Εμφάνιση απλής εγγραφής

Τhe serotonin, how this is linked to eating disorders, quantity and quality of food consumption.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒόντα, Ελένηel
dc.creatorVonta, Elenien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:19:46Z
dc.date.available2016-03-15T12:19:46Z
dc.date.issued2010-10-18T13:40:39Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/109
dc.description.abstractΣτην εργασία αυτή γίνεται αναλυτική περιγραφή των σταδίων σύνθεσης της σεροτονίνης και αναφορά των πρόδρομων ενώσεων της. Επίσης αναφέρονται αναλυτικά όλα τα είδη 5-ΗΤ υποδοχέων (5-ΗΤ1, 5-ΗΤ2, 5-ΗΤ3, 5-ΗΤ4, 5-ΗΤ5Α, 5-ΗΤ6, 5-ΗΤ7) και πως αυτοί επηρεάζουν την απελευθέρωση και την δραστηριότητα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η εργασία επικεντρώνεται στην σημαντικότητα της σεροτονίνης και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την διάθεση του ατόμου ανάλογα με την συγκέντρωση της τρυπτοφάνης, η οποία αποτελεί πρόδρομη ένωση της σεροτονίνης και την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε αυτή. Συγκεκριμένα περιγράφεται αναλυτικά με την βοήθεια πειραμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί η επίπτωση που έχει η επιλογή ενός διαιτολογίου καθορισμένης περιεκτικότητας σε μακροθρεπτικά συστατικά και κυρίως υψηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων ή υψηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνών. Γίνεται ακόμη αναφορά για το πώς σχετίζονται τα επίπεδα σεροτονίνης με την επιθυμία κατανάλωσης σοκολάτας αλλά και την κατανάλωση καφεΐνης. Αναφέρονται έρευνες που σχετίζουν τα επίπεδα σεροτονίνης εγκεφάλου με την ποσοτική της παραγωγή και με την εμφάνιση διάφορων Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, όπως η Ψυχογενής Ανορεξία ή η Ψυχογενής Βουλιμία. Στην νευρογενή ανορεξία έχει βρεθεί μειωμένη σεροτονινεργική δραστηριότητα ενώ στην νευρογενή βουλιμία τροποποιημένη απάντηση στις σεροτονινεργικές δοκιμασίες πρόκλησης.. Στην συνέχεια ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή φαρμάκων όπου χρησιμοποιούνται σε ψυχιατρικές ασθένειες ή συναισθηματικές διαταραχές και πώς αυτά επηρεάζουν την συγκέντρωση της σεροτονίνης, βελτιώνοντας έτσι την ψυχική διάθεση και αυξάνοντας ή μειώνοντας την όρεξη για μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. Τέλος γίνεται συζήτηση για τρόφιμα που περιέχουν σεροτονίνη ή τρυπτοφάνη και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν την διάθεση του ατόμου και τι επιπτώσεις έχουν στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Γίνεται αναλυτικά αναφορά σε κάθε ομάδα απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων, ξεκινώντας από τα μακροθρεπτικά στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας τις σημαντικότερες βιταμίνες (Νιασίνη, Πυριδοξίνη, Βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, Βιταμίνη C),τα μακροστοιχεία (μαγνήσιο) μέχρι και κάποια ιχνοστοιχεία (σίδηρο και ψευδάργυρο) και το πώς αυτά τα στοιχεία βοηθούν στην δράση της σεροτονίνης. Μετά από προσεκτική μελέτη και σύμφωνα με δεδομένα που υπάρχουν δίνεται προτεινόμενο διαιτολόγιο, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση των επιπέδων τρυπτοφάνης στο αίμα άρα και στην αύξηση της συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.el
dc.description.abstractIn this thesis all the stages of serotonin’s production are described. Moreover all types of 5-HT receptors are being mentioned (5-ΗΤ1, 5-ΗΤ2, 5-ΗΤ3, 5-ΗΤ4, 5-ΗΤ5Α, 5-ΗΤ6, 5-ΗΤ7) and how they mediate the release and the capacitation of the neurotransmitter, serotonin. This thesis points out the significance of this neurotransmitter is and how serotonin can affect our mood depending on the concentration of tryptophan (precursors of serotonin) levels, in blood and the concentration of tryphtophan in food. The most important experiments that prove the significance of serotonin are being mentioned and all effects of a diet rich in carbohydrates or in proteins too. Therefore this thesis illustrates the connection between chocolate craving and carbohydrate carving with brain serotonin levels, and some information about the caffeine consumption trends. Various theories arose linking abnormalities of 5-HT (5-hydroxytryptamine) function to the development of a number of psychiatric disorders, such as anorexia nervosa and bulimia nervosa. It has been proved that patients who suffer from anorexia nervosa have a low serotonin capacitation while patients who suffer from bulimia nervosa have a different reaction of serotonin. It’s worth mentioning that anorexic patients who no longer suffer from this type of disorder have an increased serotonin function. This thesis follows with the description of psychotherapeutic drugs that now are available and effective in psychiatric disorders and emotional disorders and how these drugs affect the brain serotonin levels, improving someone’s mood and increasing or decreasing the desire to eat or choose between the carbohydrates or proteins. Finally, the concentration of serotonin that is being contained in all type of foods, is discussed as well as, if they affect human’s mood. Does this fact affects our mental and physical health? Moreover most important elements who seem to affect serotonin levels are being mentioned, beginning from most crucial vitamins (niacin, pyridoxine, Vitamin B12, folate, Vitamin C) macro elements (magnesium) and microelements (iron, zinc).After considering all these crucial facts a diet is constructed in order to increase at first the tryptophan levels in our blood and then the concentration of brain serotonin levels.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleH σεροτονίνη, πώς αυτή συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές, την ποσότητα και ποιότητα κατανάλωσης τροφής.el
dc.titleΤhe serotonin, how this is linked to eating disorders, quantity and quality of food consumption.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒόντα, Ελένηel
heal.creatorNameVonta, Elenien
heal.publicationDate2010-10-18T13:40:39Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/109
heal.abstractΣτην εργασία αυτή γίνεται αναλυτική περιγραφή των σταδίων σύνθεσης της σεροτονίνης και αναφορά των πρόδρομων ενώσεων της. Επίσης αναφέρονται αναλυτικά όλα τα είδη 5-ΗΤ υποδοχέων (5-ΗΤ1, 5-ΗΤ2, 5-ΗΤ3, 5-ΗΤ4, 5-ΗΤ5Α, 5-ΗΤ6, 5-ΗΤ7) και πως αυτοί επηρεάζουν την απελευθέρωση και την δραστηριότητα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η εργασία επικεντρώνεται στην σημαντικότητα της σεροτονίνης και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την διάθεση του ατόμου ανάλογα με την συγκέντρωση της τρυπτοφάνης, η οποία αποτελεί πρόδρομη ένωση της σεροτονίνης και την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε αυτή. Συγκεκριμένα περιγράφεται αναλυτικά με την βοήθεια πειραμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί η επίπτωση που έχει η επιλογή ενός διαιτολογίου καθορισμένης περιεκτικότητας σε μακροθρεπτικά συστατικά και κυρίως υψηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων ή υψηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνών. Γίνεται ακόμη αναφορά για το πώς σχετίζονται τα επίπεδα σεροτονίνης με την επιθυμία κατανάλωσης σοκολάτας αλλά και την κατανάλωση καφεΐνης. Αναφέρονται έρευνες που σχετίζουν τα επίπεδα σεροτονίνης εγκεφάλου με την ποσοτική της παραγωγή και με την εμφάνιση διάφορων Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, όπως η Ψυχογενής Ανορεξία ή η Ψυχογενής Βουλιμία. Στην νευρογενή ανορεξία έχει βρεθεί μειωμένη σεροτονινεργική δραστηριότητα ενώ στην νευρογενή βουλιμία τροποποιημένη απάντηση στις σεροτονινεργικές δοκιμασίες πρόκλησης.. Στην συνέχεια ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή φαρμάκων όπου χρησιμοποιούνται σε ψυχιατρικές ασθένειες ή συναισθηματικές διαταραχές και πώς αυτά επηρεάζουν την συγκέντρωση της σεροτονίνης, βελτιώνοντας έτσι την ψυχική διάθεση και αυξάνοντας ή μειώνοντας την όρεξη για μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. Τέλος γίνεται συζήτηση για τρόφιμα που περιέχουν σεροτονίνη ή τρυπτοφάνη και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν την διάθεση του ατόμου και τι επιπτώσεις έχουν στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Γίνεται αναλυτικά αναφορά σε κάθε ομάδα απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων, ξεκινώντας από τα μακροθρεπτικά στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας τις σημαντικότερες βιταμίνες (Νιασίνη, Πυριδοξίνη, Βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, Βιταμίνη C),τα μακροστοιχεία (μαγνήσιο) μέχρι και κάποια ιχνοστοιχεία (σίδηρο και ψευδάργυρο) και το πώς αυτά τα στοιχεία βοηθούν στην δράση της σεροτονίνης. Μετά από προσεκτική μελέτη και σύμφωνα με δεδομένα που υπάρχουν δίνεται προτεινόμενο διαιτολόγιο, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση των επιπέδων τρυπτοφάνης στο αίμα άρα και στην αύξηση της συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.el
heal.abstractIn this thesis all the stages of serotonin’s production are described. Moreover all types of 5-HT receptors are being mentioned (5-ΗΤ1, 5-ΗΤ2, 5-ΗΤ3, 5-ΗΤ4, 5-ΗΤ5Α, 5-ΗΤ6, 5-ΗΤ7) and how they mediate the release and the capacitation of the neurotransmitter, serotonin. This thesis points out the significance of this neurotransmitter is and how serotonin can affect our mood depending on the concentration of tryptophan (precursors of serotonin) levels, in blood and the concentration of tryphtophan in food. The most important experiments that prove the significance of serotonin are being mentioned and all effects of a diet rich in carbohydrates or in proteins too. Therefore this thesis illustrates the connection between chocolate craving and carbohydrate carving with brain serotonin levels, and some information about the caffeine consumption trends. Various theories arose linking abnormalities of 5-HT (5-hydroxytryptamine) function to the development of a number of psychiatric disorders, such as anorexia nervosa and bulimia nervosa. It has been proved that patients who suffer from anorexia nervosa have a low serotonin capacitation while patients who suffer from bulimia nervosa have a different reaction of serotonin. It’s worth mentioning that anorexic patients who no longer suffer from this type of disorder have an increased serotonin function. This thesis follows with the description of psychotherapeutic drugs that now are available and effective in psychiatric disorders and emotional disorders and how these drugs affect the brain serotonin levels, improving someone’s mood and increasing or decreasing the desire to eat or choose between the carbohydrates or proteins. Finally, the concentration of serotonin that is being contained in all type of foods, is discussed as well as, if they affect human’s mood. Does this fact affects our mental and physical health? Moreover most important elements who seem to affect serotonin levels are being mentioned, beginning from most crucial vitamins (niacin, pyridoxine, Vitamin B12, folate, Vitamin C) macro elements (magnesium) and microelements (iron, zinc).After considering all these crucial facts a diet is constructed in order to increase at first the tryptophan levels in our blood and then the concentration of brain serotonin levels.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleH σεροτονίνη, πώς αυτή συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές, την ποσότητα και ποιότητα κατανάλωσης τροφής.el
heal.titleΤhe serotonin, how this is linked to eating disorders, quantity and quality of food consumption.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordσερετονίνη, διατροφική διαταραχήel
heal.keywordserotonin, eating disorderen
heal.advisorNameΤουτουδάκη, Μαρίαel
heal.advisorNameToutoudaki, Mariaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)