Η οπτική των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τα ηθικά διλήμματα σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης και τρόποι διαχείρισής τους.
The perspective of health professionals and social care for the ethical dilemmas in cases of child abuse and ways to manage it.
Date
2010-10-20Author
Ντότσικα, Σωτηρία
Τσαβδαρτζή, Χρυσάνθη
Ntotsika, Sotiria
Tsavdartzi, Chrysanthi
Metadata
Show full item recordAbstract
Η παιδική κακοποίηση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, με κοινό σημείο την κακοποίηση των ανηλίκων από το οικογενειακό (γονείς), αλλά και το ευρύτερο συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Η καθημερινή πρακτική αποδεικνύει τη στάση των γονέων να προσπαθούν να αποκρύψουν την κακοποίηση ή παραμέληση του παιδιού, κάτι που δυσκολεύει σημαντικά τη δουλειά των επαγγελματιών. Ο βασικός λόγος που επιλέχτηκε αυτό το θέμα είναι η ανάγκη κατανόησης του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης εστιάζοντας κυρίως στα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας όταν διαχειρίζονται παρόμοια περιστατικά. Όσον αφορά τη δομή της, η παρούσα εργασία αποτελείται από δυο μέρη: το θεωρητικό και το ερευνητικό. Πιο αναλυτικά, το θεωρητικό μέρος χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, οι συνέπειες στα παιδιά και στις γυναίκες και ειδικά η παιδική κακοποίηση ως μια διάσταση αυτού του φαινομένου. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά και ανάλυση του ορισμού της παιδικής κακοποίησης και των ειδών που επίσημα υπάρχουν, καθώς και των νέων μορφών κακοποίησης, όπως και των σωματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων στα παιδιά. που κακοποιούνται. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται τα αίτια της εμφάνισης της παιδικής κακοποίησης-παραμέλησης οι τρόποι αντιμετώπισής της, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις, καθώς και οι συνήθεις στρατηγικές αντιμετώπισης σε απειλητικές καταστάσεις. Στο ίδιο κεφάλαιο, αναλύεται ακόμα το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς και η πρόληψη αυτού του φαινομένου. Το τρίτο κεφάλαιο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στα ηθικά διλήμματα, τόσο σε ένα θεωρητικό πλαίσιο όσο και στα είδη ηθικών διλημμάτων, αλλά και συγκεκριμένα στα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης. Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας αναλύεται ο σκοπός της μελέτης, οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διεξαγωγή της έρευνας και την ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας. Επίσης, επεξηγείται με ποιο τρόπο συλλέχθηκαν τα δεδομένα, ποια ήταν η μέθοδος δειγματοληψίας, τα υποκείμενα της έρευνάς μας, τους φορείς εργασίας τους, καθώς και η μέθοδος ανάλυσης του εμπειρικού υλικού το οποίο συλλέχθηκε. Στο πέμπτο κεφάλαιο της πτυχιακής εργασίας περιλαμβάνεται η ανάλυση του εμπειρικού υλικού. Τέλος, ακολουθεί μια σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας, και παρατίθενται κάποιες προτάσεις που προέκυψαν από τη συζήτηση με τους ερωτώμενους κατά τη διάρκεια λήψης και ανάλυσης των συνεντεύξεων.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info