Εμφάνιση απλής εγγραφής

Comparative study of food habits among a rural (Tylisos) and a tourist area (Kokkini Chani) of Heraklion prefecture.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΕρωτοκριτάκη, Μαρίαel
dc.creatorΜαρκάκη, Στυλιανήel
dc.creatorΜατσαμάκη, Γεωργία-Ελένηel
dc.creatorErotokritaki, Mariaen
dc.creatorMarkaki, Stylianien
dc.creatorMatsamaki, Georgia-Elenien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:45:51Z
dc.date.available2016-03-15T12:45:51Z
dc.date.issued2013-12-09T15:37:06Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/1198
dc.description.abstractΟι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων γίνονται όλο και πιο δύσκολες, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας ενισχύουν τη μοναχική διαβίωση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει τη χρήση νέων μορφών τεχνολογίας με συνέπεια τα τεχνολογικά επιτεύγματα να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Επιπλέον, τα ΜΜΕ με τις καθημερινές διαφημίσεις και τα διαφημιστικά μηνύματα της βιομηχανίας τροφίμων «βομβαρδίζουν» καθημερινά τον κόσμο προκειμένου να προωθήσουν το γρήγορο και εύκολο φαγητό με τις πολλές θερμίδες και την χαμηλή θρεπτική αξία. Είναι ευρέως γνωστό ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους έχει πρωταρχική σημασία, αφού η αυξημένη πρόσληψη βάρους συνδέεται με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, το σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τις υπερλιπιδεμίες, την υπέρταση κ.ά.. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες του ευρύτερου πληθυσμού μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες, ακόμα και σε αυξημένη θνησιμότητα, γεγονός που αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αξίζει να μελετηθεί η ποιότητα των διατροφικών συνηθειών, καθώς η κακή διατροφή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση μιας πεδινής τουριστικής περιοχής με μια ορεινή αγροτική, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρχουν διαφορές στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής των κατοίκων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες. Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων μιας τουριστικής και αγροτικής περιοχής. Συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη σημασία της διατροφής, της ισορροπημένης διατροφής και της δίαιτας, και στο πως οι άνθρωποι με απλά βήματα μπορούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Το δεύτερο εστιάζει στην έννοια και τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής. 6 Το τρίτο αναφέρεται στο πως επηρεάζονται και διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων, από το εύρυτερο οικογενειακό περιβάλλον, τον κοινωνικό περίγυρο και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Το τέταρτο κεφάλαιο θα εστιάσει στις επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών των ατόμων στην υγεία τους ενώ στο τελευταίο θα αναφερθούν οι διαφορές ανάμεσα στον αστικό και τον αγροτικό τρόπο ζωής.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Department of Social Worken
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΣυγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή (Κοκκίνη Χάνι) του νομού Ηρακλείου.el
dc.titleComparative study of food habits among a rural (Tylisos) and a tourist area (Kokkini Chani) of Heraklion prefecture.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΕρωτοκριτάκη, Μαρίαel
heal.creatorNameΜαρκάκη, Στυλιανήel
heal.creatorNameΜατσαμάκη, Γεωργία-Ελένηel
heal.creatorNameErotokritaki, Mariaen
heal.creatorNameMarkaki, Stylianien
heal.creatorNameMatsamaki, Georgia-Elenien
heal.publicationDate2013-12-09T15:37:06Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/1198
heal.abstractΟι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων γίνονται όλο και πιο δύσκολες, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας ενισχύουν τη μοναχική διαβίωση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει τη χρήση νέων μορφών τεχνολογίας με συνέπεια τα τεχνολογικά επιτεύγματα να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Επιπλέον, τα ΜΜΕ με τις καθημερινές διαφημίσεις και τα διαφημιστικά μηνύματα της βιομηχανίας τροφίμων «βομβαρδίζουν» καθημερινά τον κόσμο προκειμένου να προωθήσουν το γρήγορο και εύκολο φαγητό με τις πολλές θερμίδες και την χαμηλή θρεπτική αξία. Είναι ευρέως γνωστό ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους έχει πρωταρχική σημασία, αφού η αυξημένη πρόσληψη βάρους συνδέεται με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, το σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τις υπερλιπιδεμίες, την υπέρταση κ.ά.. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες του ευρύτερου πληθυσμού μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες, ακόμα και σε αυξημένη θνησιμότητα, γεγονός που αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αξίζει να μελετηθεί η ποιότητα των διατροφικών συνηθειών, καθώς η κακή διατροφή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση μιας πεδινής τουριστικής περιοχής με μια ορεινή αγροτική, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρχουν διαφορές στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής των κατοίκων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες. Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων μιας τουριστικής και αγροτικής περιοχής. Συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη σημασία της διατροφής, της ισορροπημένης διατροφής και της δίαιτας, και στο πως οι άνθρωποι με απλά βήματα μπορούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Το δεύτερο εστιάζει στην έννοια και τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής. 6 Το τρίτο αναφέρεται στο πως επηρεάζονται και διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων, από το εύρυτερο οικογενειακό περιβάλλον, τον κοινωνικό περίγυρο και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Το τέταρτο κεφάλαιο θα εστιάσει στις επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών των ατόμων στην υγεία τους ενώ στο τελευταίο θα αναφερθούν οι διαφορές ανάμεσα στον αστικό και τον αγροτικό τρόπο ζωής.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Department of Social Worken
heal.titleΣυγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή (Κοκκίνη Χάνι) του νομού Ηρακλείου.el
heal.titleComparative study of food habits among a rural (Tylisos) and a tourist area (Kokkini Chani) of Heraklion prefecture.en
heal.typebachelorThesis
heal.advisorNameΚούτρα, Κλειώel
heal.advisorNameKoutra, Kleioen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)