Διερεύνηση απόψεων και στάσεων των αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων σχετικά με τις ανάγκες, τα προβλήματα και το βαθμό ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Η περίπτωση της Αθήνας.
Investigation of views and attitudes of asylum seekers and recognized refugees about their needs, problems and degree of integration into greek society. The case of Athens.
View/ Open
Date
2013-11-07Author
Περδικάκης, Νικόλαος
Χασαπάκου, Διονυσία
Perdikakis, Nikolaos
Chasapakou, Dionisia
Metadata
Show full item recordAbstract
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21 του αιώνα είναι η μέριμνα ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν, σε όλα τα μέρη του κόσμου ασφάλεια και ελευθερία: ασφάλεια από ένοπλες συγκρούσεις, βία, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φτώχεια και ελευθερία να αξιοποιούν τις προσωπικές τους δυνατότητες, να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της χώρας τους και να εκφράζουν την ατομική και συλλογική τους ταυτότητα. Όπως έχει φανεί σε μια σειρά από πρόσφατες προσφυγικές κρίσεις, οι άνθρωποι που δεν απολαμβάνουν αυτή την ασφάλεια και την ελευθερία ίσως να μην έχουν άλλη εναλλακτική λύση παρά να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα άλλο κράτος. Αυτές οι υποχρεωτικές μεταναστεύσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν με την σειρά τους καινούριες μορφές έντασης και αστάθειας, ιδιαίτερα σε χώρες που, ενώ δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες των δικών τους πολιτών, βρίσκονται αντιμέτωπες και με εκείνες των χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι συναντούν συνεχώς την αυξανόμενη απόρριψη και άρνηση. Η συγκεκριμένη έρευνα αποσκοπεί στη διερεύνηση των παραγόντων εκείνων, οι οποίοι καθορίζουν την ένταξη η μη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα, σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως είναι η Αθήνα. Η διερεύνηση των παραγόντων θα πραγματοποιηθεί μέσα από τους άξονες ερωτημάτων όπου θα θίγονται ζητήματα όπως τα προβλήματά τους και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουν κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα αλλά και κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην χώρα, οι ανάγκες που έχουν, όπως η προώθησή τους στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την παροχή άτυπης εκπαίδευσης και κατάρτισης στα άτομα. Επιπλέον όλα τα παραπάνω θα εξετασθούν μέσω των προσδοκιών που έχουν τα άτομα αυτά από τους κρατικούς φορείς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το ερευνητικό μέρος αποτελείται από κεφάλαια τα οποία μιλούν κατεξοχήν για το προιόν που εξήχθη από την έρευνά μας, Εκεί παρατίθενται τα αποτελέσματα τα οποία συζητούνται και συσχετίζονται μεταξύ τους αλλά και με το θεωρητικό μέρος της εργασίας μας. Εξάγονται συμπεράσματα βάσει των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, καθώς και μέσα από την επαλήθευση ή τη διάψευση των υποθέσεων εργασίας δημιουργούνται νέοι προβληματισμοί και προτάσεις πάνω στο ζήτημα που μας απασχόλησε.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info