• Eκτίμηση θρέψης κιρρωτικού ασθενή

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χριστοδουλάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος; Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-05-06
    Εισαγωγή: οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος βρίσκονται συνήθως σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο εξαιτίας της ασθένειας, άρα και σε επίφοβη διατροφική κατάσταση ή κακή θρέψη. Σκοπός: να εκτιμηθεί η κατάσταση θρέψης ασθενών ...
  • Διατροφική κατάσταση ηλικιωμένων ιδρύματος κοινωνικής πρόνοιας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βάρρα, Ειρήνη- Σταυριανή; Καραμπόλας, Γεώργιος- Στυλιανός
    Επιβλέπων καθηγητής: Αυγουστινάκη, Καλλιόπη; Μπορμπουδάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Υπόβαθρο: Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνεται σημαντικά στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Όσο ανεβαίνει το προσδόκιμο επιβίωσης, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ηλικιωμένων ανθρώπων. Από την άλλη μεριά, οι ηλικιωμένοι είναι ...
  • Δυσθρεψία στην τρίτη ηλικία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Κασάμπαλη, Ευαγγελία; Συντυχάκη, Αννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Καταπότη, Ζηνοβία-Ζαμπία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 30-09-2010
    Η πτυχιακή μας εργασία δημιουργήθηκε με στόχο να εξετάσουμε τη δυσθρεψία σε σχέση με την τρίτη ηλικία. Ξεκινώντας οφείλουμε να ορίσουμε τι εννοούμε «τρίτη ηλικία» και σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι ηλικιωμένοι ώστε ...
  • Εκτίμηση θρέψης ογκολογικών ασθενών στην ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Εκμετζόγλου, Κωνσταντίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-03-20
    Ως βασικός σκοπός της μελέτη αυτής είναι η εκτίμηση της κατάστασης θρέψης δείγματος ασθενών με καρκίνο και της ποιότητα ζωής τους. Απώτερος στόχος της μελέτης αποτελεί ο εντοπισμός της υποθρεψίας και κατά συνέπεια της ...
  • Εκτίμηση θρεπτικής κατάστασης 36 νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο μεσογειακό κέντρο διακοπών αιμοκάθαρσης στα Καλέσσα Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δασκαλάκη, Δέσποινα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 07-05-2008
    Διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν τη δυσθρεψία ως συνέπεια του υποσιτισμού που υφίσταται αυτή η ομάδα ασθενών. Με δεδομένο το παραπάνω γεγονός, η παρούσα μελέτη επιχειρεί να διερευνήσει τη θρεπτική κατάσταση των νεφροπαθών ...
  • Εργαλεία ελέγχου θρεπτικής κατάστασης: διερεύνηση στη χρήση των ευρέως χρησιµοποιούµενων από τους διαιτολόγους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παυλάκη, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-07-2014
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Αν και το φαινόµενο του ενδο-νοσοκοµειακού υποσιτισµού πρωτοπεριγράφηκε τη δεκαετία του ’70, ωστόσο τα ποσοστά παραµένουν ακόµη υψηλά. Η υποθρεψία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή, ενώ παράλληλα ...
  • Μέτρηση και συσχέτιση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας και της κατάστασης θρέψης σε πληθυσμό τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Η περίπτωση Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Βόλου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ματζίρη, Βασιλική; Μαρίνη, Μαρίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μπορμπουδάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-09-2015
    Εισαγωγή: Η γήρανση εισάγει αλλαγές στην εικόνα και επιδράσεις στην λειτουργία των οργάνων του σώματος. Η διατροφική κατάσταση και η πνευματική υγεία χειροτερεύουν με τη γήρανση. Καθώς τα προβλήματα διατροφής και η κατάθλιψη ...
  • Πρωτεϊνική πρόσληψη στους ασθενείς της Μ.Ε.Θ.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπακαλάκη, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-09-2015
    ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν να εξεταστεί η πρωτεϊνική πρόσληψη των ασθενών της ΜΕΘ, με βάση τις συστάσεις της ESPEN για την πρωτεϊνική πρόσληψη στους βαρέως πάσχοντες. Μέσα από τη μελέτη αυτή θα ...
  • Πρωτεϊνικός υποσιτισµός και οι επιπτώσεις του στην παιδική ηλικία στις υπανάπτυκτες χώρες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκίνη, Κωνσταντίνα; Κυριακού, Ειρήνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2014
    Η σωστή διατροφή θα πρέπει ναµπορεί να παρέχει στον οργανισµό όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώµα για να διατηρείται υγιής. Πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ενώ πρέπει να περιέχει πολύ περιορισµένα ...
  • Πρωτεϊνικοθερμιδικός υποσιτισμός σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς άνω των 65 ετών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κάλφας, Ιωάννης; Λεουνάκη, Ευανθία; Παπάζογλου, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Γαλάνης, Χρήστος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση της κατάστασης θρέψης νοσηλευομένων ασθενών άνω των 65 ετών και η εξεύρεση του ποσοστού υποσιτισμού στην ευπαθή αυτή ομάδα πληθυσμού κατά την εισαγωγή τους στο ...
  • Σίτιση και ενυδάτωση ασθενών σε κρίσιμο στάδιο και ηθικά διλήμματα που προκύπτουν.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καρυωτάκη, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Καλλιόπη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Η θρεπτική υποστήριξη των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομειακό περιβάλλον αποτελεί καίριο ζήτημα, διότι σχετίζεται τόσο με την βελτίωση της κλινικής τους εικόνας, όσο και με την επιμύκηνση του ...
  • Σύγκριση κατάστασης θρέψης ατόμων με κίρρωση ήπατος διαφορετικών αιτιών, NASH – HCV.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γαλανός, Ιωσήφ – Τζόυ; Χαιρέτη, Ουρανία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Δέσποινα; Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-11
    Tο ήπαρ είναι το κύριο όργανο για τον μεταβολισμό τριών κύριων θρεπτικών συστατικών: της πρωτεΐνης, του λίπους και των υδατανθράκων. Η λοίμωξη από ηπατίτιδα C ή από μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος είναι από τις κύριες ...
  • Συμπληρώματα διατροφής: Η ενημέρωση των καταναλωτών και η διερεύνηση των αιτιών πρόσληψης τους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λίκο, Ελένη; Κολιού, Ιουλιέτα; Μιχαήλ, Δημήτριος
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-23
    Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής από άτομα κάθε ηλικίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα, επίσης, τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια αναπτυσσόμενη και «μοντέρνα» βιομηχανία ...