Εκτίμηση της ποιότητας ζωής και διατροφής των ασθενών που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση.
Assessment of quality of life and nutrition of patients undergoing peritoneal dialysis.
Abstract
Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου. Περιγράφει μία κλινική οντότητα, που προκαλεί βλάβη στα νεφρά και επηρεάζει την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού και συγκεκριμένα την ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς επίσης και την διατροφή τους. Η πλειοψηφία των ερευνών, δείχνει ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών και ο τρόπος διατροφής τους, επηρεάζουν την πορεία της ασθνένειας, αποτρέποντας ή καθυστερώντας την εμφάνιση συνοδών νοσημάτων. Ο σκοπός αυτής της έρευνας, είναι να αξιολογήσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς επίσης και την διατροφή τους. Για την πραγματοποίηση της έρευνας, χρησιμοποιήσαμε ερευνητικά ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρώθηκαν από 39 άτομα εκ των οποίων 20 ήταν γυναίκες και 19 άνδρες, ηλικίας 22 ετών έως 86, που πραγματοποιούσαν Περιτοναϊκή Κάθαρση. Η χρονική περίοδος που πραγματοποιήθηκε η έρευνα ήταν το εαρινό εξάμηνο του 2013. Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων συσχετίστηκαν με ανθρωπομετρικές και βιοχημικές μεταβλητές, για να εξετάσουμε τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών μας και την διατροφή τους. Οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με την χρήση του στατιστικού πακέτου (SPSS for Windows 2007). Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν ότι το ερωτηματολόγιο που εξετάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών (KQOL) είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ερωτηματολόγιο MIS, το οποίο εξετάζει το επίπεδο φλεγμονής των ασθενών. Όσο αφορά την ενεργειακή και πρωτεϊνική πρόσληψη των ασθενών μας, η έρευνα έδειξε ότι η ενεργεϊακή πρόσληψη έχει ισχυρή θετική συσχέτιση με την πρωτεϊνική πρόσληψη καθώς επίσης και με τον δείκτη φλεγμονής CRP. Διαπιστώθηκε ότι όσο καλύτερη είναι η ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς επίσης και η διατροφή τους, τόσο καλύτερα παρουσιάζεται η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, σε σχέση πάντα με την ασθένεια τους, γεγονός που το επιβεβαιώνουν και οι βιοχημικές τους εξετάσεις. Chronic renal failure is a medical condition characterized by gradual loss of renal function in the long run. It describes a clinical situation causing renal damage and affecting one’s overall state of their system and namely, the quality of life of the patients as well as their nutrition. Most research has pointed out that living a qualitative life along with having healthy eating habits affect the progression of the illness, by preventing or delaying the apparition of consequent diseases. The aim of this paper is to evaluate the sufferers’ quality of life and their diet as well. Substantiating the research required the use of investigative questionnaires, targeting to 39 people, 20 of whom were women and 19 men, rated from 22 years old to 86, who were undergoing Peritoneal Dialysis. The timespan during which the research was held was the vernal academic semester of 2013. The results of the questionnaires were related to anthropometric and biochemical variables, in order to peruse the factors able to affect our patient’s quality of life and diet in a positive or negative manner. Statistic analysis was conducted using the statistic package (SPSS for Windows 2007). The outcome of the survey demonstrates that the questionnaire examining the patient’s quality of life is inversely proportional to the MIS questionnaire, which inquires those people’s level of inflammation. As far as the energetical and proteinical intake are concerned, the survey showed that the energetical one may have a powerful, positive relation to the proteinical one, along with the CRP inflammation indicator. What was noted was that the better the quality of the patients’ life and diet is the better their general state of health is, always related to their illness - a fact confirmed by their biochemical tests.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info