Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional habits and body composition of adolescents football players in A.E.K. F.C..

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚάρτσωνας, Θεόδωροςel
dc.creatorKartsonas, Theodorosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:19:36Z
dc.date.available2016-03-15T12:19:36Z
dc.date.issued2009-05-19T15:40:40Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/101
dc.description.abstractΣτόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση της σύστασης σώματος καθώς και ο προσδιορισμός της διατροφικής συμπεριφοράς των εφήβων αθλητών ποδοσφαίρου της A.E.K.FC. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τις παραπάνω εκτιμήσεις συσχετίσθηκαν προκειμένου να διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέτρο της σχέσης σωματομετρικών μεταβλητών, διατροφικών συνηθειών καθώς και του προπονητικού επιπέδου κάθε αθλητή. ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2007 κατά την μεταγωνιστική περίοδο στο γήπεδο του Καπανδριτιού Αττικής, σε 20 εφήβους αθλητές ποδοσφαίρου οι οποίοι και αποτελούσαν την εφηβική ομάδα της ΑΕΚ FC. Το εύρος ηλικίας των αθλητών ήταν 15-17 ετών. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης, του προ-πονητικού επιπέδου, καθώς και των σωματομετρικών χαρακτηριστικών των ασθενών ήταν • Το Διαιτητικό ιστορικό. • Το ημερολόγιο τριήμερης καταγραφής κατανάλωσης τροφίμων. • Το ημερολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ). • Tο προπονητικό ιστορικό. Τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν ήταν: • Βάρος • Ύψος • ΒΜΙ • Σωματικό λίπος % (Η σύσταση σώματος των αθλητών προσδιορίσθηκε έμμεσα με την χρήση εξισώσεων ( Womersley & Durnin 1974, Jackson & Pollack, 1980, Evans et al., 2005). • Δερματικές πτυχές: δικέφαλου, τρικέφαλου, υπερλαγόνιου, υποωμοπλατιαίου, κοιλιακής, στήθους, μηριαία. • M.A.C (mid-arm circumference) Περίμετρος βραχίονα • Δείκτης M.A.M.C (Mid-arm muscle circumference) άπαχη μάζα βραχίονα Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS 16.0. Η διαιτητική ανάλυση πραγματοποιήθηκε μέσω του υπολογιστικού προγράμματος Diet Analysis Plus (version:6,1) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από την ανάλυση της ερευνητικής αυτής πτυχιακή προέκυψε πως το μέσο σωματικό λίπος των εφήβων αθλητών υπολογίσθηκε 11,82% ± 1,44%,η μέση τιμή του δείκτη M.A.M.C, σωματικού βάρους και BMI ήταν 24,6 cm ± 2,17, 67,96 ± 6,59 και 21,56 ± 1,77 αντίστοιχα. Τα ποσοστά σωματικού λίπους φάνηκε να διαφέρουν ανάλογα με την θέση κάθε παίκτη. Οι μέσοι παίκτες είχαν μέσο σωματικό λίπος 10,5%, οι τερματοφύλακες 14,4%, ενώ αμυντικοί και επιθετικοί είχαν 11,6 και 12,2 % αντίστοιχα. Το προπονητικό επίπεδο του δείγματος ήταν ίδιο καθώς όλοι οι παίκτες ακολουθούσαν την ίδια προπόνηση με την ίδια συχνότητα για τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, υπολογίστηκε σε 2457±360 Κcal/ημέρα, ενώ η μέση ημερησία ενεργειακή δαπάνη 3412,2 ± 288,79827 kcal/ημέρα. Η πρόσληψη υδατανθράκων %, λιπών %, και πρωτεϊνών % (ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας) ήταν αντίστοιχα 47,5% ± 4,87, 36% ± 4 και 17,3%.±1,85. Συγκρίνοντας τις τιμές αυτές με βάση τις αθλητικές συστάσεις πρόσληψης μακροθρεπτικών (60% υδατάνθρακες, 30% λίπη και 10 % πρωτεΐνη) συστατικών υπολογί-στηκε πως οι αθλητές καλύπτουν ημερησίως το 62%, 94% και 185,4% των παραπάνω μακροθρεπτικών συστατικών αντίστοιχα. Οι συσχετίσεις που έγιναν στα δεδομένα αποκάλυψαν ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ BF% (σωματικό λίπος) και Kcal % Goal (ποσοστό κάλυψης ενεργειακών αναγκών), MAMC με BMI και σωματικό βάρος, καθώς επίσης και μεταξύ σωματικού βάρους με ύψος, και BMI. Αρνητική συσχέτιση προέκυψε μεταξύ BF% και MAMC. Στατιστικά ισχυρή συσχέτιση μεταξύ BF% και ΒΜΙ δεν υπήρξε όπως ήταν αναμενόμενο λόγω αυξημένης μυικής μάζα των αθλητών. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από την το FFQ έδειξαν ότι κατά μέσο όρο οι διατροφικές επιλογές των εφήβων αθλητών δεν περιλάμβαναν light προϊόντα και τρόφιμα ολικής αλέσεως. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών υπολογίστηκε σε 4,3 μερίδες /ημέρα .Στις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων παρατηρήθηκε ανεπαρκής κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων καθώς και αξιοσημείωτη υπερκατα-νάλωση σε ομάδες τροφίμων πλούσιες σε λιπαρά και πρωτεΐνες. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το προπονητικό φορτίο που είχε το δείγμα στην παρούσα φάση και το συγκεκριμένο αθλητικό επίπεδο το οποίο βρίσκεται είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή και αποτέλεσε σημαντικό συντελεστή των αναλογικά μειωμένων ενεργειακών αναγκών σε σχέση με τους ενήλικες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές,. Οι σωματομετρικές μεταβλητές καθώς και τα επίπεδα σωματικού λίπους στους εφήβους αθλητές, όπως επίσης και η κατανομή αυτού ανά θέση παίκτη φάνηκε να είναι αρκετά ικανοποιητικά σύμφωνα με τις αντίστοιχες συστάσεις και αναφορές από αντίστοιχες έρευνες. Η διατροφική συμπεριφορά των αθλητών δεν συμφωνούσε απόλυτα με τις πρότυ-πες αθλητικές συστάσεις κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών. Η μέση ημερήσια θερμιδική πρόσληψη φάνηκε να καλύπτει μόνο το 72% των ενεργειακών αναγκών. Ένα ποσοστό του φαινόμενου αυτού πιθανώς αποδίδεται, στο φαινόμενο της υποαναφοράς των αθλητών. Γενικότερα παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών, λιπαρών και κρέατος υποσκέλισε την κατανάλωση των δημητριακών και γενικότερα υδατανθρακούχων τροφίμων. Συμπεραίνοντας την λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά των εφήβων αθλητών οδηγούμαστε στο συμπέρασμα του ότι οι παίκτες αυτοί όταν αναγκαστούν να επιβαρυνθούν με επιπλέον προπονητικό φόρτο σε ανώτερο αθλητικό επίπεδο, με την παρούσα διατροφική συμπεριφορά δύσκολα θα ανταπεξέλθουν σε τυχόν αυξημένες ανάγκες. Κατά την ηλικιακή φάση της εφηβείας η σωματική και σεξουαλική ωρίμανση απαιτεί την υιοθέτηση ορθής διατροφικής συμπεριφοράς για την εύρυθμη επίτευξη αυτής. Η προσπάθεια ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου αθλητικού υποβάθρου που θα ακολουθή-σει τον επαγγελματία αθλητή στο σύνολο της αθλητικής του καριέρας, εμπεριέχει τον συνεχή σχεδιασμό κατάλληλων διατροφικών πλάνων μετά από προσεκτική εκτίμηση. Η επαρκής εκπαίδευση του αθλητών και προπονητών πάνω στην αθλητική διατροφή κρίνε-ται επιτακτική καθώς από αυτή την έρευνα συμπεράθηκε ο υποσκελισμός του ρόλου της αθλητικής διατροφής στην απόδοση από ,πλευράς διοίκησης, προπονητή αλλά και των ίδιων των αθλητών . Γενικότερα, λανθασμένη πρακτική της διοίκησης αποτελεί η ελλιπείς μέριμνα για διαιτολόγικη παρακολούθηση και ενημέρωση των εφήβων αθλητών γύρω από την αθλητική διατροφή.el
dc.description.abstractThe objective of the study on diet evaluation and body composition of football players was to evaluate the body composition and the diet behavior of adolescents football players of A.E.K. FC. The data that came up from these estimations were correlated. The data correlation showed the commensurability between anthropometric measurements, diet behavior and training level variables. METHODS AND SAMPLE • The study was accomplished at in Μay 2007 during post-season period at the Kapandriti’s football stadium. The sample was of 20 adolescent football players that consisted the A.E.K F.C. The age range was 15-17 year old males. The dietetic and body measurement tools that helped to estimate the data of the study were: • Weight • Height • BMI • Body fat% (The athlete’s body composition was estimated indirectly using the equation of (Womersley & Durnin 1974, Jackson & Pollack, 1980, Evans et al., 2005). • MAC ((mid-arm circumference) • M.A.M.C (Mid-arm muscle circumference) • Skin folds of: arm biceps, arm triceps, sub scapular, super iliac, abdominal, chest, and thigh. The data analysis was accomplished via the SPSS 16.0 program. The Diet Analysis Plus program was used to elaborate the dietetic analysis. RESULTS The analysis of this study showed that the mean body fat of the adolescent athletes was 11,82% ±1,44%,, the mean values of MAMC, body weight and BMI were respectively 24,6 cm ± 2,17, 67,96 ± 6,59 και 21,56 ± 1,77. The body fat seemed to differ between the position that they play. The mid-fielders had 10,5%, goalkeepers 14,4%, offenders and defenders had approximately the same body fat of 12%. All players where at about the same level of physical health and they have had a similar training program for about 4-5 years. The mean daily calorie intake was 2457±360 Kcal/day, while the mean energy expenditure was 3412,2 kcal The mean macronutrients daily intake of daily calories consisted of 47,5% ± 4,87 carbohydrates, 36%±4 proteins and 17,3%.±1,85 fats. Comparing respectively the athletes’ intake with the recommended intake for the macronutrients we observed that the adolescents reached the 62%, 94% and 185,4% of the recommended goal. The data variables correlations where strongly positive between BF% - Kcal % Goal, MAMC – BMI and body weight-height-BMI. Between BF%-MAMC the correlation was negative. Because of the athlete’s, increased muscle mass BF% and ΒΜΙ was not strongly statistic associated. The data that came up from the FFQ showed in mean that the athlete’s dietetic choices did not include low fat, light or high fiber food products. The daily intake of fruit and vegetables was 4,5 portion/day. At the other food groups, we can observe low intake of carbohydrate foods and high intake of protein and fat foods. CONCLUSION The samples training load was comparatively to the professional standards low level. The anthropometric variables, the body fat and the body fat allocation by players’ position were in a desirable level according to the standard recommendations. The diet behavior of the athletes’ did not agree with the standard recommendations daily intake of macronutrients. The mean daily calories intake was not sufficient. The adolescent reached only 72% of the calories daily intake goal. A percentage of this occurrence could possibly imputed to athlete’s underreporting .phenomenon. As a conclusion we can say that the dairies, fats and meat supplanted the adequate cereal and high carbohydrate foods consumption. The evaluation of diet behavior showed that when the demands of training rise, these players might come across with problems such as reduced performance. Including the growth demands of this age we conclude that the diet behavior must be modified in a way that the body and sexual maturation are ensured. Generally, as an erroneous practice of team’s administration is the insufficient concern in educating and briefing adolescents athletes about the sport nutrition. Including the growth demands of this age we conclude that the diet behavior must be modified in a way that the body and sexual maturation are ensured. The effort of achieving a complete athletic background, that will follow the professional athlete in he’s entire career, must include the continuous planning of the proper dietary practises and dietary estimations. At the same time the athlete’s and coaches sport nutrition education have to be sufficient. This study concluded that the sport’s nutrition effect on performance was undervaluated.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες και σύσταση σώματος εφήβων αθλητών ποδοσφαίρου της Α.Ε.Κ. F.C..el
dc.titleNutritional habits and body composition of adolescents football players in A.E.K. F.C..en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚάρτσωνας, Θεόδωροςel
heal.creatorNameKartsonas, Theodorosen
heal.publicationDate2009-05-19T15:40:40Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/101
heal.abstractΣτόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση της σύστασης σώματος καθώς και ο προσδιορισμός της διατροφικής συμπεριφοράς των εφήβων αθλητών ποδοσφαίρου της A.E.K.FC. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τις παραπάνω εκτιμήσεις συσχετίσθηκαν προκειμένου να διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέτρο της σχέσης σωματομετρικών μεταβλητών, διατροφικών συνηθειών καθώς και του προπονητικού επιπέδου κάθε αθλητή. ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2007 κατά την μεταγωνιστική περίοδο στο γήπεδο του Καπανδριτιού Αττικής, σε 20 εφήβους αθλητές ποδοσφαίρου οι οποίοι και αποτελούσαν την εφηβική ομάδα της ΑΕΚ FC. Το εύρος ηλικίας των αθλητών ήταν 15-17 ετών. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης, του προ-πονητικού επιπέδου, καθώς και των σωματομετρικών χαρακτηριστικών των ασθενών ήταν • Το Διαιτητικό ιστορικό. • Το ημερολόγιο τριήμερης καταγραφής κατανάλωσης τροφίμων. • Το ημερολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ). • Tο προπονητικό ιστορικό. Τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν ήταν: • Βάρος • Ύψος • ΒΜΙ • Σωματικό λίπος % (Η σύσταση σώματος των αθλητών προσδιορίσθηκε έμμεσα με την χρήση εξισώσεων ( Womersley & Durnin 1974, Jackson & Pollack, 1980, Evans et al., 2005). • Δερματικές πτυχές: δικέφαλου, τρικέφαλου, υπερλαγόνιου, υποωμοπλατιαίου, κοιλιακής, στήθους, μηριαία. • M.A.C (mid-arm circumference) Περίμετρος βραχίονα • Δείκτης M.A.M.C (Mid-arm muscle circumference) άπαχη μάζα βραχίονα Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS 16.0. Η διαιτητική ανάλυση πραγματοποιήθηκε μέσω του υπολογιστικού προγράμματος Diet Analysis Plus (version:6,1) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από την ανάλυση της ερευνητικής αυτής πτυχιακή προέκυψε πως το μέσο σωματικό λίπος των εφήβων αθλητών υπολογίσθηκε 11,82% ± 1,44%,η μέση τιμή του δείκτη M.A.M.C, σωματικού βάρους και BMI ήταν 24,6 cm ± 2,17, 67,96 ± 6,59 και 21,56 ± 1,77 αντίστοιχα. Τα ποσοστά σωματικού λίπους φάνηκε να διαφέρουν ανάλογα με την θέση κάθε παίκτη. Οι μέσοι παίκτες είχαν μέσο σωματικό λίπος 10,5%, οι τερματοφύλακες 14,4%, ενώ αμυντικοί και επιθετικοί είχαν 11,6 και 12,2 % αντίστοιχα. Το προπονητικό επίπεδο του δείγματος ήταν ίδιο καθώς όλοι οι παίκτες ακολουθούσαν την ίδια προπόνηση με την ίδια συχνότητα για τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, υπολογίστηκε σε 2457±360 Κcal/ημέρα, ενώ η μέση ημερησία ενεργειακή δαπάνη 3412,2 ± 288,79827 kcal/ημέρα. Η πρόσληψη υδατανθράκων %, λιπών %, και πρωτεϊνών % (ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας) ήταν αντίστοιχα 47,5% ± 4,87, 36% ± 4 και 17,3%.±1,85. Συγκρίνοντας τις τιμές αυτές με βάση τις αθλητικές συστάσεις πρόσληψης μακροθρεπτικών (60% υδατάνθρακες, 30% λίπη και 10 % πρωτεΐνη) συστατικών υπολογί-στηκε πως οι αθλητές καλύπτουν ημερησίως το 62%, 94% και 185,4% των παραπάνω μακροθρεπτικών συστατικών αντίστοιχα. Οι συσχετίσεις που έγιναν στα δεδομένα αποκάλυψαν ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ BF% (σωματικό λίπος) και Kcal % Goal (ποσοστό κάλυψης ενεργειακών αναγκών), MAMC με BMI και σωματικό βάρος, καθώς επίσης και μεταξύ σωματικού βάρους με ύψος, και BMI. Αρνητική συσχέτιση προέκυψε μεταξύ BF% και MAMC. Στατιστικά ισχυρή συσχέτιση μεταξύ BF% και ΒΜΙ δεν υπήρξε όπως ήταν αναμενόμενο λόγω αυξημένης μυικής μάζα των αθλητών. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από την το FFQ έδειξαν ότι κατά μέσο όρο οι διατροφικές επιλογές των εφήβων αθλητών δεν περιλάμβαναν light προϊόντα και τρόφιμα ολικής αλέσεως. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών υπολογίστηκε σε 4,3 μερίδες /ημέρα .Στις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων παρατηρήθηκε ανεπαρκής κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων καθώς και αξιοσημείωτη υπερκατα-νάλωση σε ομάδες τροφίμων πλούσιες σε λιπαρά και πρωτεΐνες. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το προπονητικό φορτίο που είχε το δείγμα στην παρούσα φάση και το συγκεκριμένο αθλητικό επίπεδο το οποίο βρίσκεται είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή και αποτέλεσε σημαντικό συντελεστή των αναλογικά μειωμένων ενεργειακών αναγκών σε σχέση με τους ενήλικες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές,. Οι σωματομετρικές μεταβλητές καθώς και τα επίπεδα σωματικού λίπους στους εφήβους αθλητές, όπως επίσης και η κατανομή αυτού ανά θέση παίκτη φάνηκε να είναι αρκετά ικανοποιητικά σύμφωνα με τις αντίστοιχες συστάσεις και αναφορές από αντίστοιχες έρευνες. Η διατροφική συμπεριφορά των αθλητών δεν συμφωνούσε απόλυτα με τις πρότυ-πες αθλητικές συστάσεις κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών. Η μέση ημερήσια θερμιδική πρόσληψη φάνηκε να καλύπτει μόνο το 72% των ενεργειακών αναγκών. Ένα ποσοστό του φαινόμενου αυτού πιθανώς αποδίδεται, στο φαινόμενο της υποαναφοράς των αθλητών. Γενικότερα παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών, λιπαρών και κρέατος υποσκέλισε την κατανάλωση των δημητριακών και γενικότερα υδατανθρακούχων τροφίμων. Συμπεραίνοντας την λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά των εφήβων αθλητών οδηγούμαστε στο συμπέρασμα του ότι οι παίκτες αυτοί όταν αναγκαστούν να επιβαρυνθούν με επιπλέον προπονητικό φόρτο σε ανώτερο αθλητικό επίπεδο, με την παρούσα διατροφική συμπεριφορά δύσκολα θα ανταπεξέλθουν σε τυχόν αυξημένες ανάγκες. Κατά την ηλικιακή φάση της εφηβείας η σωματική και σεξουαλική ωρίμανση απαιτεί την υιοθέτηση ορθής διατροφικής συμπεριφοράς για την εύρυθμη επίτευξη αυτής. Η προσπάθεια ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου αθλητικού υποβάθρου που θα ακολουθή-σει τον επαγγελματία αθλητή στο σύνολο της αθλητικής του καριέρας, εμπεριέχει τον συνεχή σχεδιασμό κατάλληλων διατροφικών πλάνων μετά από προσεκτική εκτίμηση. Η επαρκής εκπαίδευση του αθλητών και προπονητών πάνω στην αθλητική διατροφή κρίνε-ται επιτακτική καθώς από αυτή την έρευνα συμπεράθηκε ο υποσκελισμός του ρόλου της αθλητικής διατροφής στην απόδοση από ,πλευράς διοίκησης, προπονητή αλλά και των ίδιων των αθλητών . Γενικότερα, λανθασμένη πρακτική της διοίκησης αποτελεί η ελλιπείς μέριμνα για διαιτολόγικη παρακολούθηση και ενημέρωση των εφήβων αθλητών γύρω από την αθλητική διατροφή.el
heal.abstractThe objective of the study on diet evaluation and body composition of football players was to evaluate the body composition and the diet behavior of adolescents football players of A.E.K. FC. The data that came up from these estimations were correlated. The data correlation showed the commensurability between anthropometric measurements, diet behavior and training level variables. METHODS AND SAMPLE • The study was accomplished at in Μay 2007 during post-season period at the Kapandriti’s football stadium. The sample was of 20 adolescent football players that consisted the A.E.K F.C. The age range was 15-17 year old males. The dietetic and body measurement tools that helped to estimate the data of the study were: • Weight • Height • BMI • Body fat% (The athlete’s body composition was estimated indirectly using the equation of (Womersley & Durnin 1974, Jackson & Pollack, 1980, Evans et al., 2005). • MAC ((mid-arm circumference) • M.A.M.C (Mid-arm muscle circumference) • Skin folds of: arm biceps, arm triceps, sub scapular, super iliac, abdominal, chest, and thigh. The data analysis was accomplished via the SPSS 16.0 program. The Diet Analysis Plus program was used to elaborate the dietetic analysis. RESULTS The analysis of this study showed that the mean body fat of the adolescent athletes was 11,82% ±1,44%,, the mean values of MAMC, body weight and BMI were respectively 24,6 cm ± 2,17, 67,96 ± 6,59 και 21,56 ± 1,77. The body fat seemed to differ between the position that they play. The mid-fielders had 10,5%, goalkeepers 14,4%, offenders and defenders had approximately the same body fat of 12%. All players where at about the same level of physical health and they have had a similar training program for about 4-5 years. The mean daily calorie intake was 2457±360 Kcal/day, while the mean energy expenditure was 3412,2 kcal The mean macronutrients daily intake of daily calories consisted of 47,5% ± 4,87 carbohydrates, 36%±4 proteins and 17,3%.±1,85 fats. Comparing respectively the athletes’ intake with the recommended intake for the macronutrients we observed that the adolescents reached the 62%, 94% and 185,4% of the recommended goal. The data variables correlations where strongly positive between BF% - Kcal % Goal, MAMC – BMI and body weight-height-BMI. Between BF%-MAMC the correlation was negative. Because of the athlete’s, increased muscle mass BF% and ΒΜΙ was not strongly statistic associated. The data that came up from the FFQ showed in mean that the athlete’s dietetic choices did not include low fat, light or high fiber food products. The daily intake of fruit and vegetables was 4,5 portion/day. At the other food groups, we can observe low intake of carbohydrate foods and high intake of protein and fat foods. CONCLUSION The samples training load was comparatively to the professional standards low level. The anthropometric variables, the body fat and the body fat allocation by players’ position were in a desirable level according to the standard recommendations. The diet behavior of the athletes’ did not agree with the standard recommendations daily intake of macronutrients. The mean daily calories intake was not sufficient. The adolescent reached only 72% of the calories daily intake goal. A percentage of this occurrence could possibly imputed to athlete’s underreporting .phenomenon. As a conclusion we can say that the dairies, fats and meat supplanted the adequate cereal and high carbohydrate foods consumption. The evaluation of diet behavior showed that when the demands of training rise, these players might come across with problems such as reduced performance. Including the growth demands of this age we conclude that the diet behavior must be modified in a way that the body and sexual maturation are ensured. Generally, as an erroneous practice of team’s administration is the insufficient concern in educating and briefing adolescents athletes about the sport nutrition. Including the growth demands of this age we conclude that the diet behavior must be modified in a way that the body and sexual maturation are ensured. The effort of achieving a complete athletic background, that will follow the professional athlete in he’s entire career, must include the continuous planning of the proper dietary practises and dietary estimations. At the same time the athlete’s and coaches sport nutrition education have to be sufficient. This study concluded that the sport’s nutrition effect on performance was undervaluated.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφικές συνήθειες και σύσταση σώματος εφήβων αθλητών ποδοσφαίρου της Α.Ε.Κ. F.C..el
heal.titleNutritional habits and body composition of adolescents football players in A.E.K. F.C..en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφική συνήθεια, σύσταση σώματος, παίκτης ποδοσφαίρου, διατροφικές απαιτήσεις αθλητών, Α.Ε.Κ F.C, αθλητική διατροφήel
heal.keywordfoodl habit, body composition, football player, Α.Ε.Κ F.C, athletes΄ nutritional requirements, athletic nutritionen
heal.advisorNameΒενιαμάκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameVeniamakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)