Στάσεις και αντιλήψεις των σπουδαστών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση τους.
Attitudes and perceptions of students in social work department of the TEI Crete on the disabled people and factors that affect their development.
View/ Open
Date
2008-06-24Author
Μακρή, Παναγιώτα
Μιχαήλ, Καλλισθένη
Makri, Panagiota
Mixail, Kallistheni
Metadata
Show full item recordAbstract
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία έχουμε ως σκοπό τη διερεύνηση των στάσεων και αντιλήψεων των σπουδαστών και σπουδαστριών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Κρήτης, αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και ποιοι παράγοντες τις διαμορφώνουν. Έτσι, μετά από ώριμη σκέψη αποφασίσαμε στην εργασία αυτή να ασχοληθούμε με τις στάσεις και τις αντιλήψεις των σπουδαστών Κοινωνικής Εργασίας ΣΤ’ εξαμήνου και άνω σχετικά με το θέμα των ΑμεΑ. Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος κρίθηκε αναγκαία η επιτόπια έρευνα, η οποία έγινε με τη διανομή ερωτηματολογίων σε σπουδαστές Κοινωνικής Εργασίας στο ΑΤΕΙ Κρήτης. Εξίσου σημαντικός λόγος που μας ώθησε στο να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό, είναι το γεγονός ότι σε λίγο καιρό θα βρισκόμαστε στην πρόκληση να ασχοληθούμε επαγγελματικά με το θέμα των ΑμεΑ. Μελετώντας το θέμα αυτό θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με το θέμα των ΑμεΑ σήμερα στην κοινωνία, προσπαθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αλλάξουμε με τη δική μας προσπάθεια (όσο μπορούμε) την παρούσα κατάσταση. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελείται από δύο κύρια μέρη: το θεωρητικό και το ερευνητικό μέρος. Το θεωρητικό μέρος υποδιαιρείται σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στα άτομα με αναπηρία και στις ψυχολογικές επιπτώσεις της αναπηρίας τους καθώς επίσης και των οικογενειών τους. Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά τον κοινωνικό αποκλεισμό που πλήττει τα ΑμεΑ καθώς επίσης και την ελληνική πραγματικότητα όσον αφορά το θέμα αυτό. Επίσης αναφέρεται στους τομείς πρόσβασης των ΑμεΑ στην χώρα μας όπως είναι η υγεία, η απασχόληση, η εκπαίδευση, το φυσικό περιβάλλον κλπ, και κατά πόσο αυτοί αποτελούν ανασταλτικό ή μή παράγοντα στη ζωή των ΑμεΑ. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η δημιουργία στερεοτύπων και προκαταλήψεων από μέρους της κοινωνίας προς τα ΑμεΑ.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info