• Ο ρόλος της αυτοεκτίμησης στην εμφάνιση της ψυχογενούς ανορεξίας σε εφήβους ηλικίας 15-18 ετών. Η επίδραση της οικογένειας, της κοινωνίας και των Μ.Μ.Ε..

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κυριάκου, Σόφη; Νικοδήμου, Μαρία; Πουκή, Ευαγγελία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται πολλά περιστατικά με Διαταραχές στην Πρόσληψη Τροφής. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός, κυρίως γυναικών, που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα στη συμπεριφορά τους σχετικά με το φαγητό. Ένα ...
  • Ο ρόλος της Ντοπαμίνης όσον αφορά τις διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων των ατόμων με νόσο Πάρκινσον.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μετούση, Ίσα; Νιάος, Εμμανουήλ; Πολυχρόνου, Κωνσταντίνος
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-24
    Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από μια απορρύθμιση των συνηθισμένων επιπέδων ντοπαμίνης λόγω της λήψης ντοπαμινεργικής αγωγής, κάτι που συνεπάγεται μια μειωμένη ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων από μέρους του ασθενούς. ...
  • Ο σχολικός εκφοβισμός και διατροφική συμπεριφορά.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αδαμίδης, Νικόλαος; Κουκάκης, Μιχαήλ
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-16
    Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ορίζεται ως ανώμαλη ή υπερβολική συσσώρευση λίπους που μπορούν να βλάψουν την υγεία. Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος προκαλείται είτε από την κατανάλωση τροφίμων που είναι υψηλά ...
  • Οι διατροφικές προτιμήσεις των εγκύων και των λεχοϊδων και η συσχέτισή τους με την μείζονα κατάθλιψη (πριν τον τοκετό) και την επιλόχεια κατάθλιψη (μετά τον τοκετό).

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βλωτιδέλλη, Δήμητρα; Καλίστρου, Λαρίσα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-07-11
    Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που συνδέεται άρρηκτα τόσο με την διατροφή όσο και με την ψυχολογία και την ψυχοπαθολογία της γυναίκας. Τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει η γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ...
  • Πως διαμορφώνεται η διατροφική συμπεριφορά του παιδιού προσχολικής ηλικίας μέσω του σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μανώλη, Μαργιάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-10-06
    Οι διατροφικές επιλογές ενός ενήλικα διαμορφώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι συνθήκες, στις οποίες ζει και οι επιλογές, που διαθέτει, είναι αυτές που καθορίζουν τις επιλογές του ως προς τη διατροφή του. Η ...
  • Πως τα αναβολικά επηρεάζουν την υγεία, την ψυχολογία και τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκαντουλούδης, Αποστόλης; Κροντήρης, Αναστάσιος; Krontiris, Anastasios
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-05
    Τα αναβολικά στεροειδή είναι υποκατάστατα βασισµένα σε ανδρικές ορµόνες που ονοµάζονται ανδρογόνα (NIDA, 2000). Συνήθως χρησιµοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως αναιµία, οστεοπόρωση, αλλά και σε καταστάσεις ...
  • Συμβουλευτική - διαιτολογική παρέμβαση στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζουπάνου, Αικατερίνη; Παπαδογιάννη, Κωνσταντίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών, ηλικίας 5-12 ετών σε θέματα διατροφής για την απόκτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αρχικά προσεγγίστηκαν 251 παιδιά αλλά ...
  • Συναισθηματική Νοημοσύνη και διατροφή

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βάσιλα, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-08-31
    Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι όρος με πολύπλοκη ερμηνεία, για τον οποίο έχουν δοθεί πολλοί ορισμοί και μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης ...
  • Συσχέτιση διαταραχών προσωπικότητας και διατροφής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χαρκουσέλη, Βήτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-02-2015
    Η πτυχιακή αυτή αναφέρεται στη μεταιχμιακή και τη ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας. Αρχικά παραθέτει στοιχεία που αφορούν τα γενικά τους χαρακτηριστικά, τα διαγνωστικά τους κριτήρια, την αιτιολογία ...
  • Συσχέτιση ποιότητας ζωής με σωματομετρικά χαρακτηριστικά και διατροφικές συνήθειες σε αιμοκαθαρόμενους ασθενείς - συμβουλευτική και διαιτολογική αντιμετώπιση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αγγελή, Μαρία; Μεϊντάνη, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Η εξέλιξη της Ιατρικής και Διαιτολογικής επιστήμης καθώς και της Συμβουλευτικής Θεραπείας συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών. Η καλή ή η κακή ποιότητα ζωής όμως εξαρτάται από ...
  • Συσχέτιση προσωπικότητας και διατροφικών διαταραχών των γονέων με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χριστακοπούλου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Η προσωπικότητα των γονέων, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών από την παιδική ηλικία. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία που έχει σκοπό τη συσχέτιση προσωπικότητας των γονέων ...
  • Συσχέτιση σακχαρώδη διαβήτη Τύπου ΙΙ με τη κατάθλιψη. Διατροφική αντιμετώπιση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σαγρή, Αναστασία; Τσιάρκα, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 30-03-2011
    Υπάρχουν μελέτες που έχουν αποδείξει ότι στα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη η κατάθλιψη εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα, συγκριτικά με τα υγιή παιδιά. Στους ενήλικες έχει παρατηρηθεί τριπλάσια σχέση συγκριτικά με άτομα που ...
  • Συσχέτιση συναισθηματικής νοημοσύνης και συναισθηματικού φαγητού σε 200 άτομα: Πειραματική μελέτη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πρεβεζάς, Ευάγγελος; Τσινούκα, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-27
    Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας όρο με πολυδιάστατες ερμηνείες από διάφορους μελετητές της, η οποία όπως έχει αποδειχθεί αποτελεί μια λειτουργική παράμετρο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σε γενικές γραμμές ...
  • Συσχέτιση της καφεϊνης με την προσωπικότητα του ατόμου (άτομα ηλικίας 18-25).

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δημητρακοπούλου, Βασιλική; Κολιάδη, Άντζελα-Μαρί
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2008
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία χωρίστηκε σε δύο κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος αναφερθήκαμε θεωρητικά στις τροφές που περιέχουν καφεΐνη, στην βιοχημική δράση της καφεΐνης και στις βιοψυχολογικές της επιπτώσεις. Στο δεύτερο μέρος ...
  • Το φαινόμενο της συναισθηματικής πείνας

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καψιώτη, Άννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-08-31
    Πολλές είναι οι φορές εκείνες όπου τα άτομα, λόγω συναισθηματικών διαταραχών αντιμετωπίζουν και διατροφικές διαταραχές. Είναι αρκετά σύνηθες το φαινόμενο, κατά το οποίο τα άτομα καταφεύγουν στην τροφή όχι για να καλύψουν ...
  • Ψυχο-Τραυματικά γεγονότα (Ptsd) σε παιδιά προσχολικής, σχολικής, εφηβικής ηλικίας και η επίδραση αυτών στη διατροφή και την ψυχολογία κατά την ενηλικίωση τους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δασκαλάκη, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-22
    Τα βιώματα που συχνά έχουν τα παιδιά, ζώντας σε έναν κόσμο με πολλές αλλαγές και απρόβλεπτα γεγονότα ιδιαίτερα στρεσσογόνα τα εμποδίζει να ζήσουν ότι είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο για την ηλικία τους. Καλούνται έτσι ...
  • Ψυχοβιολογία της όρεξης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μουρτζάκη, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-09-2015
    Στην παρακάτω εργασία παρουσιάζονται οι διαφόροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά ενός ατόμου και επιπλέον κατά πόσο οι ψυχολογικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Αρχικά ...
  • Ψυχολογική και διαιτολογική αντιμετώπιση της ψυχογενούς βουλιμίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παπάζογλου, Νικόλαος
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Στην παρούσα πτυχιακή περιγράφεται το αντικείμενο της ψυχογενούς βουλιμίας. Βασίζεται στα κριτήρια της διαγνωστικής κατάταξης για τις διατροφικές διαταραχές σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών ...