Εμφάνιση απλής εγγραφής

The effect of the glycemic index and the percentage of fat and protein in the maintenance of the lost weight and the adults anthropometric measurements, who participate in the DiOGenes study.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜουστούλας, Αριστείδηςel
dc.creatorMoustoulas, Aristeidisen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:20:22Z
dc.date.available2016-03-15T12:20:22Z
dc.date.issued2010-10-20T12:11:15Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/127
dc.description.abstractΗ παχυσαρκία αναγνωρίσθηκε επίσημα ως νόσος το 1948, όταν ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τη συμπεριέλαβε στη Διεθνή Ταξινόμηση των Παθήσεων. Πολλοί είναι οι «τύποι δίαιτας» που εφαρμόζονται με σκοπό την απώλεια βάρους. Όλες είναι υποθερμιδικές με σημαντικές ωστόσο διαφορές στη σύνθεσή τους σε μακροθρεπτικά συστατικά. Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετηθεί η επίδραση δίαιτας μειωμένων λιπαρών με ποικίλο γλυκαιμικό δείκτη (υψηλό-χαμηλό), και περιεχόμενο πρωτεϊνών (υψηλό-κανονικό), στο σωματικό βάρος και επιλεγμένα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά υπέρβαρων και/ή παχύσαρκων ενηλίκων μετά από μια αρχική απώλεια βάρους (8% μέσα σε 2 μήνες). Οι 80 συνολικά συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 5 ομάδες για τη μη θερμιδικά ελεγχόμενη διατροφική παρέμβαση των 6 μηνών. Οι ομάδες ήταν 1) χαμηλή πρωτεΐνη/ χαμηλό ΓΔ, 2) χαμηλή πρωτεΐνη/ υψηλό ΓΔ, 3) υψηλή πρωτεΐνη/ χαμηλό ΓΔ, 4) υψηλή πρωτεΐνη/ υψηλό ΓΔ, 5) συστάσεις για υγιεινή διατροφή. Η αρχική υπόθεση της έρευνας ήταν ότι οι ενήλικες που ακολούθησαν την 3η δίαιτα θα πετύχαιναν και καλύτερα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από ανθρωπομετρικές μετρήσεις και ερωτηματολόγια 3ήμερης ζυγισμένης καταγραφής, ενώ αναλύθηκαν και συγκρίθηκαν στο SPSS 17. Από τις αναλύσεις των ερωτηματολογίων φάνηκε ότι δεν υπήρχε διαφορά στην ενεργειακή πρόσληψη ανάμεσα στις ομάδες, ενώ τα μακροθρεπτικά συστατικά ήταν τα αναμενόμενα. Παρατηρήθηκε όμως, έλλειψη σημαντικής διαφοράς μονάδων ΓΔ ανάμεσα στις ομάδες, επομένως τα αποτελέσματα που αφορούν το ΓΔ δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Τα καλύτερα αποτελέσματα ανθρωπομετρικών μετρήσεων παρατηρήθηκαν στις ομάδες υψηλής πρωτεΐνης, όπως ήταν και η αρχική υπόθεση. Η έρευνα DiOGenes υποστηρίζει ότι η αντικατάσταση μέρους των υδατανθράκων με πρωτεΐνες σε μία δίαιτα με κανονική πρόσληψη λίπους, μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και στη διατήρηση του απολεσθέντος βάρους και σωματικού λίπους.el
dc.description.abstractObesity was officially recognized as a disease in 1948, when the World Health Organization (WHO) was founded and include it in the International Classification of Diseases. Many types of diets are applied in order to lose weight. All of them are low-calorie, however there are remarkable differences as regards the macronutrient ingredients in their composition. Aim of the study was to show how the low fat diets with various GI (low-high) and content of protein (low-high) effected the body weight and some anthropometric measurements of overweight and/or obese adults after an initial lose of weight (8% in 2 months). Entirely 80 subjects were randomized into the 5 diet groups for the 6-month ad libitum diet intervention. The groups were: 1) low protein/ low GI, 2) low protein/ high GI, 3) high protein/ low GI, 4) high protein/ high GI, 5) recommended healthy diet. The initial conjecture of the study was that the adults who followed the 3rd diet group would succeed better anthropometric measurements. The facts were gathered by anthropometric measurements and 3-d food diaries, moreover they were analyzed and compared to each other by the SPSS 17. From the analyses of the 3-d food diaries became obvious that there was no difference among the groups as regards the energy intake and the macronutrient ingredients were expected. However the difference of glycemic index points among the groups was no so important, therefore the results concern the GI are not representative. The best results of the anthropometric measurements were observed in the groups of high protein, as the initial assumption was. The DiOGenes study maintains that if we replace a part of carbohydrates with protein in a diet with regular fat intake, it can lead to a better control of the body weight and the maintenance of the lost weight and body fat.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕπίδραση του γλυκαιμικού δείκτη και του ποσοστού λίπους και πρωτεϊνών στη διατήρηση απολεσθέντος βάρους και σε σωματομετρικά χαρακτηριστικά ενηλίκων που συμμετέχουν στη μελέτη DiOGenes.el
dc.titleThe effect of the glycemic index and the percentage of fat and protein in the maintenance of the lost weight and the adults anthropometric measurements, who participate in the DiOGenes study.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜουστούλας, Αριστείδηςel
heal.creatorNameMoustoulas, Aristeidisen
heal.publicationDate2010-10-20T12:11:15Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/127
heal.abstractΗ παχυσαρκία αναγνωρίσθηκε επίσημα ως νόσος το 1948, όταν ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τη συμπεριέλαβε στη Διεθνή Ταξινόμηση των Παθήσεων. Πολλοί είναι οι «τύποι δίαιτας» που εφαρμόζονται με σκοπό την απώλεια βάρους. Όλες είναι υποθερμιδικές με σημαντικές ωστόσο διαφορές στη σύνθεσή τους σε μακροθρεπτικά συστατικά. Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετηθεί η επίδραση δίαιτας μειωμένων λιπαρών με ποικίλο γλυκαιμικό δείκτη (υψηλό-χαμηλό), και περιεχόμενο πρωτεϊνών (υψηλό-κανονικό), στο σωματικό βάρος και επιλεγμένα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά υπέρβαρων και/ή παχύσαρκων ενηλίκων μετά από μια αρχική απώλεια βάρους (8% μέσα σε 2 μήνες). Οι 80 συνολικά συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 5 ομάδες για τη μη θερμιδικά ελεγχόμενη διατροφική παρέμβαση των 6 μηνών. Οι ομάδες ήταν 1) χαμηλή πρωτεΐνη/ χαμηλό ΓΔ, 2) χαμηλή πρωτεΐνη/ υψηλό ΓΔ, 3) υψηλή πρωτεΐνη/ χαμηλό ΓΔ, 4) υψηλή πρωτεΐνη/ υψηλό ΓΔ, 5) συστάσεις για υγιεινή διατροφή. Η αρχική υπόθεση της έρευνας ήταν ότι οι ενήλικες που ακολούθησαν την 3η δίαιτα θα πετύχαιναν και καλύτερα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από ανθρωπομετρικές μετρήσεις και ερωτηματολόγια 3ήμερης ζυγισμένης καταγραφής, ενώ αναλύθηκαν και συγκρίθηκαν στο SPSS 17. Από τις αναλύσεις των ερωτηματολογίων φάνηκε ότι δεν υπήρχε διαφορά στην ενεργειακή πρόσληψη ανάμεσα στις ομάδες, ενώ τα μακροθρεπτικά συστατικά ήταν τα αναμενόμενα. Παρατηρήθηκε όμως, έλλειψη σημαντικής διαφοράς μονάδων ΓΔ ανάμεσα στις ομάδες, επομένως τα αποτελέσματα που αφορούν το ΓΔ δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Τα καλύτερα αποτελέσματα ανθρωπομετρικών μετρήσεων παρατηρήθηκαν στις ομάδες υψηλής πρωτεΐνης, όπως ήταν και η αρχική υπόθεση. Η έρευνα DiOGenes υποστηρίζει ότι η αντικατάσταση μέρους των υδατανθράκων με πρωτεΐνες σε μία δίαιτα με κανονική πρόσληψη λίπους, μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και στη διατήρηση του απολεσθέντος βάρους και σωματικού λίπους.el
heal.abstractObesity was officially recognized as a disease in 1948, when the World Health Organization (WHO) was founded and include it in the International Classification of Diseases. Many types of diets are applied in order to lose weight. All of them are low-calorie, however there are remarkable differences as regards the macronutrient ingredients in their composition. Aim of the study was to show how the low fat diets with various GI (low-high) and content of protein (low-high) effected the body weight and some anthropometric measurements of overweight and/or obese adults after an initial lose of weight (8% in 2 months). Entirely 80 subjects were randomized into the 5 diet groups for the 6-month ad libitum diet intervention. The groups were: 1) low protein/ low GI, 2) low protein/ high GI, 3) high protein/ low GI, 4) high protein/ high GI, 5) recommended healthy diet. The initial conjecture of the study was that the adults who followed the 3rd diet group would succeed better anthropometric measurements. The facts were gathered by anthropometric measurements and 3-d food diaries, moreover they were analyzed and compared to each other by the SPSS 17. From the analyses of the 3-d food diaries became obvious that there was no difference among the groups as regards the energy intake and the macronutrient ingredients were expected. However the difference of glycemic index points among the groups was no so important, therefore the results concern the GI are not representative. The best results of the anthropometric measurements were observed in the groups of high protein, as the initial assumption was. The DiOGenes study maintains that if we replace a part of carbohydrates with protein in a diet with regular fat intake, it can lead to a better control of the body weight and the maintenance of the lost weight and body fat.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΕπίδραση του γλυκαιμικού δείκτη και του ποσοστού λίπους και πρωτεϊνών στη διατήρηση απολεσθέντος βάρους και σε σωματομετρικά χαρακτηριστικά ενηλίκων που συμμετέχουν στη μελέτη DiOGenes.el
heal.titleThe effect of the glycemic index and the percentage of fat and protein in the maintenance of the lost weight and the adults anthropometric measurements, who participate in the DiOGenes study.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordγλυκαιμικός δείκτης, λίπος, πρωτεϊνη σωματομετρικό χαρακτηριστικό ενήλικαel
heal.keywordglycemic index, fat, protein, adult's somatometric characteristicen
heal.advisorNameΠαπαδάκη, Αγγελικήel
heal.advisorNamePapadaki, Angelikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)