Εμφάνιση απλής εγγραφής

The impact of economic crisis on the nutritional status of students at the 4th grade of elementary school in Attica.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚωνσταντάκου, Ειρήνηel
dc.creatorKonstantakou, Eirinien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:20:32Z
dc.date.available2016-03-15T12:20:32Z
dc.date.issued2015-02-24T11:10:54Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/134
dc.description.abstractΟ σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση πιθανής συσχέτισης ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στην κατάσταση θρέψης παιδιών ηλικίας 10 ετών λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 41 μαθητές Δ’ δημοτικού, από πλούσιες (19 μαθητές ) ή φτωχές (22 μαθητές) περιοχές της Αττικής. Χρησιμοποιήθηκε τροποποιημένο μη ποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που περιλάμβανε δημογραφικά χαρακτηριστικά και σωματομετρήσεις. Η πλειοψηφία του δείγματος (56.1%) βρέθηκε με φυσιολογικό ΔΜΣ, το ποσοστό ελλιποβαρούς βρέθηκε 4,9%, του υπέρβαρου 31,7% και της παχυσαρκίας 7,3%. Τα κορίτσια φάνηκε πως καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και χυμούς από τα αγόρια, ενώ τα αγόρια καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά πρωινού, μπάρες δημητριακών και λαχανικά. Βρέθηκε μικρή διαφορά στη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων μεταξύ των διαφορετικών περιοχών (μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, χυμών, λαχανικών είχαν οι φτωχοί δήμοι). Η υπόθεση πως λόγο οικονομικής κρίσης η κατάσταση θρέψης των μαθητών έχει επιδεινωθεί δεν αποδείχτηκε. Είναι ωστόσο σημαντικό να μην αγνοηθούν οι περιορισμοί της μελέτης.el
dc.description.abstractThe purpose of this research is to investigate a possible correlation between the economic crisis and the nutritional status of 10 year old students, taking into account the socio-economic level. The sample consisted of 41 fourth grade students, from rich (19 students) and poor (22 students) areas of Attica. A modified non-quantitative food frequency questionnaire was used, that included demographic characteristics and anthropometry. The majority of the sample (56.1%) was found with normal BMI, the percentage of underweight was 4.9%, overweight 31.7% and obesity 7.3%. The girls seemed to consume more fruits and juices than the boys, while the boys tend to eat more breakfast cereals, cereal bars and vegetables. Little difference was found in the frequency of consumption of specific foods among different areas (greater consumption of fruits, juices, vegetables were in poor municipalities). The hypothesis that, the economic crisis has deteriorated the nutritional status of students has not been proven. It is however important not to ignore the limitations of the study.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΟι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κατάσταση θρέψης μαθητών Δ' δημοτικού στο λεκανοπέδιο Αττικής.el
dc.titleThe impact of economic crisis on the nutritional status of students at the 4th grade of elementary school in Attica.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚωνσταντάκου, Ειρήνηel
heal.creatorNameKonstantakou, Eirinien
heal.publicationDate2015-02-24T11:10:54Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/134
heal.abstractΟ σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση πιθανής συσχέτισης ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στην κατάσταση θρέψης παιδιών ηλικίας 10 ετών λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 41 μαθητές Δ’ δημοτικού, από πλούσιες (19 μαθητές ) ή φτωχές (22 μαθητές) περιοχές της Αττικής. Χρησιμοποιήθηκε τροποποιημένο μη ποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που περιλάμβανε δημογραφικά χαρακτηριστικά και σωματομετρήσεις. Η πλειοψηφία του δείγματος (56.1%) βρέθηκε με φυσιολογικό ΔΜΣ, το ποσοστό ελλιποβαρούς βρέθηκε 4,9%, του υπέρβαρου 31,7% και της παχυσαρκίας 7,3%. Τα κορίτσια φάνηκε πως καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και χυμούς από τα αγόρια, ενώ τα αγόρια καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά πρωινού, μπάρες δημητριακών και λαχανικά. Βρέθηκε μικρή διαφορά στη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων μεταξύ των διαφορετικών περιοχών (μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, χυμών, λαχανικών είχαν οι φτωχοί δήμοι). Η υπόθεση πως λόγο οικονομικής κρίσης η κατάσταση θρέψης των μαθητών έχει επιδεινωθεί δεν αποδείχτηκε. Είναι ωστόσο σημαντικό να μην αγνοηθούν οι περιορισμοί της μελέτης.el
heal.abstractThe purpose of this research is to investigate a possible correlation between the economic crisis and the nutritional status of 10 year old students, taking into account the socio-economic level. The sample consisted of 41 fourth grade students, from rich (19 students) and poor (22 students) areas of Attica. A modified non-quantitative food frequency questionnaire was used, that included demographic characteristics and anthropometry. The majority of the sample (56.1%) was found with normal BMI, the percentage of underweight was 4.9%, overweight 31.7% and obesity 7.3%. The girls seemed to consume more fruits and juices than the boys, while the boys tend to eat more breakfast cereals, cereal bars and vegetables. Little difference was found in the frequency of consumption of specific foods among different areas (greater consumption of fruits, juices, vegetables were in poor municipalities). The hypothesis that, the economic crisis has deteriorated the nutritional status of students has not been proven. It is however important not to ignore the limitations of the study.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΟι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κατάσταση θρέψης μαθητών Δ' δημοτικού στο λεκανοπέδιο Αττικής.el
heal.titleThe impact of economic crisis on the nutritional status of students at the 4th grade of elementary school in Attica.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφή, οικονομική κρίση, παιδί δημοτικού, Αττικήel
heal.keywordnutrition, economic crisis, elementary school child, Atticaen
heal.advisorNameΑνδρουλάκη, Καλλιόπηel
heal.advisorNameAndroulaki, Kalliopien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)