτυξης σε παιδιά με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υπόκεινται σε περιτοναϊκή διάλυση και αιμοκάθαρση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πανταβός, Αθανάσιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 13-03-2013
    Εισαγωγή: Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μια ασθένεια που πλήττει όλες τις ηλικίες. Τα παιδία είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία που χρειάζονται ιδιαίτερη διατροφική και ιατρική αντιμετώπιση, καθώς πρόκειται να αντιμετωπίσουν ...
  • Διατροφική εκτίμηση νεφροπαθών τελικού σταδίου: Συγκεντρώσεις αδιπονεκτίνης και λεπτίνης και συσχέτιση τους με ανθρωπομετρική εκτίμηση της σύστασης σώματος των ασθενών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καναβού, Μελπωμένη; Χατζηγεωργίου, Μαγδαληνή-Σεβαστή
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-10-2008
    Η λειτουργία των νεφρών επηρεάζει τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των αδιποκινών λεπτίνης και αδιπονεκτίνης. Τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης που εμφανίζουν οι ασθενείς με ΤΣΧΝΑ, συνδέονται με τις αλλαγές στη σύσταση σώματος και με ...
  • Διατροφική παρέμβαση σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στο Νοσοκομείο Σητείας

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βασαρμίδη, Ερωφίλη
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-05-24
    Εισαγωγή: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μία χρόνια ασθένεια αλλά ταυτόχρονα κι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας γι' αυτό και η μελέτη του αναδεικνύεται αποφασιστικής σημασίας. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ...
  • Διατροφική συμβουλευτική σε παχύσαρκα παιδιά και εφήβους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ορφανού, Ειρήνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους. Το γεγονός αυτό έχει προσανατολίσει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας στην αναζήτηση αποτελεσματικών ...
  • Διατροφογενετική και παχυσαρκία (με έμφαση στην παιδική παχυσαρκία)

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δαριβάκης, Εμμανουήλ
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Γκούσκου, Καλλιόπη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-06-01
    Πολλές ασθένειες και διαταραχές σχετίζονται με την κακή διατροφή με την έννοια της έλλειψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, της ανισσόροπης κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών, ή ακόμα και τις τοξικές συγκεντρώσεις ...
  • Διατροφολογική αξιολόγηση παραδοσιακών γευμάτων στην ανατολική Κρήτη

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κόνη, Λιλιάνα; Μερκούρη, Κρισέλντα; Παγώνη, Ναταλία
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Ψαρουδάκη, Αντωνέλλα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-05-20
    Σκοπός της τρέχουσας μελέτης είναι να συλλέξουμε διατροφικές πληροφορίες, σχετικά με τη διατροφή στην ανατολική Κρήτη και να τις αναλύσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε αναδείξουμε τη διατροφική αξία της Κρητικής κουζίνας. ...
  • Διερεύνηση προδιάθεσης ανάπτυξης διαταραχών πρόσληψης τροφής σε άτομα ηλικίας 14-22 ετών στις περιοχές Δράμα και Τρίκαλα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπεζουργιάννη, Ηρώ; Σακώλη, Ιωάννα-Ζωή
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Το θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι η Διερεύνηση Προδιάθεσης Ανάπτυξης Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (Δ.Π.Τ.) Σε άτομα Ηλικίας 14-22 Ετών. Η διαταραχές πρόσληψης τροφής ή διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς είναι ...
  • Εκτίμηση δεικτών θρέψης και αξιολόγηση της ποιότητας ζωής ασθενών που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση εντός δυο χρόνων

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αλεξιάδη - Σμυρνιωτάκη, Ήλια
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-07-14
    Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μία ασθένεια η οποία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και χαρακτηρίζεται συνήθως από μία ασυμπτωματική περίοδο η οποία είναι δύσκολο να ανιχνευτεί. Η μελέτη ...