• Διατροφικές γνώσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας με θέμα τη διατροφή

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σιαμίδη, Παρθένα; Στεφανουδάκη, Σοφία; Μαρκουλάκη, Χρυσή
    Επιβλέπων καθηγητής: Κοϊνάκη, Στέλλα; Τράνακας, Βασίλειος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-04-04
    Η διατροφική εκπαίδευση μέσω εφαρμογής Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας (Π.Α.Υ.) στα σχολεία, αποτελεί μία προσπάθεια πληροφόρησης για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και αντιμετώπισης του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας. ...
  • Διατροφικές συνήθειες εγκύων γυναικών και συσχετισμός τους με τη μεσογειακή διατροφή, σε πληθυσμό του Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Συλιγάρδου, Ειρήνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τόσο σημαντικός για τις έγκυες γυναίκες, όσο και για τα βρέφη-παιδιά. Συγκεκριμένα, για τις μητέρες που ακολούθησαν ένα Μεσογειακού τύπου διατροφικό ...
  • Διατροφικές συνήθειες της γενιάς των 700 ευρώ σε πληθυσμό της Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ανδρέου, Ηλία Μαριέλλα; Πατσαλίδου, Χρύσω
    Επιβλέπων καθηγητής: Μπορμπουδάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-07-2014
    Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη των διατροφικών συνηθειών πληθυσμού της Κρήτης και η συγκριτική ανάλυση των διατροφικών συνηθειών ατόμων που ανήκουν σε ομάδα χαμηλού οικονομικού επιπέδου (κάτω από 700 ...
  • Διατροφική παρέμβαση σε ασθενείς με ΣΔ2 και λιπώδη διήθηση ήπατος: αξιολόγηση γλυκαιμίας και ηπατικής λειτουργίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καρβούνης, Δημήτριος; Μυλωνάκος, Δημήτριος
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 08-02-2016
    Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι σήμερα μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως. Στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) περιλαμβάνονται δύο καταστάσεις: η μη αλκοολική ηπατοστεάτωση ...
  • Εκτίμηση θρέψης ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ιωάννου, Θεοδωρούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-09-2015
    Εισαγωγή: Οι ασθενείς με διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν μερικές ιδιαιτερότητες σχετικά με τη διαιτητική τους αντιμετώπιση. Οι ιδιαιτερότητες αυτές μπορεί να οφείλονται τόσο στην ίδια τη νόσο όσο και στη ...
  • Η επίδραση της ενασχόλησης με τον αθλητισμό στις διατροφικές συνήθειες μαθητών/τριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζιώγα, Κωνσταντίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος; Κωστάκη, Άννα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-06-16
    Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι στην Ελλάδα, ακολουθούν ένα μοντέλο ζωής δυτικού τύπου το οποίο χαρακτηρίζεται από, κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, με δυσάρεστες συνέπειες ...
  • Μέθοδοι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Σύγκριση δίαιτας βασισμένη σε φαρμακευτική αγωγή και δίαιτα βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τζαγκαράκη, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 19-02-2015
    Η παχυσαρκία σήμερα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα για τις προηγμένες κοινωνίες. Πολλοί παράγοντες φαίνεται οτι συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται και πολλοί τύποι θεραπείας ...
  • Ποιότητα ζωής και διατροφικές συνήθειες ανέργου πληθυσμού. Συγκριτική μελέτη: Αθήνα-Χαλκίδα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γερακίτη, Λουκία; Στουπή, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Μπορμπουδάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Σκοπός της παρούσας ερευνητικής πτυχιακής μελέτης είναι η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής και διατροφής ανέργων που διαμένουν στην Αθήνα και τη Χαλκίδα και η διερεύνηση πιθανών διαφορών μεταξύ Αθήνας και Χαλκίδας. Επιπρόσθετος ...
  • Συμμόρφωση εγκύων με τη Μεσογειακή διατροφή: Έρευνα σε πληθυσμό της Αθήνας και σύγκριση με πληθυσμό Ηρακλείου Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γεωργαλή, Σπυριδούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Καλλιόπη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο αναφέρεται στη διατροφή που ακολουθούσαν οι λαοί της Μεσογείου τη δεκαετία του 1960 οι οποίοι είχαν κοινές διατροφικές συνήθειες. Το Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο (ή αλλιώς Μεσογειακή ...
  • Συσχέτιση διατροφικών γνώσεων και συμμόρφωσης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής σε επαγγελματίες υγείας και υγιή πληθυσμό.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Βαρδάκη, Ιωάννα-Αικατερίνη; Βολυράκη, Αναστασία; Νταλάκου, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Καρτσωνάκη, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-06-29
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια ...
  • Συσχέτιση μεσογειακής διατροφής και οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου: μελέτη ασθενών - μαρτύρων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κάππου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2014
    Εισαγωγή. Τα καρδιαγγειακά νοσήµατα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγµένες χώρες και συνεχώς ανερχόµενη αιτία στις αναπτυσσόµενες, παγκοσµίως. Οι Έλληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήµατα ...
  • Συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή και δεικτών εξέλιξης της νόσου σε δείγμα ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην Κέρκυρα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γιακέ, Ελεονώρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 11-09-2015
    Βασική παράμετρος στην υγεία των ασθενών με Διαβήτη τύπου 2 είναι η διατροφή. Η συμμόρφωση σε υγιή διατροφικά πρότυπα φαίνεται να δυσκολεύει ιδιαιτέρως τους ασθενείς. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς ακολουθούν άστατη ...
  • Συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφής και της διατροφικής γνώσης στους εργαζόμενους του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μητσιγιώργη, Στυλιανή; Τσάτσαρη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική; Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Εισαγωγή: Παρά τη χρήση της διατροφικής εκπαίδευσης ως μέσο βελτίωσης της διατροφής, πολλές μελέτες απέτυχαν να δείξουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διατροφικής γνώσης και συμπεριφοράς. Το υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας στον ...
  • Τι είναι η κρητική δίαιτα και σε τι διαφέρει από τη μεσογειακή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μανωλαράκη, Μαρίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Η Κρητική διατροφή αποτελεί αρχαιότατο αγαθό το οποίο κατακτήθηκε διαμέσου των αιώνων και αφού οι Κρητικοί χρησιμοποίησαν στο έπακρο τις διατροφικές πηγές οι οποίες βρίσκονταν σε αφθονία στο νησί τους. Στη σημερινή εποχή ...