Οι διατροφικές συνήθειες των φοιτητών/τριών του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης.
The alimentary habits of students of department of nutrition and dietics in TEI of Crete.
Date
2012-10-30Author
Κοντοχρήστου, Αναστασία
Μαλασιώτη, Κωνσταντίνα
Παπαδοπούλου, Κυριακή
Kontochristou, Anastasia
Malasioti, Konstantina
Papadopoulou, Kyriaki
Metadata
Show full item recordAbstract
Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία του ατόμου. Αν και η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται ιδανική δεν ακολουθείται πλήρως από τους φοιτητές. Οι διατροφικές συνήθειες των φοιτητών έχουν αλλάξει λόγω της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής, της απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον και της έλλειψης χρόνου. Η μη σωστή διατροφή επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην υγεία των φοιτητών και συχνά έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των φοιτητών/τριών του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, καθώς και η ανίχνευση πιθανών διατροφικών διαταραχών. Πιο αναλυτικά, η έρευνα αποσκοπεί στη διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών της συγκεκριμένης ομάδας που είναι ειδικοί στα θέματα διατροφής και κατά πόσο οι φοιτητές έχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν κάποια διατροφική διαταραχή. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η έρευνα είναι ποσοτική και το δείγμα της αποτέλεσαν 200 φοιτητές του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας από το δεύτερο έτος φοίτησης τους και μετά, οι 155 ήταν γυναίκες και οι 45 άνδρες. Για την ανίχνευση των διατροφικών διαταραχών χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο EAT-26 του Garner. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η πλειοψηφία του δείγματος έχουν φυσιολογικό βάρος (76,5%) ενώ λιποβαρείς είναι το 2,5% το οποίο είναι γυναίκες. Οι άνδρες τρώνε συχνότερα εκτός σπιτιού και λέσχης σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ως προς στο πρωινό το 45,2% των γυναικών προτιμούν να καταναλώνουν δημητριακά ενώ οι άνδρες με ποσοστό 48,9% προτιμούν καφέ ή τσάι. Αναφορικά με την παράληψη 5 γευμάτων τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παραλείπουν σε μεγάλα ποσοστά το δεκατιανό (66,7%, 48,4%) και το απογευματινό τους (55,6%, 41,3%). Σχετικά με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών παρατηρούμε ότι οι άνδρες καταναλώνουν συχνότερα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι κ.τ.λ.), άσπρο – κόκκινο κρέας και αναψυκτικά. Οι γυναίκες καταναλώνουν συχνότερα λαχανικά, φρούτα και γλυκά. Τέλος ως προς την ανίχνευση πιθανών διατροφικών διαταραχών, το μεγαλύτερο ποσοστό (32,2% ) που τείνουν να τις εμφανίσουν είναι γυναίκες. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι διατροφικές συνήθειες των φοιτητών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας έχουν απομακρυνθεί από τη Μεσογειακή Διατροφή και τείνουν προς το δυτικό πρότυπο διατροφής. Οι γνώσεις που έχουν λάβει οι φοιτητές κατά τη διάρκεια φοίτησης τους σε θέματα διατροφής δεν φαίνεται να αποτελεί παράγοντα για την υιοθέτηση ορθότερων διατροφικών συνηθειών, ενώ οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών και πιο συγκεκριμένα στην ανάπτυξη της ψυχογενούς ανορεξίας. The diet constitutes an important factor for the health of individual. Even if the Mediterranean Diet is considered ideal it is not followed completely by the students. The alimentary habits of students have changed because the adoption of western way of life, removal from the familial environment and lack of time. The uncorrect diet involves unfavourable consequences in the health of students and often has as resulting from the appearance of alimentary disturbances. AIM: The aim of this research is the recording of the alimentary habits of students of department of Diet and Dietetics, as well as the detection of possible alimentary disturbances. In fact, the research aims in the investigation of alimentary habits of particular team who is experts in the subjects of diet and how much the students have or are in danger to develop certain alimentary disturbance. METHODOLOGY: The recearch is quantitative and her sample constituted of 200 students of department of Diet and Dietetics from their second year of study and afterwards, the 155 were women and the were 45 men. For the detection of alimentary disturbances it was used the questionnaire EAT-26 of Garner. RESULTS: The majority of sample they have normal weight (76,5%) while with low weight is the 2,5% which are women. The men eat more often outside of home and club compared to the women. As for the breakfast the 45,2% of women prefer to consume cerials, while the men with percentage 48,9% prefer coffee or tea. In regard to the omision of dinners as men as women omit in big percentages the snaks (66,7%, 48,4%) and the afternoon snak (55,6%, 41,3%). In regard to the consumption of concrete food we observe that the men consume more frequent dairy products (milk, cheese, yoghurt etc.), meat and refreshments. The women consume more frequent vegetables, fruits and sweets. Finally, for the detection of likely alimentary disturbances, the bigger percentage (32,2%) they tend to present are women. CONCLUSIONS: The alimentary habits of students of Department of Diet and Dietetics have been removed by the Mediterranean Diet and tend to the western 7 model of diet. The knowledge that they have received the students at their duration of study on issues diet it does not appear to constitute factor for the adoption of more equitable alimentary habits, while the women are more prone in the appearance of alimentary disturbances and more concretely in the growth of psychogenoys anorexia.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info